Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Roman176 napisał:

bo nikt jeszcze niczego nie kupił ile respiratorów kupili Czechy kupiły 30 mln  a my ?

Daj jakieś dowody że Czesi kupili 30mln  respiratorów. Chyba za mocno weekend wszedł do głowy i Ci się liczby pomyliły ?🤔

Opublikowano (edytowane)

ja do "komitetu przystępuję @Roki212-ego i odsyłam na temat o polityce polityczne jednoznacznie wypowiedzi np związane z kampanią wyborczą i hasłami propagandowymi choć obrzydliwa jest jakakolwiek kampania w obecnej sytuacji.
No ale jeśli już ktoś "musi" to nie po to jest odrębny temat aby komuś kto ciekaw opinii na temat jednej zarazy natrafiał jeszcze gorszą drugą bo coraz durniejsze z tego wszystkiego opinie z zamętu w głowach widzę tutaj że aż tracę poczucie humoru.
Jakakolwiek merytoryka tonie w bełkocie przekrzykujących się "wyznafcuf" różnych kretynizmów czy to naukowych czy politycznych choć te drugie kretynizm mają w swojej genezie stąd na polityce wydaje się większości że ma pojęcie i to nawet jest łatwe bo akurat w tym temacie nie ma się znać na czym.
nie nadążę oczywiście wszystkich kretynizmów punktować ale coś tam randomowo będę nie ja to kilku innych wyłapywał i każdego kto durnoty pisze może dopaść trafna riposta zrzucająca w oczach innych w bagno ocenę autora czy to tez jawnie bezsensonych czy groźnych nawoływań do bałaganu społecznego.
wystarczający bałagan mamy z faktu bezsilności naszej wobec epidemii a rząd jeszcze łże że nad tym panuje. nad czymkolwiek
nad tym nie panuje już nikt. czyż nie widzicie że na całej planecie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Sean napisał:

U nas nie lepiej rząd wymyślą.... 😑

Polska aktywowała unijny mechanizm ochrony cywilnej i będzie także dzięki pomocy UE sprowadzać Polaków z krajów spoza UE - donosi RMF FM.

Racja nikt nie jest w stanie nad tym zapanować - ja już spać nie moge😏 

Edytowane przez tess
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Daj jakieś dowody że Czesi kupili 30mln  respiratorów. Chyba za mocno weekend wszedł do głowy i Ci się liczby pomyliły ?🤔

jak takie coś piszesz w sieci to gratuluje ci inteligencji i błyskotliwości poruszania się w świecie wirtualnym 

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

jak takie coś piszesz w sieci to gratuluje ci inteligencji i błyskotliwości poruszania się w świecie wirtualnym 

Skoro jesteś taki błyskotliwy i inteligentny to się pochwal skąd takie informacje masz i czy są one potwierdzone z rzetelnego źródła?? Druga sprawa to gdzie oni kupili 30mln respiratorów w tak krótkim czasie?  Przecież to nie jest byle jaka pierdoła którą można wyprodukować w kilka minut. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, damianzbr napisał:

Czyli potwierdza się to co mówiłem o wyborach. Niby się boją ale po browara do sklepu to pierwsi.

Także i urna też nie będzie im straszna.

Wybory powinny się odbyć jeśli ilość zarażonych nie przekroczy 50 tys. ludzi w PL.

Masz racje, patrząc na mojego tatę pierwszy poleci do urny. Jego to tylko chyba kajdanki i policja opanuje. Jak młody bóg lata jak latał po banku(dziś), sklepach itd Dodam, że zgrywa się formą a jednocześnie udaje kaszlenie, żeby wszystkich powkurzać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Znajomy pracuje w Czechach i rzeczywiście chwalił ich za przygotowanie tam rząd wszystkim zapewnił maseczki i rękawiczki z domu bez tego nie wolno wyjść. Jeszcze nie mają ofiary śmiertelnej. 

