Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gość mi daje 80 tyś. za 1,35 ha zasiany rzepak do tego 74 ary łąki i uparł się na już a ja chcę po żniwach dopiero sprzedać. Płaci gotówką i pewnie boi się że inflacja oszczędności mu zje. Na zdjęciu pole z łąką. Pole 1-2 klasa i troszeczkę 3 LHR.

teptiuków1.jpg

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

Ale ty się chwalisz czy się żalisz ? 

To indywidualną sprawa, jedni napiszą sprzedawaj drudzy nie ale nie wiesz czy wyjdziesz na tym dobrze. Kilka lat temu kupiłem pole w zimie z zasianą pszenicą to dałem mu 1tys więcej i ja składałem na dopłaty i zbierałem plon. 

Opublikowano
11 minut temu, Andpol napisał:

Gość mi daje 80 tyś. za 1,35 ha zasiany rzepak do tego 74 ary łąki i uparł się na już a ja chcę po żniwach dopiero sprzedać. Płaci gotówką i pewnie boi się że inflacja oszczędności mu zje. Na zdjęciu pole z łąką. Pole 1-2 klasa i troszeczkę 3 LHR.

teptiuków1.jpg

To właściwie daje ile chciałeś, po 40tys za ha.

A że chce już to się mu nie dziwię , sam bym gotówkę w ziemi ulokował ale nie ma nic do kupienia.

Opublikowano

Jak chcesz sprzedać powiedz że za 100 tyś , nie wiem jakie ceny u was, łąki u mnie nie wiele warte

Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał:

Tak chciałem po 40 tys. ale od wiosny b.dużo się zmieniło i ceny też i dalej wielka niewiadoma.

atom2 cenę pytał i jak i co więc napisałem.

Możesz sprzedać i zapisac w akcie notarialnym , ze wejście na pole dopiero po żniwach. 

Opublikowano

Taki zapis nie ma mocy prawnej, jedynie na słowo, przerabiałem to na własnej skórze przy zakupie dwa tyg. przed  żniwami, słowa dotrzymalem ,2019 tez miałem taki przypadak

Opublikowano (edytowane)

Raczej to bzdura i tyle. 

Ludzie sprzedają mieszkania i zapisują w akcie ze wydadzą przedmiot z aktu za pół roku bo tak ustalili... I nowy nabywca wprowadza się w tym terminie ustalonym w akcie. 

Zapis w akcie notarialnym nie ma mocy prawnej ?  to co ma? Umowa na gembe? 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

Zawsze notariusz pyta z jakim dniem następuje wydanie nieruchomości. I to jest wiążący termin

Opublikowano
29 minut temu, Marl napisał:

Możesz sprzedać i zapisac w akcie notarialnym , ze wejście na pole dopiero po żniwach. 

W tym jest problem że nie chce ale jak mu b.zależeć to poczeka?

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

teptiuków1.jpg

W sniadowie byś dostał za to 200 tys i jeszcze nocą mogliby przebic 

Opublikowano
43 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Raczej to bzdura i tyle. 

Ludzie sprzedają mieszkania i zapisują w akcie ze wydadzą przedmiot z aktu za pół roku bo tak ustalili... I nowy nabywca wprowadza się w tym terminie ustalonym w akcie. 

Zapis w akcie notarialnym nie ma mocy prawnej ?  to co ma? Umowa na gembe? 😜

Żadna bzdura u natariusza było podpisywane odzielne porozumienie że zgadzam się na to że sprzątnie stary właściciel, bo taki wpis w akcie jest niezgodny z kodekem

Opublikowano (edytowane)

Bzdura i tyle... 😋

W wiosce obok kobita sprzedała gospodarkę.... budynki z ziemią i zapisała w akcie ze wyda /wyprowadzi się za pół roku bo w tym czasie już kupi sobie nowe mieszkanie ... Kupujący się zgodził i tak było jak zapisali.... 

Notariusz zapisuje do aktu  co strony ustaliły i tyle..... I to jest wiążące. Koniec kropka. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Taki zapis nie ma mocy prawnej, jedynie na słowo, przerabiałem to na własnej skórze przy zakupie dwa tyg. przed  żniwami, słowa dotrzymalem ,2019 tez miałem taki przypadak

U mnie notariusz zapisał w akcie termin wydania nieruchomości i przeważnie tak robi. Wg ciebie z dniem kupna mimo takiego zapisu można wchodzić na pole bo zapis nie ma mocy prawnej ?

