Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, RU68 napisał:

Jak najbardziej rolnikiem i mam na myśli dopłaty na świecie .Z jakiego tytułu dopuszczony jest import produktów rolnych traktowanych substancjami zakazanymi w UE czy z GMO skoro w UE zakazane to jaki sens .Po co dopłaty do buraków cukrowych i podatek cukrowy ? Z jakiego tytułu jedni płacą KRUS 400 zł a inni plus ha np 2500zł jeżeli emerytura jednakowa ? Przecież to chora polityka tworząca biurokratyczne  miejsca pracy nie wpływające na PKB .Z czasem na prawdę wolny rynek weryfikuje i ustala poziomy cen na mniej i bardziej potrzebne produkty  

No jeszcze jedno pytanko jesteś rolnikiem wielko obszarowym ?

Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał:

To tak jakbyś ty płacił co kwartał Tuskowi aby odwiedził twój dom a on by cię zapewniał że w niedzielę na rosół wpadnie i tak przez 50lat

Toś  wymyślił    tuska  do domu zapraszać  bój  się Boga. 

Po drugie  nie  jadam  rosołu.

Opublikowano
24 minuty temu, traktor11 napisał:

Kurde bo czytam i już nie można tego zdzierżyć :(

Wejdź w temat o polityce, tam więcej jego twórczości. Tutaj chociaż bezmyślnie nie spamuje obrazkami. 

Jak pisałem jak moja w deszczu stała czekała na test, to pal że wina władzy lokalnej. Jak napisałem że większość jest kojarzona z PiSem, to już nie ciągnął tego tematu. Potem nabijał się z tego że jestem na kwarantannie

Opublikowano
55 minut temu, traktor11 napisał:

Kolego tobie chyba naprawdę ten Covid szkodzi może za dużo przebywałeś w odosobnieniu że taki bzdety piszesz 

Tu nie Covid zaszkodził. Inna zaraza ma w tym swój udział.

• Like 1
Opublikowano

w jakich zyjemy realiach- z wlasnego doswiadczenia ostatnich dni........

dzwonisz na pogotowie- wiekszosc czasu wywiad na s-wirusa, kazda odpowiedz na nie-bo kto to i jak sprawdzi ??? przyjezdzaja szybko, daleko od stacji nie jest. najpierw badanie potem szybki test na covida-wymaz z ust do torebki i 10 minut czekania-znaczy pacjent w stanie b,ciezkim wiec podlaczaja tlen i robia  badania a test sam sie wykonuje, na szczescie negatywny wiec dalsze czynnosci-gdyby byl pozytywny musieli by isc do karetki po odpowiednie ubrania i sie przebrac po ok 20 minutach pobytu w domu..

potem test w szpitalu- pobranie po polnocy,  wyniki o 14.10. sms o 19.35,pacjent zmarl o 4,30,nie bylo wynikow wiec zostal zawieziony do kostnicy na drugim koncu krakowa, 

ciekawy widok zmarlego w worku zwiazanego z dwoch stron sznurkami -widzialem jak przekladali do trumny.

jak dziala krakowska sluzba zdrowia?? 

nawet lepiej niz przedtem-stare baby boja sie chodzic do lekarza a ze zdrowe jak ryby to wizyty ciagly sie i polegaly na opowiadaniach wydarzen od poprzedniej wizyty.

badania temperatury- kurna przy 35,4 czulem sie swietnie, nie wiem czy to normalne ?  piszesz te ankiety ale jak idziesz do prywatnej firmy-ale na nfz- to nikt tego nie wymaga . 

badania- kolejki z 3 miesiecy skrocily sie do 3 tygodni.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

A które   to  szpitale  i  przychodnie  zamknęli  ???

Z tego  co  wiem  to  wszystko  działa  tylko  utrudniony  dostęp  jest   w końcu  mamy  Pandemię    tak ciężko  to  pojąć.  

