Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie w tym wszystkim co nowe ta elektryka mnie przeraża. Nie ważne czy to samochód, traktor, kombajn, koparka... Kiedyś napewno przyjdzie czas że i coś trzeba będzie kupić nowszego (znaczy używane stare ale nowsze pod względem konstrukcji i elektryki 😀). Szał będzie jak te kable i to wszystko zacznie się przecierać, palić czy gdzieś tam jakaś kuna wyciągnie wraz z maszyną na środek wsi😀

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

A w domu pewnie lampą naftową świecisz... 

A skąd wiesz? 

Chyba nie wiesz co to znaczy pożar przez prąd dlatego tak cwaniakujesz ale nie życzę Ci tego bo to nic milego. ch*j z tego że są ubezpieczenia i to wszystko ale problemów przez coś takiego też jest później mnóstwo. Nic miłego

Opublikowano

A widzisz nie widzimy się to nie każdy wie kto żartuje a kto nie ale luz 🙂 no fakt słaba ta instalacja jest chociaż Ci powiem ta stara oryginalna to jeszcze taka dość dość bo nowa oryginalna to jest cieniutka jak włoski, u kumpla w c360 całą na nową wymieniał to normalnie masakra. Jak to ma się nie przegrzac to pojęcia nie mam... 

Opublikowano
44 minuty temu, hubertb napisał:

Każdy

Ciekawe w jaki sposób to dziala skoro masz silowniki jednostronnego dzialania. Masz czujnik ktory odczytuje nacisk na sworzen ciegla dolnego i sterownik sam reguluje gora dol w zaleznosci od obciazenia jezeli ustawisz taką funkcje ale dociążania nie ma w zadnym ehr. Nwet byly czesto artykuly w prasie opisujace roznice przy ehr i zwyklym podnosniku. W ehr mozesz miec funkcje amortyzacji ale brak dociazania a w manualnym podnosniku brak amortyzacji ale mozliwosc dociążania ale nie kazdym ciagniku oczywiscie.

Opublikowano

Tak samo jak każda regulacja siłowa np. w serii ciężkiej tylko dużo precyzyjniej, ehr z funkcją radaru ma jeszcze pomiar uślizgu w czasie rzeczywistym. Mylisz trochę kolego pojęcia dociąża się ciągnik "podnosząc" narzędzie jeśli będziesz go wciskał w dół siłownikiem traktor będzie się podnosił=odciążał. 

Co do instalacji nowych do 360, kupują chińskie przewody i dla tego tak jest. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

Z 11 tys niby. 

może prędzej 31 jak kapitalkę robił.

Cyba że oleju nie zmieniał i jeździł bez filtra

Opublikowano

Ludzie... Kto się przesiądzie z Ursusa/ZTSa na zachodni, to już nie wróci i dopiero wtedy zobaczy co to znaczy ciągnik i praca w polu. A jak uważasz, że tylko serwis, to zobacz moją galerie.

• Like 1
Opublikowano

Nie używam określeń nie znając ich dokładnego znaczenia 😉 Nie bój się 😉 Chodziło mi o właśnie ktoś sobie „ulepszy” park maszynowy starym sprzętem 🙂 A to słowo przy okazji mocno kojarzy się z czasami przed drugą wojną, czyli dawnymi czasami 😉 

Opublikowano
Dnia 30.03.2020 o 23:30, Arek napisał:

https://pruefberichte.dlg.org/filestorage/ursus-1634.pdf

Chyba umiesz sobie przeliczyć kW na KM.

Zaciekawił mnie ten wykres mocy. Dla tego ursusa z silnikiem Z8602.12 widać załamania na wykresie i miejsza moc niz deklarowana przez ursusa. 

Dla zetora 16045 z silnikiem Z.8602  z tej samej strony wykres jest prosty jak od linijki i praktycznie osiaga moc jak trzeba. 

Dla ursusa wyglada bardziej jakby ktoś badał go na hamowni z krótkim czasem pomiaru gdzie nie dano się "rozkręcić" turbospreżarce i nadążyć regulacji pompy wtryskowej.

Ewentualnie badano egzemplarz  z jakąś wadą. 

Jeśli wszystkie mialy taka moc z fabryki to nieciekawie... Potrzeba jednak tak naprawdę wykresow innych egzemplarzy, bo z tym wyglada, że  jest coś nie tak.  

Opublikowano

Czeska sprężarka ma potężny lag, stąd takie kwiaty. 10 lat temu badałem na ćwiczeniach 4ct107, próbowano wtedy zakładać inne sprężarki do tego silnika. Nasza polska z WSK Rzeszów dla tego silnika była wręcz fenomenalna brakowało tylko dobrej pompy wtryskowej czeski motorpal dawał moc ale tak dymił że moja matko.  Na czeskiej sprężarce silnik zaliczał taki dołek jak ten na wykresie. 

Uczono mnie też że silnik o większym skoku tłoka jest "lepszy" do doładowania niż ten o skoku mniejszym. 

Opublikowano

Pomimo takich nieścisłości jeśli chodzi o moc, to akurat silnik w ciężkiej polskiej serii był chyba najmocniejszą stroną tych ciągników. Nawet pomimo swojego apetytu na paliwo. Mówię tu szczególnie właśnie o 16-tkach. Co do tej mocy, to trzeba są to bardzo stare i wyeksploatowane sprzęty. Aby wynik byl w miare prawdziwy, to trzeba by zbadać egzemplarz po kompleksowym remoncie silnika+pompa+wtryski+turbo. Co do faktycznych porównań w polu, to każdy zachodzi ciągnik +/- 140KM będzie w polu miał lepsze wyniki. Podobnie jest z 1934, zachodni ciągnik 170KM radzi sobie zdecydowanie lepiej niż Ursus.

Opublikowano

Ogólnie skrzynia z bardzo małą liczbą przełożeń. A szczególnie tych użytecznych w polu. Nie mówię już o połówkach, bo gdyby one miały dwie połówki to byłyby o niebo lepszymi ciągnikami. Nawet przy tej samej liczbie głównych przełożeń.

Opublikowano

O niebo lepiej było by gdybyś startował i wzmacniacz mógł zaciągnąć żeby przyspieszyć a nie zwolnić. dwustopniowy wzmacniacz był dostępny ale w dużo nowszych ciągnikach. 

Opublikowano

Zawsze można wystartować ze wzmacniacza i go wyłączyć przyspieszając 😉 W którymkolwiek z ciężkiej serii był dostępny?

Faktycznie, w 1654 był. Ale co ciekawe w danych os 1674 już nic o tym nie wspominają... Czyżby awaryjne rozwiązanie?