Skocz do zawartości

Pług 4x45 Grudziądz.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam panowie. Jestem na kupnie pługa do Ursusa 1222. 

Otóż, oglądałem dzisiaj pług 4x45 Grudziądz, ten starszy z lat 90. 

Moje pytanie brzmi ten 6 cylindrowy Ursus bez napędu z gorzystym teren da sobie z nim radę? 

Oraz czy opłaca się go kupować bo :

- Koło do regulacji głębokości orki jest nie oryginalnie przymocowane bo jest zrobione na wzór nowszych plugow w sensie że korbka jest kręcona od góry mocowanie przyspawane do rama na szynach między 3 a 4 skibą. 

- Piętki są wszystkie 4 zaspawane, nie zakręcone jak oryginalnie 

A z plusów to jest prosty, nie spawany na ramie i lemiesze są okej. 

Mogę go kupić za 1800 zł. Tylko pytanie czy da z nim radę i czy mimo tych bolączków warto go brać. 

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano
Nie radzę brać z zabezpieczeniem śrubowym... Raz jak na trafiłem na kamień to poszły 2 korpusy na raz w 3 Skibowym Grudziądzu 😅
Nie radzę brać z zabezpieczeniem śrubowym... Raz jak na trafiłem na kamień to poszły 2 korpusy na raz w 3 Skibowym Grudziądzu 😅
Opublikowano
12 minut temu, Bzyk333 napisał:

To nie pług, to spychacz. A radę bez problemu będzie sobie dawał 

Co znaczy spychacz? 😀

A panowie polecacie go za tą cenę mimo tych minusów co są w poście wyżej? 

1 minutę temu, Pantera napisał:

okey bez nerwa

Nie no nikt się nie denerwuje tutaj :)

Opublikowano
31 minut temu, przemekuliski napisał:

podczep zobacz jak ciągnik ora najlepiej

No niestety nie ma takiej możliwości 

11 minut temu, Uziu92 napisał:

jak masz jakiś większy budżet to szukaj czegoś innego. Słabo te pługi kryją i się zapychają.

No właśnie nie bardzo bo zbieram na pole i potrzebny mi taki tani byle na 3 lata. 

1 minutę temu, tomeq napisał:

Yy ale przecież ten z tego linku to jest 4x30 a nie 45cm.

Po czym tak wnioskujesz? 

Mierzyłem na miejscu lemiesz ma 45 cm a poza tym zobacz jaka odkladnica duża. 

Opublikowano

jak już chcesz takie radło to kup z słabymi elementami roboczymi, założysz sobie jakieś półśruby i orka jakoś tam będzie wyglądać, bo kąta lemieszy nie zmienisz

Przed chwilą, Brytan napisał:

No niestety nie ma takiej możliwości 

No właśnie nie bardzo bo zbieram na pole i potrzebny mi taki tani byle na 3 lata. 

Po czym tak wnioskujesz? 

Mierzyłem na miejscu lemiesz ma 45 cm a poza tym zobacz jaka odkladnica duża. 

oczywiście że lemiesz może mieć długość 45cm, ale że idzie pod pewnym kątem to nie zabiera tych 45cm a przykładowo 30 czy 35, szerokość mierz od czubka lemiesza do poprzedzającej płozy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mierzyłes lemiesz czy szerokosc korpusu np od plozy do konca lemiesza? A wnioskuje bo po prostu troche grudziadzkich plugow przerobilem. No i co ma odkladnica do szerokosci orki? :)

Edytowane przez tomeq
Opublikowano
1 minutę temu, tomeq napisał:

Mierzyłes lemiesz czy szerokosc korpusu np od plozy do konca lemiesza? A wnioskuje bo po prostu troche grudziadzkich plugow przerobilem. No i co ma odkladnica do szerokosci orki? :)

Szerokość lemiesza 

Opublikowano

Aaa dobra wiem już jak zmierzyć prawidłowo szerokość orki pługa 😀

Nie mniej wydaje mi że 1800 zł chyba opłaca się za niego dać. Jak myślicie? 

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co, sam sprzedałem taki za 1600 bodajże dwa lata temu. Powiem Ci tak, tez miałem mieć ten plug na parę lat potem kupić coś większego i co? Przyszło orać gorczyce i mnie krew zalała z zapychaniem, Dołóż i kup porządny pług i będziesz zadowolony.

Ten z tego linku to jestem pewien, że to jest 4x30, typowy grudziadzki plug, 120 cm orki, pewnie równo z opona przy tym mtz brał gościowi.

Edytowane przez tomeq
Opublikowano
2 minuty temu, tomeq napisał:

Wiesz co, sam sprzedałem taki za 1600 bodajże dwa lata temu. Powiem Ci tak, tez miałem mieć ten plug na parę lat potem kupić coś większego i co? Przyszło orać gorczyce i mnie krew zalała z zapychaniem, Dołóż i kup porządny pług i będziesz zadowolony.

Ten z tego linku to jestem pewien, że to jest 4x30, typowy grudziadzki plug, 120 cm orki, pewnie równo z opona przy tym mtz brał gościowi.

Mhm to chyba poszukam jakiegoś innego bo niżej jak 1800 nie chce sprzedać a ja szukam przynajmniej 4x40 a skoro Pan mówi że to 4x30 to za mały. 

Opublikowano (edytowane)

Do 1222 to przynajmniej 5 skib jeżeli chcesz grudziadzki pług. https://www.olx.pl/oferta/plug-zagonowy-rabewerk-440-CID757-IDD8RFX.html#79e3fe7393

Tu masz rabe, jeżeli ma te 40cm, nie jest jakoś strasznie wytarty to te 2500 jak utargujesz to bedziesz zadowolony.

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-plug-zagonowy-akpil-CID757-IDDdVl3.html#79e3fe7393

Tu jest akpilowski jakis.

Edytowane przez tomeq
Opublikowano
11 minut temu, tomeq napisał:

Do 1222 to przynajmniej 5 skib jeżeli chcesz grudziadzki pług. https://www.olx.pl/oferta/plug-zagonowy-rabewerk-440-CID757-IDD8RFX.html#79e3fe7393

Tu masz rabe, jeżeli ma te 40cm, nie jest jakoś strasznie wytarty to te 2500 jak utargujesz to bedziesz zadowolony.

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-plug-zagonowy-akpil-CID757-IDDdVl3.html#79e3fe7393

Tu jest akpilowski jakis.

Tamten to zadzwonię jutro ale ten akpil to za duży. Twierdzę iż 5 skib i 2 m szerokości orki to za dużo na ten ciągnik bo mam ciężkie dosyć pola... 

Mam narazie 3 skibowy Grudziądz i jakoś tak zbytnio nie narzekam na niego i szukam do tego Ursusa i też myślę nad Grudziądz tylko że 4x40 ale jutro się przekonam ile tak naprawdę ma szerokości ten 4 skibowy bo jak ma przynajmniej te 160 cm to go biorę. 1800 to nie duży pieniądz, narazie będzie