Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Żyroskop  załóż osobno na innej skrzynce, na kablu, , wtedy montujesz go gdzie chcesz, a całą skrzynkę  chowasz np w dachu lub pod tapicerką z boku. A tak to  całą skrzynka mysi leżeć płasko i w odpowiednią stronę być skierowana. Ja mam z prawej j trony na podłodzę  założoną, jakby nie te ustawienie to pod tapicerka super  by była założona i zero kabli i nie widoczna.

Jest takie rozwiązanie na grupie, wszystko jest wytłumaczone. 

Opublikowano

Najpierw połącz ze sobą bno tensey i um według schematów odpowiednich. Ja uzywam f9p, wiec co do um nie pomoge. Ale wystarczy poszukać. Wgraj flasherem odpowiednie oprogramowania i konfigruracje do um i do tensey. Podłącz sie lanem, wyłącz tryb symulator, skonfiguruj ip w tablecie/laptopie na statyczny z odpowiednim adresem i tyle. Musi ruszyć.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ja podłączam przez usb to jak mam przerobić na lan?

No i nie wiem jak zaprogramować dokładnie um980

Edytowane przez velFoka
Opublikowano (edytowane)

Masz przecież przy teensey złącze lan. To poczytaj forum AOG i tam na pewno znajdziesz jak łączyć um, a programujesz aogconfigomaticiem.

Edytowane przez Rowan
Opublikowano

Właśnie nie mam złącza lan przy teensy. Ale już jest zamówione to się dolutuje. Właśnie odnośnie um980 nic nie ma a ustawienia takie jak na stronach nic nie dają

Opublikowano

Zastrzegam, że nie testowałem tego.
Jest ZED-F9P-15B z L1 L5 dostępny na gnss.store w różnych konfiguracjach na płytce. Cena ta sama co dla L1 L2. Różnicę między L2 a L5 opisano tutaj https://gnss.store/blog/post/l2-or-l5.html.
UM982 na Aliexpress wypada taniej.
Na blogu https://rtklibexplorer.wordpress.com/ autor testuje jeszcze inny odbiornik Quectel LC29HEA.

Czy w ogóle używa już ktoś odbiornika z L1 L5 ?

Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał(a):

tak, od kilku lat używam odbiornika z L5

O ☺️

• Root Admin
Opublikowano

Używam go na ciągniku,

Na stacji bazowej mam antene l1/l2/l5, ale mam jeszcze stare f9p i ono nie wspiera l5.

Jak padnie to sobie kupię już wersję z obsługą L5.

Opublikowano
3 godziny temu, velFoka napisał(a):

Czy moje problemy z połączeniem z tabletem mogą wynikać z podłączeni? Bo nie jest przez ethernet?

Z tego co zrozumiałem, skonfigurowałeś z AOGConfigOMatic tylko Teensy.
Nie skonfigurowałeś UM980 ?

Nie wykonywałem tego, ale z tego co znalazłem w necie, możesz spóbować następująco:

UM980 można skonfigurować przy pomocy oprogramowania UPrecise firmy Unicore. Upercise jest dostępne tutaj: https://docs.sparkfun.com/SparkFun_UM980_Triband_GNSS_RTK_Breakout/uprecise/

1. Pobierz i zainstaluj Uprecise.
2. Podłącz UM980 do komputera przez port USB.
3. Sprawdź w Menedżerze urządzeń porty COM. Do jednego z nich został podłączony UM980.
4. Uruchom Uprecise.
5. Wybierz odpowiedni port COM, ustaw prędkość transmisji na 115200 lub AUTO i naciśnij "Contect".
6. Kliknij ikonę konfiguracji odbiornika w menu po prawej stronie.
7. Włącz preferowane wiadomości NMEA, takie jak GGA, GSA, GSV, GST i RMC.
8. Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni port wyjściowy.
9. Zmień konfigurację grupy sygnałów, aby włączyć wszystkie dostępne pasma GNSS, w tym Galileo E6.
10. Zapisz ustawienia.