Przez  tyle  lat  tele  porady  były  niedostępne  a  jak  są  to  nagle  zaczęło  ploletaratowi  przeszkadzać   wiele  wygodniej  teraz  się żyje  jak wiele  spraw  można  załatwić  nie  wychodząc  z  domu  gdzie  przedtem  się  nie  dało 

Które szpitale i przychodnie pozamykali? Ty normalny jesteś? Ty czerpiesz z tego kompromitowania się i upokarzania się jakąś przyjemność. W każdym powiecie jest problem by dostać się do szpitala. Ludzie nie mogą dostać się nawet do rodzinnego tylko przez telefon. A ty takie durne pytania zadajesz. Ja rozumiem, ze propaganda pisu ci resztki tego mózgu wypaliła. Ale ludzie są normalni i widzą co się do okoła dzieje. Tym myślisz, ze jak bzdury tu piszesz to ludzie ci wierzą? Tylko się z ciebie śmieją i łacha drą. Nie widzisz tego?

2 godziny temu, Denwer napisał:

I co  Pis  im kazał  zamknąć  przed  twoją  kobitą  drzwi  ??

U nas w przychodzi   z tego   co wiem w grudniu  przyjmowali  wszyscy  specjaliści   jedynie  utrudnienie  z tego co  słyszałem to  z rechabilitacją  jest.

Przynajmniej  jest  porządek  z tymi  tabunami  babć  i  dziadków  co sobie  w kolejki  szli  pogadać.

Ja  ci  radzę  zainwestować  w  prywatną  służbę  zdrowia  dużo  wygodniej   szczególnie  Rolnicy   KRUS  to  są grosze   płacone  więc  na  tą  wizytę  u specjalisty  prywatnie  powinno  być  stać  każdego 

Tak  i  PiS  kazał  mu  zamknąć  przychodnie  ???  

W grudniu chyba 2019.

Porządek z tabunami babć? Obyś ty i twoja rodzina nie musieli w karetce pod szpitalem czekać. Ty naprawę głupi jesteś skoro tak piszesz. Zobaczysz jak dożyjesz wieku tych ludzi jak będziesz się cieszył z tych porządków.

Radzisz zainwestować w prywatną służbę zdrowia? A jeszcze  nie dawno prułeś się tutaj ty i inne pisiory, ze po prywatyzuje służbę zdrowia. To jak to jest pisowski zaprzańcu prywatna służba zdrowia jest dobra czy nie?

Tak pis kazał zamknąć przychodnie. Po pierwsze lekarze nie leczyli by przez telefon gdyby nie odpowiednie przepisy pozwalające na to. A przepisy uchwala pisowski rząd i sejm. Po drugie pisowski NFZ płaci za to i on ustala warunki. Jak by płacili za leczenie na wizycie to by nikt przez telefon nie leczył. Jak by szpitalowi groziła utrata kontraktu za nie przyjęcie chorego lub kary to nikt by szpitali nie zamykał. Ale wtedy w mediach pojawiały by się obrazki jak z Włoch czy Francji o przepełnionych szpitalach.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Które szpitale i przychodnie pozamykali? Ty normalny jesteś?

Proszę  wymień  które  Przychodnie  i Szpitale  zamknął  pis   decyzją  administracyjną  wydaną  przez  ministra  czekam na listę.

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Radzisz zainwestować w prywatną służbę zdrowia? A jeszcze  nie dawno prułeś się tutaj ty i inne pisiory, ze po prywatyzuje służbę zdrowia. To jak to jest pisowski zaprzańcu prywatna służba zdrowia jest dobra czy nie?

Jedno  nie  wyklucza  drugiego   ale  że  ty  jesteś  gamoń  to  nie moja  wina

5 minut temu, hubertuss napisał:

Tak pis kazał zamknąć przychodnie.

Akt  prawawny  poproszę  który  nakazuje  zamknięcie  przychodni  zdrowia.

