Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Ale to mają Ci to zburzyć i robić nowe z napisem Pis ? W mojej okolicy za poprzednich rządów czy za tych jest jednakowo. Robi się tylko coś w roku wyborczym a tak to cisza. Z tego powodu mam krytykować Pis czy chwalić Platformę ?

A kto karze burzyć.? Ty rozumiesz co ja pisze czy tylko udajesz, że nie rozumiesz bo ci argumentów brak. nie wiem w jakiej mieszkasz okolicy ale dyskusja była prosta do zrozumienia. Nie zrozumie trudno drugi raz tłumaczy nie będę. PS gdybyś może chciał zobaczyć co za po wybudowali w twojej okolicy to byś zobaczył. Ale ty nie chcesz zobaczyć bo wiesz, ze za pisu wybudowali nie wiele lub nic.

@daron64 Sęk to se może na sek skoczyć i tyle. Już ten vel czyni go nie poważnym człowiekiem. Niemcy się raczej nie przestraszą.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

Koniunktura. Ile razy tłumaczyć? Jeśli twój zakład pracy ma więcej zleceń to szef tobie albo zleca nadgodziny albo podnosi pensje. Po to byś nie poszedł do konkurencji, która tez ma dużo zleceń i być może ciebie potrzebuje. Już ci pisałem, że jesteś cienki z ekonomii. ja wiem tobie wmówili, że 500 dali. To może i miało jakiś wpływ na wzrost cen. Ale dużym impulsem była ogólnoświatowa koniunktura.

to ile % wzrastał pkb w UE naszego najwiekszego kontrachenta ?  ten slogan koniunktura jest przereklamowany  chyba że wzrost 1,% pkb to jest koniunktura ale koncze tą dyskusje bo ona nie ma sensu .

2 godziny temu, mirro napisał:

A wyobraź sobie że budowali. I to w ciul budowali. To za PO i PSL powstało najwięcej przechowalni, mrożni i małych manufaktur przetwórczych. Samo Powiśle dobitnym przykładem.

aile tego zbudowanego biznesu z pieniedzy z PROW działa do dziś ?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@jarecki ja ci nie będę drugi raz wszystkiego wykładał. Uważasz, ze koniunktura to slogan. Cóż mogę poradzić. tylko pogratulować psiowi propagandy. Bo to, ze nie masz pojęcia o ekonomii to już sam udowodniłeś.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

aile tego zbudowanego biznesu z pieniedzy z PROW działa do dziś ?

W zasadzie wszyscy prywatni którzy wtedy zaczynali. Poszły się walić tylko Grupy Producenckie. Ale musiały tak skończyć bo tam nigdy pieniędzy nie było.

Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie jakby PO dłużej rządzło już dawno bylibyśmy niemiecką kolonią

Jakby babcia miała wąsy..... Klepiesz teksty propagandy . PIS nasz zbawca!!! Prorok Jarosław!!! 

5 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ah Ci zachodni sąsiedzi ,k**wa kupiłem w tamtym tygodniu nowy czajnik niemiecki i ch*j już cieknie 😕

Skąd wiesz że niemiecki?

32 minuty temu, daron64 napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/szynkowski-vel-sek-wezwalem-do-msz-charge-daffaires-niemiec-6529915025913473a

""W związku z sekwencją artykułów w niemieckich mediach operujących manipulacjami i stwarzających jednoznaczne wrażenie zaangażowania po stronie jednego z kandydatów w wyborach prezydenckich w Polsce, wezwałem dziś do MSZ Chargé d'affaires Niemiec" - napisał na Twitterze Szymon Szynkowski vel Sęk. Chodzi o publikację dziennika "Fakt" o ułaskawieniu przez Andrzeja Dudę mężczyzny skazanego za pedofilię."

Czemu go dziwi zaangażowanie mediów po stronie jednego z kandydatów? 

Opublikowano

chyba że tak , sam 3 razy korzystałem z współfinansowania z PROW , teraz jak rozmawiam z rolnikami to jest cieżko uzyskać dofinansowanie , a kiedyś jak ja składałem to było szybko łatwo i przyjemnie  , tylko ja na maszyny .