Opublikowano

chwali ale popatrz co jeszcze zrobili zajumali włoską pomoc humanitarna 

https://www.info.cz/cesko/pravnik-cervinka-se-stal-v-italii-kvuli-odhaleni-zabavenych-rousek-hrdinou-vubec-ho-to-netesi-44662.html

Renomowana włoska gazeta La Repubblica silnie zaatakowała czeski rząd za rzekome skonfiskowanie pomocy humanitarnej wysłanej przez Chiny, aby pomóc Włochom 17 marca. Chociaż zajęcie 101 600 masek i respiratorów zostało określone przez ministra spraw wewnętrznych Jana Hamáčka jako nieporozumienie, że Republika Czeska się poprawi, włoskie gazety oskarżają czeski gabinet o kłamanie i łamanie podstawowych zasad solidarności.

Opublikowano
11 minut temu, tess napisał:

Znajomy pracuje w Czechach i rzeczywiście chwalił ich za przygotowanie tam rząd wszystkim zapewnił maseczki i rękawiczki z domu bez tego nie wolno wyjść. Jeszcze nie mają ofiary śmiertelnej. 

No nie wiem czy tak dobrze, jest ich praktycznie tylko 1/4 tego co w Polsce, a  zachorowań prawie 100% więcej.

Opublikowano

Bo więcej badan przeprowadzil i tyle....zobaczymy co będzie za 2-3 tygodnie u nas..... 

Dla mnie wybory są do niczego nie potrzebne i nie idę i mogą sobie ogłaszać co chcą i tyle.... Dudus nie jest żadnym Prezydentem tyko popychadłem wodza który jest opetany władza i niczego po za nią nie posiada ani rodziny ani bliskich..... Wszystkich zatracil przez to chora politykę.... Dobrał lsobie ludzi których popycha i poniża bo tylko to potrafi.. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Z zamrażarki a za jakiś czas życie pokaże co będzie

Może do domu przywiozą i zostawią pod drzwiami🤔

To się zabunkrowałeś :).

U nas piekarnia ma firmowy sklep i sprzedaje tylko  pieczywo. Zwrotów obecnie nie ma, także czerstwego chleba się nie dostanie a są osoby co biorą po 8-10 chlebów na raz.

Opublikowano (edytowane)

Można wiedzieć po co Czesi kupili 30 mln respiratorów?

Czy to jakieś jednorazówki, a może będą je sprzedawać Włochom?

Niżej jest napisane że utknęły w Roterdamie, ale spokojna głowa, ministerstwo zapewniło kolejne 8 mln respiratorów z Chin.

Albo dwa razy dziennikarz się pomylił albo zdurnieli do reszty.

A i czy to prawda że dwa pepiczki z jednej piczki oznacza po czesku bliźnięta?

,,Po opublikowaniu artykułu Ministerstwo Zdrowia przesłało INFO.CZ kolejne oświadczenie, w którym twierdzi, że zakupiło już 75,6 miliona sprzętu ochronnego, w tym około 30 milionów respiratorów.

INFO.CZ poinformował już w piątek, że Ministerstwo Zdrowia obiecało 1,1 miliona urządzeń ochronnych dla szpitali pedagogicznych, ale „utknęły” w Rotterdamie w Holandii. Ostatecznie sytuację trzeba było uratować dzięki dostawom z Ministerstwa Spraw Wewnętrznych z Chin. Jest obecnie kluczowym krajem w zakupie sprzętu ochronnego. Republika Czeska wraz z Chinami zbudowała most powietrzny, który powinien zasilić kraj w nadchodzących tygodniach.