5 minut temu, hubertuss napisał:

Po pierwsze lekarze nie leczyli by przez telefon gdyby nie odpowiednie przepisy pozwalające na to.

A co  mieli wszyscy  walić  tabunami   do  przychodni  i  jeden  drugiego  zarażać .

Naprawdę  nie masz  ani  odrobiny  rozumu.

Opublikowano

to sie zdecyduj - minister wydal rozporzadzenia umozliwiajace tele-porady czy nie ??? bo sie pogubilem..

jesli jestes naprawde chory to sie umawiasz na wizyte i cie przyjmuje i bada lekarz..

jesli jestes hipochondrycznie chory od lat albo ci sie tak wydaje ewentualnie potrzebujesz l-4 to dzwonisz i dostajesz e-recepte i zwolnienie.

jesli jestes ciezko chory to przyjezdza pogotowie- w wiekszosci wypadku-tak z 75 % to zupelnie niepotrzebnie[mam znajomych w pr].

w sumie to obecnie jest lepiej-lecza sie naprawde chorzy a nie hipochondrycy albo samotne baby co przychodza sobie pogadac bo nie maja w domu z kim.

Opublikowano

nieuwazales a teraz masz problem ???😂

jako ze mam w domu pare kobiet to wiem ze osobista wizyta u ginekologa tez nie jest wyczynem , ile trzeba czekac-nie bede pytal zony, boby zaczela cos podejrzewac 🤣, byla niedawno i chyba ze 3 tygodnie czekala-czyli norma.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Proszę  wymień  które  Przychodnie  i Szpitale  zamknął  pis   decyzją  administracyjną  wydaną  przez  ministra  czekam na listę.

Jedno  nie  wyklucza  drugiego   ale  że  ty  jesteś  gamoń  to  nie moja  wina

Akt  prawawny  poproszę  który  nakazuje  zamknięcie  przychodni  zdrowia.

A co  mieli wszyscy  walić  tabunami   do  przychodni  i  jeden  drugiego  zarażać .

Naprawdę  nie masz  ani  odrobiny  rozumu.

Nie rżnij głupa tu nie chodzi o żadne decyzje administracyjne tylko o to, ze jest problem z dostaniem się do szpitala czy lekarza rodzinnego. O tym toczy się dyskusja a nie o administracyjnym zamykaniu szpitali.

Gamoń to sam jesteś bo nie masz argumentów. Pis jęczał, ze po prywatyzuje służbę zdrowia a wy razem z nim. A teraz piszesz, ze trzeba się do prywatnych zapisać. Więc znowu rżniesz głupa.

Poszukaj sobie tego aktu. Każdy rozumie iw widzi, ze przychodnie i szpitale są zamknięte, ze jest z nimi problem. A za to wszystko odpowiada rząd poprzez nfz, który za to płaci i wymaga. Mówiąc tak by do ciebie dotarło. Jeśli pisowski nfz widzi, że ludzie nie mogą dostać się do lekarza to powinien zakazać leczenia przez telefon a szpitalom odmawiającym przyjęcia chorych wycofywać kontrakty lub nakładać kary co wcześniej przed pandemią robił. Ale ty nawet tu rżniesz głupa.

Leczenie przez telefon zostało wprowadzone na podstawie ustaw lub rozporządzeń. Lekarze sobie tego nie wymyślili to samo tyczy się odmów przyjęć i zamykania szpitali dla chorych. Wszystko wprowadził pis jak chcesz akty to sobie czytaj i szukaj.

Jakie wszyscy walić do przychodni. Obudź się. Bo znowu bzdury piszesz u nas rezerwacja telefoniczna wizyt w przychodni na daną godzinę działa od lat. Gdzie ty żyjesz gamoniu?

