Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

gdyby była wysoka śmiertelność to poza Wuhan by nie wyszedł bo nie było by się od kogo zarazić no i nikt by się tak nie czaił z radykalnymi środkami bo że i chinole się czaili to wszystkim wiadomo
wielokrotnie więcej wymierało ze starości i nadal... niż jest ten wirus zdolny ... nie podniecajcie się armagedon może przy innej okazji ale że bajzel to zgoda
posprząta się tam kiedy jak się znudzi na armagedon oczekiwanie a tego nie będzie i nie będzie..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

to humanitarny wirus bo przy niewydolności oddechowej pacjent de facto zasypia , co prawda z niedotlenienia ale praktycznie bezboleśnie i po za świadomością przy wyłączonym mózgu jak we śnie.

Apokalipsa Janowa sadystyczny koniec ludzkości obiecuje, jakieś smoki, gorycze ognie i - no tutaj astronom to ten bajdziarz co to pisał dobrym nie był bo jeszcze gwiazd setkami na Ziemię spadaniem co już całkiem wierutną bzdurą tak że - pisałem - nie tym razem 
no nie chce być inaczej jak by to może i niejednego rozczarowało.

a tak na marginesie czy wiecie że wieszczenie apokaliptycznych wizji jest przejawem podświadomego sadyzmu?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Wrzuciła moja gmina na FB numery do urzędników itp i prośbę o załatwianie spraw telefonicznie. Podali nr konta do przelewów i nakazali siedzieć. Więc zadałam pytanie na fb, czy sołtys powinien podatek zbierać. Nie uwierzycie😅 Zadzwonili do mojego męża osobiście, czy dzwonił i że lepiej przelewami, ale to jego wybór, czy zbierze. Zdziwiony przyszedł na obiad i opowiada. Ja zdziwiona jeszcze bardziej, że jemu odpowiedzieli😂😂😂

Edytowane przez przezuwaczka
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

to naturalne a na razie za bardzo nie wiedzą jak to dalej będzie a nawet jak się zachować i na co uważać np i w sklepie.
Kto tam jeszcze "internetowy" to przynajmniej coś tam sobie wyczyta a Ci uwiązani tylko do telewizji to raczej taki szum w głowach że trochę potrwa zanim oswoją się z myślą że wirus nie wirus ale mus bo wirus zabije czy głód? jaka różnica. Powinni w tej telewizji podrzucić jakieś przypadki wyzdrowiałych , jakiś wywiad,itp.  niby nic ale jednak ...
duuużo by to zmieniło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, michalcium napisał:

Kupiony grunt w krus byłem zgłosić to stoi karton na dokumenty i załatwienie wszystkiego przez telefon i drogą elektroniczną z arimr od poniedziałku to samo 

nie wiem czy tu kto linkował ale jest w necie gdzieś ile jest w stanie wirus zakażać na różnych powierzchniach i tam papier chyba 24 godziny tak że ten karton sobie tam ze dwa dni co najmniej postoi zanim opróżnią

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, przezuwaczka napisał:

Swoje należności opłacimy przelewem. Nie wiem, co z resztą, bo większość nie umie, a że połowa to starsi ludzie, to tym bardziej nie będziemy nachodzić.

Czyli do tej pory prowadziliście dosyć hulaszczy tryb życia.   :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, przezuwaczka napisał:

Swoje należności opłacimy przelewem. Nie wiem, co z resztą, bo większość nie umie, a że połowa to starsi ludzie, to tym bardziej nie będziemy nachodzić.

jakieś zaległości z takiego powodu raczej do dogadania aby karnych odsetek nie było.
a jeśli jaki urzędas uparty dzwonić wyżej a jeśli i tam to do jakiego punktu epidemiologicznego z pytaniem jak?
chyba jakiś numer jest ogólnopolski nawet ? nie wiem
Trochę trzeba myśleć za starszych, ja sąsiadkę zatrzymałem na schodach bo u mnie i młodzi jeszcze po szkołach i żona codziennie z pracy.
czort wie co u mnie w domu? a to schorowana i starsza kobieta no i trzeba było się przebrać w dopiero co prane jakiś szalik na pysk łapy w mydło i wodę już na zewn bo klamki i dopiero przyniosłem co tam chciała.
Nie wiem czy to sensowne ale jak by co to sumienie zostanie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
54 minuty temu, lemek napisał:

Zaprawdę powiadam wam to już koniec rodzaju ludzkiego. 🤕

A nie marzy ci się czasem żebyś sam został na ziemi z jakąś ładną forumowiczką?   :P    xD

Opublikowano

Co trzeba mieć w głowie, żeby czekać na nieszczęście i tragedię jako najlepszy polityczny scenariusz i ratunek?

Testy. Ale testy. Dlaczego nie testy? Gdzie testy? Test dla każdego! Bo Niemcy! Bo Koreańczycy! Ile można kupić testów za 2 mld zł? W Platformie Obywatelskiej (dzielącej się tym z koleżeństwem z Koalicji Obywatelskiej) wymyślono, że czymś, co jej działacze są w stanie zapamiętać i powtórzyć są trzy zdania: „Rząd fatalnie sobie radzi i ryzykuje życiem Polaków, bo każdy obywatel nie może się przebadać korzystając z testu”, „Wydali 2 mld zł na propagandę w TVP, a za to można było kupić 7 mln testów”, „W Niemczech testom poddano 200 tys. osób, a w Korei Południowej 20 tys. osób dziennie”.

