Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak mawiam problemy na budowie to sól na codzienny posiłek bo jedzonko bez soli to takie nijakie ale zjadliwe😀

ale nie byłem na samozatrudnieniu, jeden gość miał rozkmine zcy się zwolnić czy nie i zdecyował się zostać i dobrze zrobił  bo umowe jeszcze przed wirusem podpisał, etat mniej problemów i oże mniej kasiury, zaś na swoim to i inaczej trza o wzystko zabiegać

Opublikowano
15 minut temu, tess napisał:

Ja tam nic nie chcę od tego rządu tylko żeby i oni nic nie chcieli ode mnie, durnych ZUS ów podatków. Każdy jest dorosły i ubezpieczenie czy tam ,,na emeryturę'' może sobie sam opłacać czy odkładać.. To nie średniowiecze... Ale spokojnie te czasy już blisko😏😄

Odnośnie ZUS się zgadzam. Już dawno powinno to być zreformowane tak, aby więcej pieniędzy do nas wracało a mniej szło na całą "obsługę'' instytucji i jej utrzymanie. Podatki muszą być. Ale powinny być obniżone. Ogólnie u nas za dużo wydaje się na państwo a za mało na obywateli. I żeby zaraz nie było ja absolutnie nie czepiam się żadnej partii. Mam niewiele lat, więc niewielkie porównanie. Ale odkąd pamiętam to tak jest. 

Każda inwestycja powinna mieć na celu zysk. Remont musisz zrobić, bo jak zaniedbasz budynek to za jakiś czas rozsypie się cały. Nowy, lepszy sprzęt i maszyny mają na celu ułatwić i usprawnić pracę. Czy to inwestycja zależy od tego, co zrobisz z "zaoszczędzonym" czasem. Jeżeli w Twojej pracy środek transportu jest jedną z podstaw, to też warto aby był wygodny, bezpieczny, ekonomiczny i nieawaryjny. A budowa np domu no cóż. Jak się cały dzień napracujesz to chcesz z przyjemnością do domu wrócić i odpocząć aby następnego dnia móc dalej w pełni funkcjonować. 

Kredyt to zawsze kredyt... Na inwestycje jest przydatny i potrzebny. Ale kredyt w tej sytuacji na to aby przetrwać ( nawet nie wiadomo ile) słaba to pomoc. Bo za jakiś czas i tak będzie trzeba go spłacić. A on na siebie nie zarobi. 

Opublikowano
35 minut temu, Kallina86 napisał:

Ja mówię o inwestowaniu. Czyli o czymś w co dziś włożysz np 10000 zł a za rok będziesz miał 15000.

naprawdę ? a wiesz co to ocena ryzyka inwestycji musisz mieć ? albo nie bd miał i co wtedy pastwo pomusz nie mam na zus bo  nie odkładałem albo źle zainwestowałem ?

wszystko wkładasz a co zarobkiem zyskiem ? 

39 minut temu, Kallina86 napisał:

Dzieci to jakaś inwestycja jest. Bardzo długo terminowa. I dość ryzykowna.

słyszałem już tą bajkę typu Petru 97  nie odkładaj na zus inwestuj dzieci zwróci ci się inwestycja ... dzisiaj to byś żył jak pączek  ... dzieci idą swoją drogą 

42 minuty temu, Kallina86 napisał:

Chyba, że mówisz o handlu samochodami, wczasach z ludźmi z którymi znajomość przyniesie Ci finansowe korzyści albo o żonie bardziej zaradnej niż Ty. 

nie nie zwykły pl przykład ... wczasach do dziupli samochodowej ktoś ci odda taniej ?  

33 minuty temu, tess napisał:

To nie zawody... Tu rozgrywają się losy nie tylko tych przedsiębiorców ale zawsze zwykłych ludzi ich pracowników którzy żyją od 1go do 1go i co im powiesz? 

dla mnie to nie ciężkie pytanie bo mieszkam na południu setki pracy na każdym rogu ... a w czechach drugie tyle 

27 minut temu, Kallina86 napisał:

Odnośnie ZUS się zgadzam. Już dawno powinno to być zreformowane tak, aby więcej pieniędzy do nas wracało a mniej szło na całą "obsługę'' instytucji i jej utrzymanie. Podatki muszą być. Ale powinny być obniżone. Ogólnie u nas za dużo wydaje się na państwo a za mało na obywateli. I żeby zaraz nie było ja absolutnie nie czepiam się żadnej partii. Mam niewiele lat, więc niewielkie porównanie. Ale odkąd pamiętam to tak jest. 

spokojnie jeszcze 10 lat i bd lepiej zusem od 2018 roku zus zaczyna zarabiać  .... jeszcze trochę tych komunistycznych emerytur po 15 tyś z składkami przez całe życie 0 zł 

ktoś musiał zaniach płacić wolnej Polsce 

Opublikowano (edytowane)

No cóż ja mogę tylko wyrazić swoje skromne poparcie dla tego Pana.

