Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podzielcie się wiadomościami na temat pracy agregatem talerzowym 3 metrowych z ciągnikiem o mocy 80 koni, agregat był by używany do uprawy ściernisk i przed siewnie ale niewiem czy sobie poradzi ziemie dość ciężkie 2,3,4 klasy teren płaski

Opublikowano

Posiadam talerzówkę 2.8, to Zetor 82 km ma co robić w uprawie ścierniska po rzepakuvprzy prędkości 9 km/h. W orane nigdy tym zestawem nie wjeżdżałem.

Jaki masz ciągnik?

Swoją tależówke podpiąłem kiedyś do jumza 65 km, to 8 km/h szedł tylko było sucho.

Niziny mazowieckie, 4 klasa ziemi.

Opublikowano

Bez sensu. Jaka tam będzie prędkość? Do tego jak tylko jakieś mniej korzystne warunki to ciągnik się obsra z takim agregatem.

Tak w ogóle to jeszcze zależy o jaką dokładnie maszynę Ci chodzi. Piszesz brona talerzowa, piszesz agregat talerzowy..

Opublikowano (edytowane)

Co Wy w ogóle piszecie. Niech autor napisze, czy chodzi mu o 

4f1598_brona-talerzowa-talerzowka-2-0-m-

Czy o

images?q=tbn:ANd9GcQ3gVM-f4N6nFvw_ggd9RH

Czy o

agregat-talerzowy-agregaty-talerzowe-agr

Jeśli o ostatnie, to już to widzę jak 80konnym ciągnikiem ciągnie 3m. W robocie mamy 3m tolmeta z packerem to 1634 czasem nie ma lekko. Przedostatnie zdjęcie to zresztą też będzie to samo. Wujas ma w tym typie 3m, to 1614 z nią chodzi. 

Edytowane przez daron64
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Przecież napisane jest, że agregatem talerzowym. Ja mam agromasza 2,5 m, talerze 510mm  i daje rade ale waży 1200 kg i podnosnik nie ma lekko. 3m to za dużo. Żeby było ładnie uprawnione to musisz też przyzwoitą prędkość osiągnąć. No chyba, że chcesz tylko ziemie wzruszyć.

Edytowane przez upadłymtz
Opublikowano

No a w tytule brona talerzowa. Do tego jeszcze niektórzy piszą, że 3m brać. To chyba nie każdy ma to samo na myśli. Jak chce przedsiewnie to pewnie chodzi(tak jak piszesz) o ostatnie, ale w sumie my kiedyś zwykłą talerzowka wjeżdżaliśmy przed siewem w najgorsza glinę, bo niczym(że sprzętu, który mieliśmy) nie szło doprawić.

Opublikowano

"daron64"- dobrze podsumowuje dyskusję, jeśli chodzi o samą talerzówkę 3 metrową, to da radę ,ale jeśli to ma być agregat z hydropakiem i wałem, to daj sobie spokój. Chyba że myślisz o zmianie ciągnika na większy, powyżej 100 KM.

Opublikowano

Chodzi mi tylko i wyłącznie o agregat talerzowy waga katalogowa to 1340kg. Ciągnik to New Holland td80d z tuzem ciągnik u poprzedniego gospodarza pracował z agregatem uprawowo siewnym i siewnikiem Agro masz 3 metry. Myślę że u mnie da radę z samym agregatem talerzowym 

Opublikowano

Wg mnie do płytkich upraw scierniska i poplonów da radę, może nie będą zawrotne prędkości, ale prawdopodobnie wystarczy. Gorzej w uprawie przed siewem. Sam osobiście agregatem talerzowym 3m pracowałem w uprawie scierniska przez dwa lata, uwaga Zetorem 7245! Ale agregat kupiłem taki bo i tak miałem w planach wymianę ciągnika na większy. Oczywiście nie było to optymalne połączenie, ale jakoś dało radę. Po scierniskach te agregaty nie stawiają kosmicznych oporów. 

• Like 1
Opublikowano

Posiadam agregat talerzowy uprawowo-siewny SHARK SH 2,7 m  talerze 510 wał rurowy i hydropack ciąga go Zetor 8111 (ma co podnosić i ma co ciągnąć ) sama sciernia na 5cm idzie nie żle co do uprawy to na wiosne po orce za 1 przejazdem uprawione do siewu w suchych warunkach (zaorane było bardzo dobrze) Jak bym teraz kupował to tylko 2,5 metra i do uprawy jeszcze czepiał inny wał na hydropak