Kto nie jest w stanie zapamiętać trzech prostych (i prostackich) zdań, może żonglować tylko pierwszym, i robi to na przykład kandydatka na prezydenta Małgorzata Kidawa-Błońska. Kto nie jest w stanie zapamiętać nawet jednego z trzech zdań, a większość posłów PO nie jest, może posługiwać się tylko jednym słowem – „testy”. Jedynie Borys Budka jako szef tego towarzystwa 13 marca 2020 r. zdobył się na finezję, że testom powinni móc się poddać ci, którzy podejrzewają, że mogli się zainfekować. Ale on najczęściej występuje w mediach i wobec odpytujących go dziennikarzy nie może z siebie robić … (tu można wpisać stosowne określenie), gdyż zostałby wyśmiany.

Testy na obecność koronawirusa są ważne - w wypadku osób mających kontakt z zarażonymi albo będących w zagrożonych miejscach. Testowanie ma swoją racjonalną stronę i logiczny porządek. Jak powtarza wirusolog prof. Włodzimierz Gut, testowanie ponad 37 mln obywateli nie ma sensu i nie jest możliwe. Nie sposób znaleźć na rynku tyle testów, nawet gdyby były na to pieniądze. Poza tym do czasu wygaśnięcia pandemii trzeba by każdego testować co pięć dni. Tyle wynosi czas inkubacji wirusa, wiec ten, kto go nie miał, za pięć dni może być zarażony. A to w skrajnym przypadku oznacza konieczność zgromadzenia nawet ponad 200 mln testów.

Argumenty fachowców nie mają jednak znaczenia, bowiem politykom PO chodzi wyłącznie o sianie paniki i dyskredytowanie rządu. Choć pewnie zapłaciliby każdą cenę, żeby mieć w swoich szeregach kogoś takiego jak minister zdrowia Łukasz Szumowski czy główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas. Politycy innych opozycyjnych ugrupowań są znacznie rozsądniejsi od tych z PO, o niebo mniej demagogiczni i znacznie częściej polegają na wiedzy, a nie na fake newsach, w których politycy PO wręcz się lubują.

Zasadą myślenia (no, może przesadzam, że chodzi tu o myślenie, ale niech tam) i działania polityków PO jest: „skuś baba na dziada”. Nie chodzi o to, żeby efektywnie pomóc chorym czy tylko zagrożonym, ale żeby jakoś sprawić, by rząd się na tym wyłożył, aby mu się nie udało zwalczyć pandemii. Nic to, że jeśli rządowi by się nie udało, wszyscy by to negatywnie odczuli, łącznie z politykami PO. Byleby można rządzącą zjednoczoną prawicę o cokolwiek oskarżyć. Niektórzy posłowie PO chyba przez całą dobę mają dyżury, podczas których zbierają z sieci wszelkie nonsensy, bzdury, ploty, kłamstwa i idiotyzmy, i z lubością przekazują je dalej. Jakby trwał jakiś wyścig na to, kto znajdzie coś głupszego, co u zwolenników PO wywoła reakcją łańcuchową i uruchomi kolejną falę hejtu przeciw rządzącym.

Co najgłupsze i bezdennie niemoralne, wyznawcom zasady „skuś baba na dziada” największą satysfakcję sprawiłoby, gdy pandemia Covid-19 sparaliżowała Polskę, zdezorganizowała funkcjonowanie państwa i społeczeństwa, zaszkodziła gospodarce. Ale przecież nawet najgłupszy kibol scenariusza nieszczęścia powinien wiedzieć, że w takiej sytuacji byłoby wiele ofiar. I to by też ich zadowalało? Nie słychać, żeby w innych państwach jakaś partia próbowała się politycznie „odkuć” na dramacie, a nawet tragedii. Żeby z zaciśniętymi piąstkami jej członkowie czekali na nieszczęście i próbowali je przyciągać infantylną magią fake newsów i kretynizmów. To się po prostu w głowie nie mieści. Z drugiej strony, co trzeba mieć w głowie, żeby czekać na nieszczęście i tragedię jako najlepszy polityczny scenariusz i ratunek. Co się z tymi ludźmi dzieje, do diabła!

Opublikowano

Kurła a ja dzisiaj miałem kontakt z tyloma ludźmi, najpierw kierowca od mleka potem kierowca z paliwem potem byłem w banku, w lecznicy zwierząt i zapłacić za beton, mam nadzieje ze wszyscy zdrowi byli hehe

Opublikowano

Dowiesz się za jakieś dwa tygodnie, czy byli zdrowi.   :P

Opublikowano (edytowane)

statystyka wskazuje że im starszy i/lub bardziej schorowany tym może gorzej znieść i świadomość że ode mnie taka nie za ciekawa bo też ze sklepu można przynieś np na PET to i trzy dni przetrzyma wirusisko. No okazuje się to nie takie proste mieć pewność a tylko ryzyko można zmniejszyć.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Oczywiście, starsi ludzie są tylko w gronie podwyższonego ryzyka, wcale nie znaczy że młody nie zejdzie pierwszy, prosty przykład, kobieta zmarła, a starszego pacjenta 0, mieli już wypisać do domu, tylko że jeszcze niby ma wirusa.

Opublikowano (edytowane)

nie mają jeszcze wiedzy co różnicę powoduje że np rówieśnicy obaj zdrowi i podobni i jeden ostro a drugiemu nic
przynajmniej ja nie natrafiłem na jakiej wiarygodnej stronie bo te różne czosnki , cynki i inne bzdety może jeszcze pogarszają przez jakie kontrreakcje.

Edytowane przez dysydent