Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ravoj napisał:

Na jarke w fazie 2,3 lisci jest sens lać jutro 200l rsm? Siana koncem stycznia, przesiewnie poszlo 60N.Pytam bo to moja pierwsza jarka jak sie bawie w polu 20 lat

Opublikowano (edytowane)

Pany ile zapodac mocznika z siarczanem przed pierwszym kolankiem w 200l/ha. Od węzła krzewienia jest jakieś 0.4-0.5mm. Pszenica ostroga trochę się ociąga i chciałem ją zasilić dolistnie. Do tej pory dostała 150kg/n 

Edytowane przez Zetix
Opublikowano
Przed chwilą, slawek2209 napisał:

Moim zdaniem za wcześnie na drugą dawkę.Druga na koniec krzewienia i początek strzelania w źdźbło 

Przecież początek strzelania w żdżbło już jest

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

5 marca 1 dawka n1 na zboza szła , dzis duzo osb u nas w terenie mazowieckie siało n2 , jak myslicie jechac z saletra jutro na n2 czy  jednak sie wstrzymac , bo mi i tacie sie wydaje ze to jednak za wczesnie juz na n2 na zboza , jeszcze plantacje nieodchwaszczane itd bo przymrozki i zimno na te zabiegi bylo 

jechać bo wszyscy jado!!!!

28 minut temu, nobeq napisał:

A stosował ktoś rsm dolistnie zamiast mocznika? Razem z siarczanem oczywiście. Jakie dawki i efekty po zabiegu?

Spróbuj .... i płacz 

46 minut temu, Zetix napisał:

Pany ile zapodac mocznika z siarczanem przed pierwszym kolankiem w 200l/ha. Od węzła krzewienia jest jakieś 0.4-0.5mm. Pszenica ostroga trochę się ociąga i chciałem ją zasilić dolistnie. Do tej pory dostała 150kg/n 

śmiało 10 kg na 100 litrów czyli 20 - 25 kg na hektar. Ale jak masz przymrozki, to lepiej poczekać.  

• Like 1
Opublikowano

Znajomego jak spytałem kiedyś czemu nie lejesz RSM to właśnie stwierdził że u niego lepsze efekty robi rosasol bo nie parzy, tylko dopiero po jakimś czasie powiedział mi że poszło to zwykłymi dyszami. 

• Haha 1
Opublikowano
Makq napisał:

Czyli na 1 ha wyjdzie 200 zł tak ?

Może  jest cos tańszego?

utnij dawki

nobeq napisał:

A stosował ktoś rsm dolistnie zamiast mocznika? Razem z siarczanem oczywiście. Jakie dawki i efekty po zabiegu?

Leję 1800 i dolewam 200 litrów rsm 32. Napewno mniej i bezpiecznij niż z mocznikiem i tak nie popali.

najlepiej jak robisz grzyba bo wtedy fajnie sie do rośliny klei i wchłania. Taki tani adiuwant

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Mecha napisał:

A przed tym jak chronić pszenicę i rzepak? Coraz więcej tego szkodnika... już wolę chowacza

20200327_094931.jpg

Wbij rurkę żeby 2m wystawało nad ziemię, przetnij worek po nawozie bb żeby była jedna warstwa i przywiąż do rurki. U mnie w rzepaku pomogło miałem 3 takie zrobione, ptaki przniosly się do kogoś innego.

Jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz na zdjęciu. 

https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/769680-rzepak-kuga/

Edytowane przez poosa21
Zd
Opublikowano
8 godzin temu, Mich9 napisał:

utnij dawki

Leję 1800 i dolewam 200 litrów rsm 32. Napewno mniej i bezpiecznij niż z mocznikiem i tak nie popali.

najlepiej jak robisz grzyba bo wtedy fajnie sie do rośliny klei i wchłania. Taki tani adiuwant

No właśnie , czytałem w zimie o podawaniu dolistnie rsm razem z tym innymi opryskami i w tym roku będę  stosował. Po kwitnieniu pszenicy rozniez podajesz rsm? 

Opublikowano

Tak. Czytałem jakiś artykuł w topagrarze gdzie niemcy robili badania nt. wzrost parametrów pszenicy ozimej w zależności od formy azotu i aplikacji na kłos. Najlepiej poradził sobie rsm chyba 3x po 10 kg dplostnie albo 2 x po 15 kg nie dam sobie ręki uciąć, może go odkopie, potem mocznik dolistnie, następnie saletra. Zawsze sypałem 3 dawkę na flagę i po kwitnieniu rsm + tebu . Ale teraz mam większy rozsiewacz a mniejszym ciągnikiem pryskam to dam po 10 kg na flagę i kłos dolistnie jak będzie pogoda. Widziałem popalone pszenice po moczniku a po rsm'ie jeszcze nie. Tym bardziej, że w tych okresach nie ma wody to można trochę podratować.

Opublikowano

Mam zasiane trochę mieszanki. Pszenica owies jeczmien. I zostało mi axial komplet pac można to pryskać czasami nie spali mi owsa? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v