Zakupy i dystrybucja Ministerstwa Spraw Wewnętrznych:

Zasłony - 77 milionów

Respiratory - 8,6 miliona

Testerzy - 550.000

Kombinezony ochronne - 300.000

Okulary ochronne - 250.000

Tarcze - 250 000

Zakupy i dystrybucja Ministerstwa Zdrowia:

Zasłony - 381,956

Maski oddechowe - 222,191

Testerzy - 450 (oficjalne statystyki, według informacji INFO.CZ to 100 000)

Kombinezony ochronne - 0

Okulary ochronne - 2404

Tarcze - 1922,,

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
dysydent napisał:

7 godzin temu, zetorlublin7341 napisał:

a wyobraź sobie wy hodowanie takiego wirusa który atakuje komórki rakowe i je niszczy, to by było dopiero coś, ale lobby farmaceutyczne nigdy do tego nie dopusci!

genotyp komórek rakowych w przeważającej ilości typów nowotworów jest identyczny jak u zdrowych komórek organizmu i nie jest absolutnie możliwa realizacja takiego pomysłu. Ignorancja podpowiada najróżniejsze oskarżenia i zanim się je rzuci trzeba pierwej się upewnić czy owo oskarżenie w tym wypadku rzekomego lobby farmaceutycznego ma sensowne podstawy
Lobby farmaceutyczne zaś nic by nie miało do gadania tam gdzie na prawdę ma wpływ czyli na ceny leków i sprzętu tzw medycznego gdyby nie rządzili idioci wyłączający mechanizmy rynkowe tych cen kształtowania.
weźmy taki respirator. przecież to zwykła pompka co najwyżej ze sterownikiem częstotliwości i głębokości przesuwu tłoka. Takie coś można porównać no nie wiem; do pulsatora dojarki plus kilka rurek i jeszcze do tego jakiś silnik o mocy  100-200W lub wpinane to w system pneumatyczny 
ile takie coś kosztować może? pięćset, tysiąc złotych? a ile kosztuje w rzeczywistości?
leki w większości asortymentu tysiąckrotnie są przewartościowane względem kosztów produkcji i sensownej marży nie dla tego że farmacja taka podła a dla tego że klient ignorant i nie ma pojęcia jak to na prawdę jest.

3 godziny temu, jarecki napisał:

coś chyba były próba z komarami które przenoszą malarie , coś w stylu że drugie pokolenie komarów wyhodowanych i wypuszczonych nie może się rozmnażać .

to była próba zamierzona przeciwko populacji komarów oparta na technice GMO
nie pomogła. część komarów jednak mogła się rozmnażać czyli Natura znalazła sposób i kolejny raz mizerna wiedza człowieka przegrała z naturalnymi procesami

drogi panie genotyp tak, tylko komórka po mutacji w większości przypadków zmienia łańcuch rna, także tutaj można by uderzyć w ten sposób, a czy lobby farmaceutyczne nie to nie wiem czy zna pan przypadek samolotu indonezyjskiego który nagle zgubił się i do dziś nie mogą go znaleźć a leciało nim na sympozjum 8 lekarzy którzy rzekomo mieli lek gotowy na raka! co do respiratorów pan porównuje je do dojarki, tak zgodzę się , ja bym nawet porównał do zwykłej sprężarki która zamiast powietrza ma dostarczany tlen i też by było , z założenia ma podać powietrze dwoma drogami albo maseczka do ust albo wenflonem do nosa, . co do ceny jest coś takiego jak patent jeszcze i jest tam jedno takie urządzenie za które firma Bosch do dzisiaj kosi piękne pieniążki za patent! co do lekarstw to każda substancja czynna jest patentowana! musi minąć pewien okres czasu aby była możliwość wytwarzania jej przez każdego. na paracetamol do lat 60 też była blokada, z tad Polacy ratowali się tabletkami z krzyżykiem . tak samo masz z subs czynnymi w środkach ochrony roślin. azokystrobina, pierwsze preparaty amistar kosztowały ponad 200zl a od dwóch lat zamiennik kupisz za 80zl litra , wyszedł patent i inni już mogli produkować. wyobraź sobie że ktoś robi szczepionkę na covid albo lek na niego, lek który wyłamuje z szeregu białko i wirus nie może zaatakować i robi się jak zwykły katar kolego, patentujesz substancje na 10 lat i kosisz taka kasę że włosów na głowie brakuje. patent kosztuje!