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

zamknie to znaczy co-drzwi maja zamkniete czy co ?? co innego utrudnienia a co innego zamkniecie.

zamkniete sa dla odwiedzajacych chorych, obsluga i budowlancy moga wchodzic bez ograniczen- szpital im. l.rydygiera w srodku trwa od miesiecy remont, piasek i cement wchodzi bez maseczke podobnie jak robotnicy.

wchodzisz wedlug oznaczen i tasm - z jednej strony wejscie w drugiej wyjscie, przechodzisz kolo portiera,mierza ci temperature i dezynfekuja rece, wypisujesz ankiet-czasami przed drzwiami juz sa , pytaja po co i do kogo i wpuszczaja . 

ile razy w ciagu miesiaca bylem w szpitalu-5 razy i zawsze bylo otwarte, w jednym byla kolejka od drzwi na ulice ale to to tylko w poniedzialki.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co to znaczy zamknięte. Zapytał bym gościa co u nas pod szpitalem w czekającej karetce umarł bo doktor nie chciała wpuścić. Ale on już pewnie nie odpowie. Dodam, ze pacjent z jakiegoś wypadku nie covid.

Czasami oglądam vlog Kamila, który naprawia Fendty i on tez opowiadał jak facet z ich okolicy pojechał gdzieś w Polskę do dzieci. Miał wypadek samochodowy, złamaną miednicę i chyba jakiś krwotok i 5 godzin go wozili po szpitalach. Bo żaden nie chciał wziąć. Oczywiście umarł. To było jesienią. Więc popytajcie rodzin takich ludzi co to znaczy zamknięte szpitale zamiast se szyderę tu robić i głupie dyskusje uskuteczniać.

Jest problem z dostaniem się do szpitala, specjalisty i rodzinnego i to nie podlega dyskusji. Dwa razy więcej zgonów niż w październiku czy listopadzie rok temu naprawdę nie bierze się znikąd.

• Like 1
Opublikowano

to co pisze to z wlasnego doswiadczenia i najblizszej rodziny z ostatniego roku-delikatnie ujmujac nie jestem milosnikiem pis-u......

gdzies w polsce to inaczej wyglada ale w krakowie i okolicach tak jest.

takie lub podobne przypadki byly zawsze.. tylko swirdemia je poglebila, sluzba zdrowia zawsze byla niedofinansowana i nadal jest- zreszta gdyby miala i dwa razy wiecej pieniedzy to i tak by bylo za malo-spora czesci wydatkow jest marnowana. chocby glupie ogrzewanie czy oswietlenie. organizacja pracy, masa bezuzytecznego sprzetu ktory pracuje na pol gwizdka-tyle ile jest kontrakt. urzadzenia za miliony stoja i sie kurza bo brak kasy  z nfz.

pandemia tylko pokazala ze bez opieki i pieniedzy od rodzin chorych jest tragedia. rodzina przyszla-nakarmila,umyla, zabawila i personel mial spokoj albo zajmowal sie tymi ciezko chorymi albo z problemami psychicznymi do ktorych nikt nie chodzil.

Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Nie rżnij głupa tu nie chodzi o żadne decyzje administracyjne tylko o to, ze jest problem z dostaniem się do szpitala czy lekarza rodzinnego. O tym toczy się dyskusja a nie o administracyjnym zamykaniu szpitali.

Pisałeś  że pozamykali  szpitale  nie rób  z siebie  głupka  większego  niż  jesteś.

28 minut temu, hubertuss napisał:

Gamoń to sam jesteś bo nie masz argumentów. Pis jęczał, ze po prywatyzuje służbę zdrowia a wy razem z nim. A teraz piszesz, ze trzeba się do prywatnych zapisać. Więc znowu rżniesz głupa.

