Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.10.2020 o 23:01, Samsung123321 napisał:

Dokarmianie dolistne ma sens? Ten cały dr green jest coś warty czy to w błoto wydawanie kasy? 

Lepiej wydac pare złotych więcej na mikro schelatowane EDTA, takie zwykłe jest duzo gorzej przyswajalne

Opublikowano
16 minut temu, andrzej1988 napisał:

Rozmawialem z doradca technicznym z nufarmu. Pytałem sie czy moge dzis opryskac pszenice np snajperem jak w poniedziałek i wtorek nadaja dużo deszczu. Odradzał. Lepiej odczekac i opryskać po deszczach.

Ja to w ogóle nie wiem czy odchwaszczanie jesienne zrobie. Tu wschody nie równe. Teraz nadchodzi znowu mase deszczu. I jestem zajęty. Początek listopada pasowałoby mi zrobić ale nie wiem czy to ma sens. Juz będzie zimno pewnie i czy to zadziała... 

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

16 minut temu, andrzej1988 napisał:

Rozmawialem z doradca technicznym z nufarmu. Pytałem sie czy moge dzis opryskac pszenice np snajperem jak w poniedziałek i wtorek nadaja dużo deszczu. Odradzał. Lepiej odczekac i opryskać po deszczach.

Ja to w ogóle nie wiem czy odchwaszczanie jesienne zrobie. Tu wschody nie równe. Teraz nadchodzi znowu mase deszczu. I jestem zajęty. Początek listopada pasowałoby mi zrobić ale nie wiem czy to ma sens. Juz będzie zimno pewnie i czy to zadziała... 

pryskalem pare razy w listopadzie i srodek zadziałał. Nie ma co panikowac. Wiecznie nie bedzie padac. okno napewno sie znajdzie

Opublikowano
Dnia 9.10.2020 o 13:39, Siedzacybyk napisał:

Rozkrzewi się, taka natura pszenicy. Prawdopodobnie Zastanawiasz się, jak bardzo się może rozkrzewić, aby uzyskać jako taki plon, albo wybitną wydajność. Przy 220-240 szt./m2, liczone jesienią, pszenica plonowała rekordowo, niestety przy 160-180 szt./m2, plon był niższy o 20%.

Mam tak od 180 do 220 zależy w którym miejscu wszędzie 3 listki. Co sądzicie? 

Opublikowano
Dnia 9.10.2020 o 07:52, XTRO napisał:

Pytanie z innej beczki. Nadają spore opady od poniedziałku. Jak zrobię herbicydem w ten weekend to ten deszcz nie zaszkodzi? Prognozują spory opad dlatego pytam a będę robił expert i dff 

Miotłę zwalczy i fiołka, tego możesz być pewien.

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Czytałem jakiś artykuł Pani prof., jeśli będzie wilgotna wiosna, nawet obsada 120 szt./m2 powinna wystarczyć. W tym roku niestety było sucho, dlatego obniżona obsada obniżyła plon.

Tp albo pani profesor nie wie o czym mowi albo ty nie doczytales.np na mocnej glinie te 120 roslib jezeli nie rozkrzewi sir jesienia, to wiosna zanim ta glina sie nagrzeje, zmieni sie stosunek dligosxi dnia do nocy i okres krzewienia wiosna bedzie bardzo krotki

• Like 1
Opublikowano

Napisałem co podała owa Pani prof. Nie opisała rodzaju gleby, ani odmiany pszenicy, nadmieniłbym o tym. Oczywiście, każdy z Was ma inny rodzaj ziemi, zna ją i umie się z nią obchodzić. Znając też mentalność człowieka, każdy ma najcięższe warunki, jak zauważyliście, glina szybko wysycha, piasek szybko wysycha, a więc szukając idealnego podłoża, staniemy na czarnoziemach :) W Polsce jednak nie za dużo takich wspaniałych miejsc jest, choć chciałbym mieć choć hektar! Nie gospodarzymy Wszyscy na glinach, ani na piaskach, mamy różne rodzaje gleby, dlaczego mielibyśmy podważać informacje z doświadczeń? Może skupmy się na opisywaniu swoich wyników, obserwacji, doświadczeń, zapewne więcej to wniesie do dyskusji i nauki.

Na naszych ziemiach wydaje się graniczną obsadą 200 sztuk. Zaznaczyć jednak należy, przez całą ciepłą zimę pszenica się krzewiła. W listopadzie miała 4 - 5 liści, a w styczniu już ich było o wiele więcej, niestety nie pamiętam ile. W kwietniu było średnio 8-9 źdźbeł, niestety nie policzyłem ile było w lipcu kłosów na m2, zapomniałem w tzw. natłoku pracy.

Opublikowano

Nie wiem czy pytanie było skierowane do mnie, a już na pewno sarkazmy są niepotrzebne. Pisałem już wcześniej, nie chciałem się powtarzać. Niestety, zbyt mała obsada nie pozwoliła przekroczyć 7 ton. Obarczam obsadę, ponieważ na innym polu było ponad 200 szt. i plon był już powyżej 8 t. Nie były to jednak porównywalne warunki, ta rzadka pszenica była zasiana 10 dni później, chłody październikowe długo ja trzymały w ziemi. Wiele czynników niesprzyjających się niestety nałożyło. Być może zasiana we wrześniu, była by silniejsza, miała by lepszy wigor wiosenny, plonowała by też lepiej. Niestety, stwierdzić tego z całą pewnością nie mogę, nie będę domniemywał. Różnica w wielkości na wiosnę obu pszenic była znaczna, ta późna, 1 maja była taka, jak wcześniejsza na Wielkanoc. Skłaniam się obecnie do twierdzenia, że nie rzadki siew tak źle na nią wpłynął, a spóźniony siew i chłody. Miałem kawałek zasiane gęściej, poszedł jako pierwszy pod kombajn i też nie było rewelacji.

Opublikowano

Niestety, ale wschodziła 3 tygodnie, męczyła się strasznie, pierwsze szpilki wyszły po 2 tyg. Siałem 10 października, więc późno, niektórych rzeczy niestety nie pamiętam,  ale dopisałem to, więc nie ma sensu tego roztrząsać. Jeśli ktoś uważa, że było inaczej to nie musi ufać temu co napisałem. Wiemy przecież, nie musi nikt przypominać, że internet wszystko przyjmie. Każdy ma własne spostrzeżenia, forum służy do wymiany poglądów. Wydajności nie podaję z kapelusza, wszystko mam zważone.  Zakończmy temat, ponieważ nie chce mi się udowadniać, że nie jestem wielbłądem, takie przepychanki na forum są raczej nudne. Ktoś może powiedzieć, jest to możliwe, inny poddać to w wątpliwość. Pozwólmy ocenić to każdemu z osobna, a nie narzucajmy forumowiczom poglądów tylko jednej osoby, akurat mające inne spostrzeżenia. Można w następnym poście napisać swoje uwagi, na własnej plantacji. Zapewne takie prowadzenie dyskusji będzie bardziej owocne. Dziękuję.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v