Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Czy ja uważam się za lwa biznesu 🤔🤔

Uszczypliwości zachowaj dla siebie, a skoro nie rozumiesz że biznes na wsi czy w mieście jest tak samo trudnym tematem to o czym mamy dyskutować ?? Płaczesz że przez korone padnie Twój biznes to idź do pośredniaka i szukaj etatu. W każdym biznesie są wzloty i upadki na które trzeba być przygotowanym nie ważne czy to gospodarstwo rolne czy firma w mieście. Kto tego niee rozumie wypada z rynku i koniec jego kariery niestety 

OK. Już wiem kim jesteś.. Na ra

Sean czym handlujesz? 

Edytowane przez tess
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

a takie coś to i Jaruzelski by nie pomógł bo właśnie regulowanie cen i całej reszty komunę wywróciło.
na szczęście ci z pisu nie powinni okazać się takimi głupkami na ile Ich znam bo mogę się mylić

Pomógłby i to skutecznie, a UB wyjątkowo skutecznie, tu nie chodzi o regulowanie cen w normalnych czasach , a powstrzymanie działalności spekulacyjnej w czasie wyjątkowym, nie mającej nic wspólnego z przedsiębiorczością, no chyba że przestępczą.

Opublikowano (edytowane)

nie myl spekulacji z najnormalniejszymi zasadami handlu
jeśli czegoś brakuje to musi być drogie aby byli chętni zająć się tego uzupełnieniem bo inaczej będą niskie ceny przy pustych półkach.
ceny można obniżyć administracyjnie ale czym jest zmuszenie do produkowania tego czego nikt nie chce robić bo zysku nie ma lub niewielki? no bo naturalną rzeczy koleją taki przymus byłby konieczny w kolejnym posunięciu sterowania rynkiem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A tak szczerze to co myślicie będzie za miesiąc? 

Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

nie myl spekulacji z najnormalniejszymi zasadami handlu
jeśli czegoś brakuje to musi być drogie aby byli chętni zająć się tego uzupełnieniem bo inaczej będą niskie ceny przy pustych półkach.

Takie podejście mają właśnie liberałowie, byle tylko oni d*py mieli pełne, a reszta niech zdycha.

Przed chwilą, tess napisał:

Ja myślę że  19 Kwiecień, jak żyję , to po 19 Marca zawsze był.   :P

Opublikowano
25 minut temu, ramzes10 napisał:

Trzeba rząd PIS pochwalić, że dotrzymuje słowa.  Obiecywali że za ich rządów Polacy będą wracać z zagranicy i wracają.

szkoda że w takich okolicznościach

Opublikowano

podejście ludzi to tematu zarazy zmieniało wraz z jej postępem z poczatku panika potem obojetność, stan nieustlony zmienny ale z czase zmienna składowa zanika a stała składowa zaczyna dominować i mamy quasi stacjonarny przebieg😜no ale to elektryka a w życiu czas pokaże czy się zatrzyma czy przybierze na sile

Opublikowano

no ba do piekarni po dwóch do małegoo sklepiku osiedlowego po dwóch na wsi to przed sklepem wpuszczają kilka osób tylko jak otworzy przy wyjściu klienta w lidlach ogonek przed drzwiami to nie ma sie jak rozpedzić, lodówki pełne zapasy zrobione to i głód zakupów mniejszy, 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Sean napisał:

Takie podejście mają właśnie liberałowie, byle tylko oni d*py mieli pełne, a reszta niech zdycha.

a Twoje komuniści i co im wyszło?
oczywiście to są dwie skrajności i trzeba działać jakoś pomiędzy bo stan kryzysu jest właśnie po to wymyślony. tylko akurat żywności u nas nie brakuje a zaraz zadecyduje się rok następny i jeśli zostaną wyłączone mechanizmy rynkowe to podwyżki obecne w detalu nie przełożą się na jesienne odreagowanie w hurcie i ja na polu olewam aby tylko dla mnie wystarczyło bo dołożę jeśli kto zechce mi wymusić ceny bo coś tam.
rok dwa takiego stanu i po gospodarce. 
nie chce być inaczej i praktyka to wszędzie potwierdza.