Opublikowano

Niby dlaczego ciężko?Spełniasz warunki dostajesz nie spełniasz trudno

Opublikowano
33 minuty temu, daron64 napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/szynkowski-vel-sek-wezwalem-do-msz-charge-daffaires-niemiec-6529915025913473a

""W związku z sekwencją artykułów w niemieckich mediach operujących manipulacjami i stwarzających jednoznaczne wrażenie zaangażowania po stronie jednego z kandydatów w wyborach prezydenckich w Polsce, wezwałem dziś do MSZ Chargé d'affaires Niemiec" - napisał na Twitterze Szymon Szynkowski vel Sęk. Chodzi o publikację dziennika "Fakt" o ułaskawieniu przez Andrzeja Dudę mężczyzny skazanego za pedofilię."

Pan Sęk miał po prostu dużo wolnego czasu i se wezwał Niemca na dywanik. W zasadzie to tez mógł zaprosić TW "Wolfganga", wtedy pewnie rozmowa nabrałaby rumieńców.

Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Niby dlaczego ciężko?Spełniasz warunki dostajesz nie spełniasz trudno

bo podniesli kryteria .

12 minut temu, hubertuss napisał:

@jarecki ja ci nie będę drugi raz wszystkiego wykładał. Uważasz, ze koniunktura to slogan. Cóż mogę poradzić. tylko pogratulować psiowi propagandy. Bo to, ze nie masz pojęcia o ekonomii to już sam udowodniłeś.

poprostu za wzsrost pkb polski w znacznym stopniu odpowiadał wzrost popytu wewnetrznego , a za wzrost popytu wewnetrznego odpowiadały wydatki socjalne ,. przeanalizuj sobie wzrosty w europie . i takie są zasady , niemcy  wczesniej te zasady poznali i dlatego najwiecej dają do kasy unni i najwiecej otrzymują w zamian https://europarlament.pap.pl/niemcy-najwiecej-wplacaja-do-budzetu-ue-ale-najwiecej-zyskuja-na-integracji  .  ja koncze już definitywnie tą rozmowe B|

Opublikowano
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ah Ci zachodni sąsiedzi ,k**wa kupiłem w tamtym tygodniu nowy czajnik niemiecki i ch*j już cieknie 😕

No ludzie i jak ich nie obwiniać 😎

Identyko jak mój ojciec; ja w 2005 roku za 70zł kupiłam Alaska WK 200 s i jeszcze nie chce się zepsuć, a ile przeżył eksperymentów kulinarnych/podróży. Nie wiem czyja to produkcja.

Jeśli chodzi o politykę jest naprawdę źle, w historii działo się nie raz. Niech się dzieje...

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

to ile % wzrastał pkb w UE naszego najwiekszego kontrachenta ?  ten slogan koniunktura jest przereklamowany  chyba że wzrost 1,% pkb to jest koniunktura ale koncze tą dyskusje bo ona nie ma sensu .

PKB Niemiec jest 5 razy większe jak nasze więc żeby utrzymać dystans powinniśmy mieć co najmniej 5 krotnie wyższy wzrost PKB jak oni.

https://biznes.gazetaprawna.pl/galerie/1398386,duze-zdjecie,1,porownanie-wzrostu-pkb-polski-i-niemiec.html

Od 90 roku nasza gospodarka wzrosła o 460 mld a niemiecka o 1912 mld. Na dolnym wykresie widać jak rośnie różnica w wartości pkb pomiędzy naszymi gospodarkami. Gdzie ty tu widzisz sukcesy? 

Opublikowano

Jednak w PiS siedzą sami fachowcy. 

Chcą wprowadzić podatek od smartfonów 3%. Gdy wszyscy starają się pobudzić gospodarkę u nas się śrubę dokręca.

Jednocześnie Ci źli Niemcy obniżają podatek od elektroniki o 3% do 16%.

Mamy telefon za 1000zł netto. W Polsce kupimy go za 1260zł a w Niemczech 1160zł. Zaraz będzie całe allegro zawalone ofertami niby z Niemiec żeby podatek ominąć, 

Już widzę jak ktoś kupi ten sam produkt 10% droższy bo Polska firma go sprzedaje.  

Opublikowano
56 minut temu, hubertuss napisał:

A kto karze burzyć.? Ty rozumiesz co ja pisze czy tylko udajesz, że nie rozumiesz bo ci argumentów brak. nie wiem w jakiej mieszkasz okolicy ale dyskusja była prosta do zrozumienia. Nie zrozumie trudno drugi raz tłumaczy nie będę. PS gdybyś może chciał zobaczyć co za po wybudowali w twojej okolicy to byś zobaczył. Ale ty nie chcesz zobaczyć bo wiesz, ze za pisu wybudowali nie wiele lub nic.

Masz racje brakło mi argumentów i nie wiem co napisać 🤣. Patrzę i właśnie nie mogę zobaczyć ani za tamtych ani za tych. Musieli to dobrze ukryć :).

