Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teraz Gowin też mówi,  że nie ma. Że starczy na miesiąc lun dwa. Rząd w czasach kryzysu przejadał kasę zamiast oszczędzać więc ten krok w przepaść zrobił. A teraz będziemy spadać.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
galan99 napisał:

Pewnie ze zrobiła do przodu bo jest 500 + , 300 wyprawka , różne zasiłki a wcześniej było NIEMA I NIE BĘDZIE PIENIĘDZY .

No i trzynaste emerytury... A jeszcze miliardowe dotacje dla "ojca dyrektora" 😜

Opublikowano

Na szczęscie cała europa ma zapasy na dwa lata i świetnie sobie radzi z kryzysem to nam pomogą. Przecież tak się ciagle martwia o naszych obywateli i naszą demokrację.

U mnie w powiecie już 13 ofiar koronawirusa.

Opublikowano

Więc jeśli chodzi o pomoc państwa firmom w związku z koronawirusem. Rozmawiałem wczoraj z sąsiadem prowadzącym działalność. Tak krzyczą w tv, że zus umorzą. I co i nic. Ludzie niby wnioski składają. Ale nikt nie powiedział choćby w mediach, żeby np teraz do 10 kwietnia nie płacić. Wydymają ludzi z tym umorzeniem zusu jak Duda frankowiczów.

Opublikowano

a z drugiej strony to wyglada tak- mialem zaplacic "pare" zlotych za usluge , wlascicielka firmy jakos nie byla zbytnio chetna do przyjecia kasy, troche sie dziwilem do czasu az zapytala czy by nie mogla wystawic faktury z data majowa , bo korona-s wirus panuje i w kwietniu ma za duze dochody zeby sie zalapac na tarcze..

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, hubertuss napisał:

Więc jeśli chodzi o pomoc państwa firmom w związku z koronawirusem. Rozmawiałem wczoraj z sąsiadem prowadzącym działalność. Tak krzyczą w tv, że zus umorzą. I co i nic. Ludzie niby wnioski składają. Ale nikt nie powiedział choćby w mediach, żeby np teraz do 10 kwietnia nie płacić. Wydymają ludzi z tym umorzeniem zusu jak Duda frankowiczów.

Ale głupoty waćpan opowiadasz. Pierwsza sprawa, zus nie płacisz, składasz wniosek do czerwca. Rozpatrują i wtedy wiesz na ile się załapałeś. Do 9 pracowników 100%, do 49 50%. 

Jakim trzeba być baranem żeby porównywać obietnice wyborcze z kampanii do przepisów prawa uchwalonych przez sejm. Nawet opozycji trzeba oddać że za tym głosowała.

Druga sprawa powiedz sąsiadowi niech se da czas na przyszłość bo zus jest do 15. Nikt mu faktury przed czasem nie zapłaci to i zusu niech nie płaci tydzień do przodu.

Jak myśleli nad tarczą to myślałem że z tym zusem to tylko włascicielowi umorzą.Myśle sobie, wielkie g ale dobre i to. A tu jednak poszli na całość.

A z tymi fakturami to jak jacuś pisze zaczyna się kombinat troche. Ja tylko czekam na ten pakiet płynnościowy, pół zusu i niech wkońcu ten wirus odpuści bo żadne państwo w europie się nie podniesie od Niemiec po Rumunie.

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

wracajac do tematu - na powiat 270 tys mieszkancow- 30 osob zakazonych ,zmarlych 1 , tak wyglada realna skala "epidemii" a straty materialne - w setkach milionow beda liczone, samo lotnisko balice..

Opublikowano (edytowane)

Wcale nie trzeba być baranem. To, że jest jakieś prawo nie znaczy, że gdy przyjdzie co do czego nie zaczną wyszukiwać kruczków, żeby dać jak najmniej. Sąsiad może i nie jest najlepiej doinformowany w kwestii tego zusu. Bo tym zajmuje się księgowa. Ale jak to będzie zobaczymy dopiero z czasem. Więc nie wyzywaj od baranów do póki pieniędzy nie widzisz na koncie.

Jeśli natomiast chodzi o podnoszenie się. To kraje, które w czasach koniunktury bardziej oszczędzały będą teraz miały z czego inwestować w gospodarkę. Państwa, które hulały jak nasze i rozdawały będą miały trudniej.

Opublikowano (edytowane)

Nie sądzisz że pierdzielisz Jacus ? Na żywioł puścić , to strat materialnych by nie było  ?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

U mnie w powiecie jak pisałem 13 ofiar a zarażonych ze 150, mieszkańców jakieś 78 tys.

Hubertus, narazie to ty 5 rok wyszukujesz kruczków i nigdy nie odszczekałeś gdy nie miałeś racji tylko wrzucasz następnego fejka. Nie mowie że są kryształowi, że prezio to super że pałeta si o cmentarzu gdy jest kwarantanna. Ale zapytam Ciebie wprost bo zapytałem ogólnie i bez odzewu. Co w ostatnim kryzysie zrobiła platforma z psl że tak się tą zieloną wyspą szczycicie od dekady?

Opublikowano (edytowane)

Ano inwestowali fundusze unijne w infrastrukturę. Dlatego była zielona wyspa. Zaciskanie pasa też pomogło. Były jeszcze przygotowania do Euro 2012 czyli też infrastruktura. Pis teraz takich pieniędzy nie ma. Nie będzie wielkich inwestycji w infrastrukturę z pieniędzy unijnych. A przez to nie będzie napędzania koniunktury.

Co do kruczków i odszczekiwania widać nie musiałem skoro tego nie robiłem. 

Opublikowano
10 minut temu, PawelWlkp napisał:

o w ostatnim kryzysie zrobiła platforma z psl że tak się tą zieloną wyspą szczycicie od dekady?

Nic miał olbrzymi spływ kapitału do kraju bo nasi rodacy zarabiali w całej europie a wydawali w Polsce i w ch*j szczęścia jakim było euro 2012.

Opublikowano (edytowane)

BYła też kasa z samej UE. Na infrastrukturę. Zresztą skąd kasa by nie byłą to zielona wyspa jednak była. Teraz raczej powtórki nie będzie.

Pis miał przez ostatnie lata koniunkturę i też olbrzymi spływ kapitału. I co? I przejedli.

Opublikowano (edytowane)

Tera to będzie kryzys po -20 pkb, inna skala a końca nie widać. No właśnie nic nie zrobili. Jakie zaciskanie pasa? Przykłady. To teraz odszczekasz za 2 miesiące i powiesz sasiad nie zapłacił zusu? Prosty przykład usa. Wtedy straszny kryzys, w najgorszym tygodniu 700 tys bezrobotnych. Tera po 6 mln co tydzień. To jakbyś porównał przy 100 na godzine obcierke na lusterka z czołówką na scianę. Dziś prezydent Niemiec jasno powiedział nie planujcie wakacji bo może ich w tym roku nie być. Dla poludnia europy to jest pkb - 20% albo więcej.