Ty jesteś  gamoń   i nie  rozumiesz  co  czytasz. Co  innego  jest  prywatyzacja  za  bezcen  wartych  miliardy  szpitali  a  co  innego   jak  dany  przedsiębiorca  wybuduje  sobie  od  0  szpital  czy przychodnie 

30 minut temu, hubertuss napisał:

Leczenie przez telefon zostało wprowadzone na podstawie ustaw lub rozporządzeń. Lekarze sobie tego nie wymyślili to samo tyczy się odmów przyjęć i zamykania szpitali dla chorych. Wszystko wprowadził pis jak chcesz akty to sobie czytaj i szukaj.

wprowadził  i  bardzo  dobrze   przynajmniej do  lekarza  trafiają  chorzy  jest  tak jak ci  napisał  @jacus

50 minut temu, jacus napisał:

jesli jestes naprawde chory to sie umawiasz na wizyte i cie przyjmuje i bada lekarz..

jesli jestes hipochondrycznie chory od lat albo ci sie tak wydaje ewentualnie potrzebujesz l-4 to dzwonisz i dostajesz e-recepte i zwolnienie.

jesli jestes ciezko chory to przyjezdza pogotowie- w wiekszosci wypadku-tak z 75 % to zupelnie niepotrzebnie[mam znajomych w pr].

31 minut temu, hubertuss napisał:

Jakie wszyscy walić do przychodni. Obudź się. Bo znowu bzdury piszesz u nas rezerwacja telefoniczna wizyt w przychodni na daną godzinę działa od lat. Gdzie ty żyjesz gamoniu?

Ta  jasne  a te kolejki  co  pokazywali  w TV  zawsze  w przychodniach  do  lekarzy  na korytarzach  to  co   kardy  z filmu  Sekiejskich  ??

Te  tłumy  na izbach  czy  przychodniach  przyszpitalnych przyjęć  z byle  pierdołą  w  szpitalach  to  też  dla  rozrywki  przychodziły  😂

Te  kolejki  do  rejestracji  w szpitalnych  przychodniach  to  pewnie  za  socjalem stały  zawsze  albo  mięso  rzucili  🤣

Te  dziesiątki  krzeseł  w przychodniach  to  poco  żeby  miejsce  zagospodarować  🤣

Opublikowano (edytowane)

@Denwer tyle razy była mowa o tym co znaczy w kontekście pandemii określenie pozamykane szpitale. Tyle razy tłumaczyłem a ty dalej nie rozumiesz. Trudno.

Pis gamoniu był przeciw jakiej kolwiek prywatyzacji. Straszyli ludzi prywatną służbą zdrowia choć ludzie od lat korzystajż niej za darmo bo płaci nfz lub sami płacą. I to się też wam i inni politycy pisiorom tłumaczyli. Ale wyście nie rozumieli lub udawaliście, ze nie rozumiecie.

Co do kolejek do lekarzy to już nie chce mis się twojej głupoty komentować. Obyś kiedyś sam nie musiał stawać w takiej kolejce a taki dureń jak ty młody powie, że przyszedł stary dziad w kolejkę głupoty popier.. dla rozrywki. Bo wiesz karma działa. Może przynajmniej za te ileś lat dojdziesz do tego, że się rejestruje w większości przypadków na godzinę. Bo teraz gamoniu nawet tego nie wiesz. A kolejki to są ale do specjalistów i nie siedzą na krzesłach jak piszesz tylko czekają w domach miesiącami lub latami na zabiegi. Pozamykanie wszystkiego przez pandemię tylko te kolejki wydłuży.

• Like 1
Opublikowano

niestety w sporej czesci przypadkow jest tak ze babki-wyjatkowo dziadkowie- siedza w kolejce i sobie dyskutuja.  tak sobie siedzialem przed gabinetem , godziny mijaly ,20 na zegarze ,sprzataczka juz siedzi i pali szluga z saszlugiem bo juz by skonczyla a nie moze isc do domu,

stare babki -zaleznie do osobnika- albo nagle w gabinecie z umierajacych robia sie zywe albo na odwrot z zywych umierajace- w 3 godziny juz ma rozeznanie w chorobach i ich natezeniu a babcie gluchawe wiec i glosno mowia.