Tu nie mówię o miastach wojewódzkich ale o powiatach czy gminach.

8 godzin temu, dsbh napisał:

Czyli kobiety powinny przechodzić na emeryturę wraz z mężczyznami w wieku 65 lat ?

@Ywa nie odpowiedziałaś mi na proste pytanie :(.

Opublikowano
11 godzin temu, Ywa napisał:

jesteś za dyskryminacją 

napisałam tu, że tak 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

PKB Niemiec jest 5 razy większe jak nasze więc żeby utrzymać dystans powinniśmy mieć co najmniej 5 krotnie wyższy wzrost PKB jak oni.

https://biznes.gazetaprawna.pl/galerie/1398386,duze-zdjecie,1,porownanie-wzrostu-pkb-polski-i-niemiec.html

Od 90 roku nasza gospodarka wzrosła o 460 mld a niemiecka o 1912 mld. Na dolnym wykresie widać jak rośnie różnica w wartości pkb pomiędzy naszymi gospodarkami. Gdzie ty tu widzisz sukcesy? 

DOKŁADNIE NIC DODAĆ NIC UJĄĆ .w 1990polska miała           13 % pkb tego co mają niemcy  a w 2017 48% tego co mają niemcy Widzisz wzrost ?PKB Polski i Niemiec

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

@Ywa To chyba niektóre kobiety nie będą Cię lubić. Też jestem za równouprawnieniem i uważam że mężczyźni powinni przechodzić w tym samym czasie co kobiety na emeryturę czyli w wieku 60 lat :).

TVN o 19ej straszy Kaczyńskim. Z całym szacunkiem do osób starszych ale człowiek ma ponad 70 lat już, co oni myślą że jest nieśmiertelny ?

I młody Lepper poparł Trzaskowskiego.

https://slawno.naszemiasto.pl/tomasz-lepper-poparl-kandydature-rafala-trzaskowskiego/ar/c15-7795186

Edytowane przez dsbh
dopisek
Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

W mojej okolicy już bruku czy szutru nie zobaczysz. A za pisu nic.

A  co  mieli   pola   asfaltować    czy jak  skoro  nie ma  już  gdzie  lać asfaltów  to    jak chciałeś  uświadczyć  nowe  inwestycje  skoro nie ma ich gdzie  realizować  ???

Opublikowano (edytowane)

@jarecki - czy twoim zdaniem mamy gonimy niemiecką gospodarke czy tylko możemy się procencikami pochwalić a realnie nie ma zadnego progresu

Denver vel Marecek - twierdzisz że PIS niewiele robi bo wszystko za POPSL zrobili? No przecież kraj był w ruinie.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Ulman napisał:

@jarecki - czy twoim zdaniem mamy gonimy niemiecką gospodarke czy tylko możemy się procencikami pochwalić a realnie nie ma zadnego progresu

Denver vel Marecek - twierdzisz że PIS niewiele robi bo wszystko za POPSL zrobili? No przecież kraj był w ruinie.

szczerze , nie dogonimy nigdy jak dojdziemy do 60- 70% pkb na mieszkanca tego co mają obywatele niemiec to bedzie dobrze powyżej tych procent bedziemy mało konkurencyjni i wzrost zrówna sie ze wzrostem strefy euro ale to za 50  albo i wiecej lat 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał:

Jednak w PiS siedzą sami fachowcy. 

Chcą wprowadzić podatek od smartfonów 3%. Gdy wszyscy starają się pobudzić gospodarkę u nas się śrubę dokręca.

Jednocześnie Ci źli Niemcy obniżają podatek od elektroniki o 3% do 16%.

Mamy telefon za 1000zł netto. W Polsce kupimy go za 1260zł a w Niemczech 1160zł. Zaraz będzie całe allegro zawalone ofertami niby z Niemiec żeby podatek ominąć, 

Już widzę jak ktoś kupi ten sam produkt 10% droższy bo Polska firma go sprzedaje.  

ten kto najbardziej szczeka na Niemca pierwszy poleci to kupi 

1 godzinę temu, Kallina86 napisał:

Kto by nie wygrał tych wyborów, w Polsce i tak dobrze nie będzie. Mieliście szansę w pierwszej turze coś zmienić, ale 74% z Was zagłosowało na POPiS – A teraz żryjcie się dalej w komentarzach

Gdzieś słyszałem, że wybieramy między amerykańskim żydem a polskim żydem a dla nas to bez różnicy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v