Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Chciałbym spytać, najlepiej posiadaczy takowych sprzętów o opinię. Posiadam siewnik talerzowy i planuje zakupić do niego agregat talerzowy (czy jak kto woli bronę talerzowa z hydropakiem) mam nadzieję, że każdy zrozumiał. Chciałbym jednak spytać czy gruber nie będzie lepszy do uprawy ścierniska. Niby brona talerzowa to uniwersalne rozwiązanie, jednak szukam w miarę lekkiej, solidnej, ale jednak żeby nie ważyła zbyt dużo, bo w połączeniu z siewnikiem ważącym na pusto blisko tonę to już spore obciążenie. Nie mam porównania z obecnymi talerzówkami z wałami, jednak posiadam stara polska talerzówkę i średnio jestem z niej zadowolony. Jak jest mokro to tonie jak jest sucho trzeba z tyłu pół gospodarki włożyć lub modlić się o deszcz. Ciągnik to NH 120 km, z tuzem więc dociążenie nie jest jakimś wielkim problemem, jednak wszystko ma określoną wytrzymałość i nie chciałbym przesadzić z całkowita masa takiego zestawu. Na grubery patrzyłem staltechu, lemkena i generalnie większość w przedziale 10/20 tys. Talerzówkę jest do wyboru do koloru, jednak o tych tańszych brak opinii, a nie wiem czy jest sens dopłacać. Jeśli ktoś mógłby coś polecić, podzielić się opinia i pomoc rozsztrzygnąć czy wystarczy sama talerzówka czy jednak lepiej mieć 2 maszyny, to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Generalnie czytałem go, część z info jest jeszcze o zwykłych talerzowkaxh. Ja też mam inny rodzaj pytania. Ja bronę z hydropakiem kupić i tak będę chciał, bo do siewnika potrzebuje. Jednak nie wiem czy sama brona zastąpi mi w zupełności grubera. Mam stara polska talerzowke. Wiem że nie mogę jej porównać do tych nowych, jednak robota nią to masakra. Jak jest sucho nie wchodzi, jak jest mokro tonie. Nie chcę się nią już w tym roku męczyć, mam na oku parę gruberow z firm które podałem. Jednak nie wiem czy będzie mi on potrzebny gdy kupię bronę talerzowa. Nie chcę żeby gruber stał i się kurzył, ale nie mam porównania jak się robi taka brona, gruber w akcji widziałem trochę jeździłem i byłem zadowolony, ale jak mówię jeżeli brona mi go zastąpi nie ma sensu kupować 2 maszyn. 

Opublikowano

Ogólnie to są dwa podobne narzędzia które różnią się szczegółami. Dobrze mieć dwa. Ja mam tak. I zamienię stosuje. Talerzówka szybka i płytka uprawa na czystym polu i gdy pełno resztek . Mało paliwa idzie. Gruber jest lepszy jak masz trochę chwastów ale nie może być dużo słomy. Po gruberze lepiej rośnie poplon bo możesz głębiej zrobić, dokładniej miesza glebę. Zazwyczaj talerzówka po zniwach nie jest w stanie pracować na takiej glebokosci jak gruber. Chic widziałem że ciężka talerzówka z sienikiem na hydro daje rade w siewie popolonu. Ty już odpowiedziałeś dobie co bardziej chcesz. Bo chcesz hydro pack i siewnik dopinany. Pamiętaj aby nie oszczędzać i wziąść z gumowym wałem.

Opublikowano
9 minut temu, lukaschels napisał:

Ogólnie to są dwa podobne narzędzia które różnią się szczegółami. Dobrze mieć dwa. Ja mam tak. I zamienię stosuje. Talerzówka szybka i płytka uprawa na czystym polu i gdy pełno resztek . Mało paliwa idzie. Gruber jest lepszy jak masz trochę chwastów ale nie może być dużo słomy. Po gruberze lepiej rośnie poplon bo możesz głębiej zrobić, dokładniej miesza glebę. Zazwyczaj talerzówka po zniwach nie jest w stanie pracować na takiej glebokosci jak gruber. Chic widziałem że ciężka talerzówka z sienikiem na hydro daje rade w siewie popolonu. Ty już odpowiedziałeś dobie co bardziej chcesz. Bo chcesz hydro pack i siewnik dopinany. Pamiętaj aby nie oszczędzać i wziąść z gumowym wałem.