Opublikowano

Bo to prawda u nas jest ogłoszona epidemia i jest zakaz wywozu z kraju tego typu rzeczy i fakt że włosi trochę się wkurzyli ale działanie jest prawidłowe

10 minut temu, jarecki napisał:

a wczoraj wesoły romek napisał że to polska zatrzymała dostawe  maseczek do włoch .

• Like 1
Opublikowano

Respirátory - po czesku to zwykła maska ochronna.

Natomiast po  polsku respirator to skomplikowane urządzenie medyczne, tych na całym świecie pewnie nie ma 30 milionów

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@zetorlublin7341 co do przewartościowanych medykamentów widzę się zgadzamy co do mechanizmów ich kształtowania no może z patentem i ochroną własności pomysłu dla pomysłodawcy to bym jednak bronił partycypowania w ew zyskach z pomysłu jego twórcy bo inaczej nikt nie zechce za darmo udostępnić do publicznego użytku i gdy nie będziemy przestrzegać praw własności i na tym polu to zmierzamy w kierunku gdzie Wiedza prawdziwa służyć będzie tylko do zdobywania władzy metodami przez Prusa w "Faraonie" opisanymi.

26 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

drogi panie genotyp tak, tylko komórka po mutacji w większości przypadków zmienia łańcuch rna

jeśli wiesz (na forum na Ty i ogólnie w necie gdzie nie występujemy personalnie a tylko pod ksywą) jeśli wiesz jaki mechanizm nowotwory wywołuje i masz na to pomysł to wspomóż swoją wiedzą laboratoria bo ja nie wiem tego a tylko wiem jaka jest różnorodność przyczyn rodzajów i objawów nowotworów w tym też i genetycznych przyczyn przy niektórych typach. W tym temacie w/g Ciebie a może i w rzeczywistości jestem głupszy a ja Ci i tak nie wierzę, udowodnij w praktyce bo jeśli coś wiesz a boisz się że dołączysz do tych

26 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

a leciało nim na sympozjum 8 lekarzy którzy rzekomo mieli lek gotowy na raka!

to tylko słowo "rzekomo" ratuję Cię że jeszcze chcę merytorycznie odpowiadać na Twoje rewelacje no ale skoro wierzysz w podobne przekazy i obawiasz się to jako anonim opublikuj swoje spostrzeżenia w otwartym necie
na pewno ktoś je wykorzysta doceni wszak w necie nic nie ginie

co do reszty to już i tak wkurzyłem niejednego przydługim kolejnym postem i krótko. Nie wierzę w żadną informację nie potwierdzoną w poważnych źródłach a tego forum za poważne nie uznaję a skąd rewelacje bierzesz do kształtowania swojej Wiedzy to tak po prawdzie obawiam się prośby  nawet o podanie źródeł i to nie w swoim a Twoim interesie ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Można wiedzieć po co Czesi kupili 30 mln respiratorów?

Czy to jakieś jednorazówki, a może będą je sprzedawać Włochom?

Niżej jest napisane że utknęły w Roterdamie, ale spokojna głowa, ministerstwo zapewniło kolejne 8 mln respiratorów z Chin.

Albo dwa razy dziennikarz się pomylił albo zdurnieli do reszty.

Za Wikipedią, ludność Czech to 10,65 miliona w 2019 roku. Czyli każdy tam otrzyma respirator na własność ?

Opublikowano
9 minut temu, tomek8540 napisał:

powtórzę

Respirátory - po czesku to zwykła maska ochronna.

aż poszukałem i respiratory (pol) to dýchací přístroje (cz)
przynajmniej w/g jednego z netowych słowników