Integracja z AgOpenGPS
1. Otwórz AgOpenGPS na swoim komputerze.
2. W ustawieniach komunikacji wybierz odpowiedni port COM dla UM980.
3. Ustaw prędkość transmisji na 115200.
4. Sprawdź, czy odbiornik UM980 poprawnie komunikuje się z AgOpenGPS.

Uprecise będzie w języku chińskim, ale podobno można przełączyć na angielsko.

Opublikowano
6 godzin temu, AnKon napisał(a):

Czy moje problemy z połączeniem z tabletem mogą wynikać z podłączeni? Bo nie jest przez ethernet?

To wszystko co opisałem, to była tylko konfiguracja UM980 i sprawdzenie samego UM980. Podłączenie komputera było do portu USB odbiornika UM980, który w komputerze jest widoczny jako port COM. Odbiornik został skonfigurowany dla protokołu NMEA czyli takiego jakiego używają nawigacje samochodowe, turystyczne i żeglarskie. Jeśli zobaczyłeś w Uprecise satelity, to znaczy że zadziałało. Jeśli udało ci się ustawić komunikację przez COM w AgOpenGPS, to OK.

W Pandzie do obsługi traktorka, AgOpenGPS nie będzie komunikował się bezpośrednio z UM980 a z Teensy. Teensy odbiera dane z UM980 i innych modułów i przekazuje je do AgOpenGPS. Czyli tablet z AgOpenGPS podłącza się do USB Teensy. Nie potrzeba portu LAN, bo z tego co widziałem, AgOpenGPS też ma możliwość wyboru portu COM.

Zanim to jednak zrobisz, trzeba jeszcze skonfigurować wysyłanie wiadomości z portu UM980 do portu Teensy. Prawdopodobnie ustawia się to dla każdego typu wiadomości NMEA. Czyli konfigurujemy konfigurację dla portu z którego wychodzą kabelki z UM980 do Rx Tx Teensy. A więc jeszcze raz podłączamy się do USB UM980 i uruchomiamy Uprecise. Po konfiguracji wiadomości NMEA odebrane z satelitów przez UM980 będą przesyłane do Teensy. Port Teensy łączący się z portem UM980 powinny mieć ustawioną tę samą szybkość transferu.

Teraz można podłączyć tablet z AgOpenGPS do Teensy i skonfigurować AgOpenGPS.

Jeśli to wszystko się powiedzie możesz pomyśleć nad konfiguracją UM980 z RTK czyli nawigacją precyzyjną.

Opublikowano
16 godzin temu, velFoka napisał(a):

Jeśli pobierzesz AOGConfigOMatic i rozpakujesz, to w katalogu TeensyFlasher jest plik ConfigUM982.txt z konfiguracją dla UM982. Z tego co widziałem zmienia niedużo ustawień i prawdopodobnie można go wgrać do modułu UM980. Podobno w Uprecise jest możliwość wczytywania pliku konfigracyjnego.

Jak konfigurować UM980 jest opisane na stronie https://www.ardusimple.com/how-to-configure-unicore-um980-um981-um982/

Nie włączaj satelitów GLO i QZSS. QZSS są za daleko a GLO wnoszą duży rozrzut pozycji.

Opublikowano

Config z up. Czegoś chyba brak

$CONFIG,ANTENNA,CONFIG ANTENNA POWERON*7A

$CONFIG,NMEAVERSION,CONFIG NMEAVERSION V410*47

$CONFIG,RTK,CONFIG RTK TIMEOUT 10*5E

$CONFIG,RTK,CONFIG RTK RELIABILITY 3 1*76

$CONFIG,SMOOTH,CONFIG SMOOTH RTKHEIGHT 10*57

$CONFIG,PPP,CONFIG PPP TIMEOUT 120*6C

$CONFIG,PPP,CONFIG PPP ENABLE E6-HAS*01

$CONFIG,DGPS,CONFIG DGPS TIMEOUT 300*6C

$CONFIG,RTCMB1CB2A,CONFIG RTCMB1CB2A ENABLE*25

$CONFIG,ANTENNADELTAHEN,CONFIG ANTENNADELTAHEN 0.0000 0.0000 0.0000*3A