na moje rozeznanie przed pandemia z 70-80 % wizyt byla zupelnie niepotrzebna- powinno im sie przedluzac recepty tak jak teraz.

lekarze przeciez tych starych nawet nie badaja, wysluchuja tylko piszac przy tym dokumentacje, wypisuja leki i nastepny a gdy pojawi sie naprawde chory to ma problem, gdy ma sluch dobry to sie naslucha-chcac nie chcac- historii zyciowych 4 pokolen pacjentek, 

ktore to szpitale warte miliardy po-psl  sprzedal ???

cala siec medyczna byla na  sprzedaz-czemu foliowy obajtek nie kupi, albo spolka srebrna ?? mieli by wreszcie wiezowce...

mialem watpliwa przyjemnosc u nich sie leczyc.

https://dziennikpolski24.pl/scanmed-sprzedany-co-dalej-z-krakowskim-szpitalem-sw-rafala-rozmowa/ar/c3-15314411

Opublikowano
5 godzin temu, traktor11 napisał:

No jeszcze jedno pytanko jesteś rolnikiem wielko obszarowym ?

średnie ale to nie ma znaczenia .Moim zdaniem z czasem wszystko zostało by unormowane przez rynek a tak barany z brukseli siedzą i słuchają lobbystów i kombinują jaki przepis wprowadzić nie mający się ni jak  do rzeczywistości podobnie jak wspólnotowy zakup szczepionek -durnota do kwadratu przykładem Wlk Brytania i Izrael kupują według uznania to co i za ile uważają 

Opublikowano
44 minuty temu, jacus napisał:

niestety w sporej czesci przypadkow jest tak ze babki-wyjatkowo dziadkowie- siedza w kolejce i sobie dyskutuja.  tak sobie siedzialem przed gabinetem , godziny mijaly ,20 na zegarze ,sprzataczka juz siedzi i pali szluga z saszlugiem bo juz by skonczyla a nie moze isc do domu,

stare babki -zaleznie do osobnika- albo nagle w gabinecie z umierajacych robia sie zywe albo na odwrot z zywych umierajace- w 3 godziny juz ma rozeznanie w chorobach i ich natezeniu a babcie gluchawe wiec i glosno mowia.

na moje rozeznanie przed pandemia z 70-80 % wizyt byla zupelnie niepotrzebna- powinno im sie przedluzac recepty tak jak teraz.

lekarze przeciez tych starych nawet nie badaja, wysluchuja tylko piszac przy tym dokumentacje, wypisuja leki i nastepny a gdy pojawi sie naprawde chory to ma problem, gdy ma sluch dobry to sie naslucha-chcac nie chcac- historii zyciowych 4 pokolen pacjentek, 

ktore to szpitale warte miliardy po-psl  sprzedal ???

cala siec medyczna byla na  sprzedaz-czemu foliowy obajtek nie kupi, albo spolka srebrna ?? mieli by wreszcie wiezowce...

mialem watpliwa przyjemnosc u nich sie leczyc.

https://dziennikpolski24.pl/scanmed-sprzedany-co-dalej-z-krakowskim-szpitalem-sw-rafala-rozmowa/ar/c3-15314411

Ludzie starsi idą do lekarza po utyskiwać jak to się źle mają bo młodzi ich w domu nie słuchają a im się nudzi (nudziło ) bo od kąd pandemia jakoś wyzdrowieli. Tylko wprowadzenie nawet symbolicznej ale opłaty za wizytę ukruci te łażenie .Jak się zaszczepią znowu wróci wszystko do starego porządku 

8 godzin temu, daron64 napisał:

Moja wczoraj wynik pozytywny. k**wa weź tu wysiedz w bloku tyle czasu

Wreszcie się dotrzecie w małżeństwie poruszycie tematy na które nie było czasu jak na wakacjach czy podróży poślubnej ( i nie ma się gdzie ukryć )😂