Tylko właśnie, ciężka talerzówka. Ja kupując coś w granicach tony z kawałkiem trochę mam obawy czy będzie to dobrze robić. A mam okazję kupić teraz gruber w dobrych pieniądzach i nie wiem czy opłaca się ryzykować, bo kupię i będzie tylko stał, ale też obawiam się że zrezygnuje z zakupu teraz kupię talerzowke porobię nią chwilę i okaże się że gruber potrzebny. 

Opublikowano

Niczym nie uprawi się tak ścierniska, jak ciężką talerzówką. Nie zapycha się, nie napieprzy kupek jak gruber, że jechać po tym nie da rady, bo mało budy w ciągniku nie urwie. Choć i gruber ma zalety, bo głębiej niż talerzówka spulchni. 

cholernie ciężki ten Twój siewnik. Jak go wrzucisz na hydropak, zasypiesz materiałem siewnym, to jest obawa, że ciągnik na felgach spocznie. Więc optymalnym rozwiązaniem(tym bardziej że nie wykazujesz chęci posiadania i grubera) byłby zakup ciężkiej talerzówki bez hydropaka, sprzedaż klamotowatego siewnika, a w jego miejsce, zakup siewnika do nabudowy. Skróci to znacznie zestaw, no i dodatkowo dociąży talerzówkę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Czarek525
      Witajcie, rozglądam się za budżetową broną talerzową 2,5m bez hydropaku do uprawy pożniwnej i ewentualnie przedsiewnej. Na oku mam Unitecha, Janpola, Euromasza. Jaki wał byłby lepszy strunowy czy lepiej dopłacić do daszkowego ? Jakie piasty są lepsze obsługowe czy bezobsługowe ? Talerze 510 czy 560 ? Posiada ktoś takie brony talerzowe ?
      Gleba sypka i miejscami gliniasta.
    • Przez Dastan
      Macie jakiś patent na wyrobione otwory ścinające od zabezpieczenia kołkowego w gruberze? Akurat UNIA, ale to raczej nie ma znaczenia, u mnie to otwory już wyglądają masakrycznie wręcz wciskają się już w te drugie od innego kąta i są mocno zaoblone. 
    • Przez Monika13
      Chce kupić  talerzówke do uprawy pozniwnej zboża kukurydzy i rzepaku. Zastanawiam się między pottingerem terradisc 3001 a kverneland Qualidisc farmer. Jakie są wasze opinie na temat tych maszyn? 
    • Przez karol210589
      Witam. Mam problem z podskakującą brona talerzową agro masz ATO 30. Brona wypoziomowana i powyzej ok 8 km/h brona na wale oponowym podskakuje jak piłka i nie da się pracowac. Niewiem w czym problem i jak go rozwiązać.  Póki co pomaga zagłębienie przedniej części na podnosniku-przód pracuje głębiej lecz nie podkaskuje. Ponadto w takim przypadku co jakiś czas maszynę ściąga w dwie strony.  Myślę że pomóc mogłoby dociążenie tylu, lub dorobienie przednich kół-tak jak maja to szersze zaczepiane maszyny. Swoją drogą....nie tędy droga żeby takie cyrki się działy....

• Przez DamianoC360
      Witam.posiadam od niedawna bronę talerzowa strumyk alfa v2 1.8m plus wal strunowy dziekan. Ciągnik to c 360. Jak robie uprawę talerzowka i prowadzę kolo w bruzdzie nie dorzuca mi żeby zakryc poprzedni przejazd. Jeżdżę po prawej stronie. Wkurza to że znać jest każdy przejazd. Dopiero jak jadę prawym kołem po talerzowanym to w miarę jest ok.  Ale to wtedy strata szerokości paliwa i czasu. Miał ktoś podobny problem? Z góry dzieki 
      PS. jeżdżę 3 biegiem
  • Dodaj nową pozycję...
v