12 minut temu, tess napisał:

na pewno dziewiętnasty kwietnia a reszta zależy od kierunku jaki obierzemy
czy będziemy zmierzać do totalitarnych metod zarządzania wszystkim czy pozostawimy rynkowi bodaj gospodarkę
za miesiąc jeszcze wyników tego nie będzie widać ale wynik już raczej będzie zapisany (złe słowo) w dalszej przyszłości niezależnie już jhak pandemia się potoczy bo jej bieg decydował się w grudniu ub r. w chinach za co nawet - nie powiem - chinole przeprosili do czego linka na politycznym wstawiłem
sam przebieg pandemii będzie podobny u nas bardziej do koreańskiego scenariusza niż hiszpańskiego czy włoskiego ale to tylko takie moje zgadywanki

w zasadzie i ta akurat dyskusja bardziej polityczna ale z akcentami ... itd  no i już skończyłem bo to dalej nie ma sensu...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

a Twoje komuniści i co im wyszło?
oczywiście to są dwie skrajności i trzeba działać jakoś pomiędzy bo stan kryzysu jest właśnie po to wymyślony. tylko akurat żywności u nas nie brakuje a zaraz zadecyduje się rok następny i jeśli zostaną wyłączone mechanizmy rynkowe to podwyżki obecne w detalu nie przełożą się na jesienne odreagowanie w hurcie.

To nie byli moi komuniści, i nie chodzi mi o regulowanie cen, ale wzrosty tylko dlatego że ktoś się chce wzbogacić na nieszczęściu rodaków, powinny być karane z całą surowością, już zaoszczędzę ci szoku i nie powiem jak drastycznie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman4321 napisał:

Jak na świętego Józefa chmurki, to sadź ziemniaki gdzie górki, a jak pogoda, to sadź gdzie woda

Pół dnia słońca, pół pochmurno. Co robić ?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Sean napisał:

To nie byli moi komuniści, i nie chodzi mi o regulowanie cen, ale wzrosty tylko dlatego że ktoś się chce wzbogacić na nieszczęściu rodaków, powinny być karane z całą surowością, już zaoszczędzę ci szoku i nie powiem jak drastycznie.

Twoje pomysły a komuniści byli - ja wiem - chyba nasi pospołu;) 
karać nie trzeba, wystarczy pokazać publicznie
zapewniam - wystarczy kto i le na czym zarabia
z jednym w USA tak zrobili jak wykupił medykamenty i zaczął z wysoką marżą w necie sprzedawać
jak go obszczekali wszyscy za darmo teraz... pewnie już do tej pory; rozdał. xD
Pamiętam; takich "byznesmanóf" nazywają ostatnio "łosie"

@dsbh weź se piątaka i orzeł czy reszka xD ostatecznie może być i co drobniejszego o Romanowi w szczelinę jakąś chyba wpadło i na pion stanęło :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, tess napisał:

No dobra oczywista oczywistość i co masz na myśli bo nie rozumiem tak okrążnego typu myślenia południowca🤨

Jakieś spostrzeżenia czy sugestie? Śmiało... Posłucham jak to się robi żeby być tym ,,lwem biznesu''.... 

Też nie wiele zrozumiałem z tego wywodu.

Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał:

@stempos1980 dobrze napomniał, wszędzie krzyczą o korona a u ruskich cicho sza :/ 

Żadne cicho, już prawie 200 wykrytych zarażeń. Kuwejt zamknął szkoły do sierpnia, także jak dobrze pójdzie to po żniwach na Mszę będzie można pójść.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, dysydent napisał:

Twoje pomysły a komuniści byli - ja wiem - chyba nasi pospołu;) 
karać nie trzeba, wystarczy pokazać publicznie
zapewniam - wystarczy kto i le na czym zarabia
z jednym w USA tak zrobili jak wykupił medykamenty i zaczął z wysoką marżą w necie sprzedawać
jak go obszczekali wszyscy za darmo teraz... pewnie już do tej pory; rozdał. xD
Pamiętam; takich "byznesmanóf" nazywają ostatnio "łosie"

Zarobił na ludziach to niech to odda, będzie więcej do podziału na upadające firmy. Jednemu pomoże publiczne pokazanie, a drugiej świni naplujesz w twarz, to i tak powie że to deszcz pada.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

... bo nie wiadomo co będzie jutro, a co dopiero kto jest lepszy od kogo-ludzie różne sytuacje mają

To że napisałam co myślę że zrobię, to kto wie co zrobię...😅😂 Ot - i dobrze na tym wychodzę-tego się nauczyłam w biznesie- Nie płacze a teraz chociaż wiem co komu w trawie piszczy. 😉