Mam nadzieję, że rząd wreszcie obudzi się bo w dobie kryzysu,perspektywie braku pracy i płacy ...ludzie idą za tym, kto uważa tak jak oni...zawsze znajdzie się ktoś taki...historia niczego nie nauczyła? Do czego doprowadził ostatni kryzys w Niemczech i co to spowodował....a może naszemu Prezesowi oto chodzi? Hmmm...To by już była przesada, a może?🤔🤔🤔😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-hotelarz-zada-od-wladz-realnego-pakietu-kryzysowego-6490220077123201a

Edytowane przez tess
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

w co ? zonę samochody dzieci wczasy 5 razy do roku 

na pewno zawieszą  taką mam nadzieje 

Zawieszą. Potem będziesz płacił składkę razy 2. Ta aktualna i tą zawieszona teraz. Więc po co zawieszać.

7 godzin temu, Roman176 napisał:

spokojnie jeszcze 10 lat i bd lepiej zusem od 2018 roku zus zaczyna zarabiać  .... jeszcze trochę tych komunistycznych emerytur po 15 tyś z składkami przez całe życie 0 zł 

Co za brednie. Chociaż pis podniósł składkę zus z 1080 do 1500 do zusu wciąż trzeba dokładać z budżetu państwa. Niestety jest w Polsce tylu wyłączonych z pod zus, tulu nie rolników w krus. Że do jednego i drugiego rządy będą musiały dokładać długie lata.

Opublikowano

Ludzie zaczeli chodzic na spacery do lasów i mamy 1 przypadek w Podlaskiem

Opublikowano
47 minut temu, tess napisał:

No cóż ja mogę tylko wyrazić swoje skromne poparcie dla tego Pana.

Mam nadzieję, że rząd wreszcie obudzi się bo w dobie kryzysu,perspektywie braku pracy i płacy ...ludzie idą za tym, kto uważa tak jak oni...zawsze znajdzie się ktoś taki...historia niczego nie nauczyła? Do czego doprowadził ostatni kryzys w Niemczech i co to spowodował....a może naszemu Prezesowi oto chodzi? Hmmm...To by już była przesada, a może?🤔🤔🤔😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-hotelarz-zada-od-wladz-realnego-pakietu-kryzysowego-6490220077123201a

Z pustego i Salomon nie naleje.

poza tym, tak podejrzewałem właśnie, że ten wirus, to prezesa robota może być, no bo w koronie on. 

Opublikowano (edytowane)

Masz rację @bezbarwny pustą mają kieszeń i co gorsza jeszcze anorektyczna, ciągle jej mało i mało... 

Ja po konsultacji z księgowym, zamknę po komuniach... Bo szkoda mi tych dzieci... 3 lata zaiwaniały do kościoła...Też ciekawe czy kościół nie przesunie terminu🤔 Zrobię im jeszcze te komunie... i nie ma sensu zarzynać się dla państwa które ma dla meneli na zasiłki, a nie ma dla tych.... 

Wszyscy przedsiębiorcy którzy teraz ogłoszą upadłość lub zawieszą tj. Ok 3mln ludzi ruszy do jak to się nazywa PUP😅 akurat tam spotkamy się tymi co ich teraz przytargali z zagranicy.... I gotowe😥🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄😊😊😊 Idę lepiej spać! 😂🤣

Edytowane przez tess
Opublikowano (edytowane)

Jak przedsiębiorca nie ma pieniędzy na czarną godzinę mimo inwestycji to z niego ujowy przedsiębiorca i dobrze że plajtuje. W rolnictwie jest tak samo jak nie masz odłożonych pieniędzy to marny twój los w żniwa po anomaliach  pogodowych.

Tacy tylko psują rynek tym którzy mają pojęcia i wiedzą jak wyjść na swoje.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

nie porównuj  tego na wsi do biznesu w mieście bo to  jest inaczej nie masz co miesięcznego zusu, urzedu skarbowego i płac.

nie zarabiasz a płacić ludziom i państwu musisz. oni też są nam potrzebni żeby nam dobrze się też zarabiało a przede wszystkim my tez od nich kupujemy

co do wsi to racja bez dostępnych środkow to jest trudno

Opublikowano

Biznes w mieście czy na wsi nie widzę różnicy, biznes to biznes. W jednym i drugim masz wydatki i przychody adekwatne do tego czym się zajmujesz.

Opublikowano

No oczywiście, tylko  biznes zusowski jest dociążony przez kochane państwo i UE nie rekompensuje dopłatami.... Z czym Ty chcesz się porównywać chłopie litości.. Nie masz pojęcia! 

Opublikowano

Doborze że Ty masz pojęcie, kobieto😉

Od jakiegoś czasu oprócz gospodarstwa prowadzę inną działalność także dobrze wiem co w trawie piszczy.

Opublikowano

W lokolnym miasteczku po panice. Pełno ludzi.  Przestali siedzieć w domach. 

Opublikowano (edytowane)

Nie można zawiesić jak się ma ludzi zatrudnionych... Tu nie chodzi o to kto potrafi prowadzić biznes, a kto nie.. Tylko oto, że ta kasa na czarną  godzinę wkrótce się skończy. Mam nadzieję, że nie masz zbyt dużo wynagrodzeń do uszykowania na kwiecień...maj, czerwiec.... lipiec? I opłat do ogarnięcia... Czemu musimy radzić sobie z tym sami pytam? Co oni myślą, że my nie wiemy jaką pomocą objęli swoich obywateli kraje w UE??? 

Edytowane przez tess