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Andpol napisał:

To co tam uprawiają warzywa?

Mleko 6 klasa do 200 tys dochodzi za hektar ale to tylko tam takie czubki bo ja sam mam mleko ale za ziemię na sniadowie maks 50 bym zapłacił a dzierżawa u nich to 3 tys to tania oczywiście dopłaty właściciela choć mam niedaleko mistrza co wylicytował od agencji po 5 tys 

Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 11:58, miwigos napisał:

Żadna bzdura u natariusza było podpisywane odzielne porozumienie że zgadzam się na to że sprzątnie stary właściciel, bo taki wpis w akcie jest niezgodny z kodekem

Wszystko sie zgadza bo pewnie zapisal w akcie ze wydanie nieruchomosci nastepuje z dniem aktu a zbiór  ma zebrac stary wlasciciel. I taki zapis jest niezgodny.

Opublikowano

nie chce zakladac nowego tematu wiec podpytam tutaj kupowal ktos ziemie rolna od komornika jak to wyglada (Wiem licytacja itd to jasne a jak to pozniej sie dzieje do notariusza idzie komornik czy byly wlasciel) jak morale rolnicze jak to ziemia znajomego

Opublikowano
wojtal24 napisał:

nie chce zakladac nowego tematu wiec podpytam tutaj kupowal ktos ziemie rolna od komornika jak to wyglada (Wiem licytacja itd to jasne a jak to pozniej sie dzieje do notariusza idzie komornik czy byly wlasciel) jak morale rolnicze jak to ziemia znajomego

To znajomy zamiast samemu sprzedać to komornikowi oddał... ?

Opublikowano
wojtal24 napisał:

... jak morale rolnicze jak to ziemia znajomego

Nie kupisz Ty to kupi ktoś inny. Ja kupiłem 1.5 ha od kuzyna z problemami finansowymi, zaplacilem po 60 tys zł. On zadowolony ale na wsi uważają ze kupilem za grosze bo miał długi. Niby mógłbym pokazać akt notarialny bo mam zapisane "zaplacone przy notariuszu" ale obiecałem sprzedającemu o zachowaniu poufności. Rodzenstwo sprzedającego tego pola obecnie NIE rozmawia że mną. Ale jak chciał im sprzedać to nie chcieli zapłacić ceny jaka Ja zaplacilem. Jeśli byłaby licytacja komornicza, cena byłaby rynkowa ( około 60 tys/ha), są chętni na takie ziemie.

• Haha 1
Opublikowano
ZELKOW napisał:

wojtal24 napisał:

To znajomy zamiast samemu sprzedać to komornikowi oddał... ?

to nawet nie znajomy a dalsza rodzina co by tu opowiadać trochę przeinwestować dodatkowo konflikt z żoną do tego alkohol. samemu sprzedać nie chciał bo twierdził że jest wszystko ok i da radę a tu widzę że jest ogloszenie licytacji komorniczej

Marl napisał:

wojtal24 napisał:

... jak morale rolnicze jak to ziemia znajomego

Nie kupisz Ty to kupi ktoś inny. Ja kupiłem 1.5 ha od kuzyna z problemami finansowymi, zaplacilem po 60 tys zł. On zadowolony ale na wsi uważają ze kupilem za grosze bo miał długi. Niby mógłbym pokazać akt notarialny bo mam zapisane "zaplacone przy notariuszu" ale obiecałem sprzedającemu o zachowaniu poufności. Rodzenstwo sprzedającego tego pola obecnie NIE rozmawia że mną. Ale jak chciał im sprzedać to nie chcieli zapłacić ceny jaka Ja zaplacilem. Jeśli byłaby licytacja komornicza, cena byłaby rynkowa ( około 60 tys/ha), są chętni na takie ziemie.

właśnie tego się obawiam że wszyscy będą źli na mnie, łącznie z wlascicielem a z drugiej strony jak nie ja to i tak to kupi ktoś inny.