Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kombinujecie z tym roundupem 

kupcie roundup power max 720 granule 

1kg/ha i wody 80-100L/ha powyżej 100 jest za dużo 

dodatkowo nie trzeba tego roundupu zakwaszac sam zbija pH wody na 4.5 z 7.5 sprawdziłem to

• Like 1
Opublikowano

I po jakim czasie wjeżdżasz z uprawką ? Oczywiście w wypadku zwalczania perzu.

Opublikowano
6 godzin temu, suffeks napisał:

kombinujecie z tym roundupem 

kupcie roundup power max 720 granule 

1kg/ha i wody 80-100L/ha powyżej 100 jest za dużo 

dodatkowo nie trzeba tego roundupu zakwaszac sam zbija pH wody na 4.5 z 7.5 sprawdziłem to

Żeby zwalczyło dobrze i wszystko trzeba zastosować 3 l na 1 ha i tak samo trzeba odczekać do 14 dni ale lepiej do 20 dni by załatwiło korzenie czym wyższa  temperatura tym szybciej działa . 

Opublikowano (edytowane)

Rosate CLEAN 360 ma 360  360 g/l stosuje się go na wszystkie chwasty w dawce 4 l na 1 ha .

Rosate Clean 360 SL jest herbicydem selektywnym o działaniu układowym. Pobierany jest przez zielone części roślin (liście, zielone pędy i niezdrewniałą korę), a następnie przemieszcza się po całej roślinie i dociera do jej części podziemnych (korzenie, rozłogi itp.) powodując ich zamieranie.

Pierwsze objawy działania środka (żółknięcie i więdnięcie) są widoczne po upływie 7-10 dni od zabiegu. Całkowite zamieranie roślin następuje po około 3 tygodniach. Wysoka temperatura i wilgotność powietrza oraz silne nasłonecznienie przyspieszają działanie środka.

Środek nie zalega w glebie i ulega rozkładowi przez mikroorganizmy glebowe.

power max 720 granule

Dawka 3,0 kg/ha:
Chwasty wrażliwe: bodziszek porozcinany, farbownik polny, fiołek polny, gwiazdnica pospolita, jeżyna bezkolcowa, komosa biała, mak polny, mietlica rozłogowa, mlecz polny, oset lancetowaty, pępawa dwuletnia, perz właściwy, rumianek pospolity, samosiewy pszenicy, samosiewy jęczmienia, samosiewy rzepaku, stokłosa płonna, szczaw tępolistny, wiechlina roczna, wierzbownica gruczołowata, wyczyniec polny .

CZY TAKI SZAŁ NIE .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Najpierw poczytaj etykietę środka a potem się wypowiadaj. To ma chyba 2x więcej glifosatu niż te zwykłe czyli ten 1kg jest wystarczający.

A po co mam płacic 50 zł za 1 kg skoro moge kupić 2 l gilkosatu po 10 zł i wyjdzie mi 20 zł  na 100 ha   jest to 3000 zł mniej no ale którz zabroni bogatemu

Opublikowano

Praktykuje ktoś siew bezorkowy siewnikiem stopkowym? Z talerzowałem rzepaczysko i chciałbym z talerzować jeszcze raz i siać w to, nie orać. Z tym że mam siewnik zwykły stopkowy SR300 i nie wiem czy jest sens się nim pchać w nie orane. Do tej pory zawsze wszystko orałem ale od tego roku mam talerzówkę, a widzę że nie którzy tak właśnie robią z tym że sieją siewnikami talerzowymi.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AndrzejRo napisał:

A po co mam płacic 50 zł za 1 kg skoro moge kupić 2 l gilkosatu po 10 zł i wyjdzie mi 20 zł  na 100 ha   jest to 3000 zł mniej no ale którz zabroni bogatemu

dokładnie, na średnio zachwaszczonym polu wyjdzie jakieś 50zł oszczędności (4 litry płynnego vs 2 kg proszku), przy 10ha to oszczędność 500zł czyli równowartość dobrego herbicydu na zboże na ten areał, ale jak kto wygodny to jego sprawa...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, azzadek napisał:

Praktykuje ktoś siew bezorkowy siewnikiem stopkowym? Z talerzowałem rzepaczysko i chciałbym z talerzować jeszcze raz i siać w to, nie orać. Z tym że mam siewnik zwykły stopkowy SR300 i nie wiem czy jest sens się nim pchać w nie orane. Do tej pory zawsze wszystko orałem ale od tego roku mam talerzówkę, a widzę że nie którzy tak właśnie robią z tym że sieją siewnikami talerzowymi.

Ja siałem parę razy stopkowym po talerzówce i wschody były równomierne. Ale zależy co talerzujesz i jakie zostaje stanowisko. Bo rżysko po życie ze ściętą słomą zawsze muszę zaorać bo jest zbyt dużo masy. Ale jak słoma zebrana i mało zielska to nie widzę sensu orki zwłaszcza na piachach. Nawozy na ścierń, talerzówka i siew.

Opublikowano (edytowane)

tu chodzi o nosnik a nie ilosc glifosatu, ten powermax ma inny nosnik jak ten w plynie i rosliny tego wiecej wciagna. tak samo kupujecie zamienniki innych opryskow bo sa tansze, ilosc substancji czynnej jest ta sama ale nosnik gorszy nie wazne czy to roundup czy inny srodek

360: Zawartość substancji czynnej: glifosat związek z grupy kwasów aminofosforowych w formie soli potasowej – 360 g/l (28,77%).

480 flex: Zawartość substancji czynnej: glifosat - związek z grupy aminofosfonianów w formie soli potasowej - 480 g/l (35,75%)

720 powermax: Zawartość substancji czynnej: glifosat (związek z grupy aminofosfonianów) w formie soli amonowej – 720 g/kg (72%)

cos linkow nie moge wstawic to wpiszcie w google: 

Glifosat to nie tylko Roundup

Glifosat to nie tylko Roundup _ Środki ochrony roślin ceny, rodzaje, zastosowanie _ Agropolska.pdf

Edytowane przez suffeks
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, azzadek napisał:

Po rzepaku ja siałem po agregacie talerzowym siewnikiem z redlicami stopkowymi. Talerzowałem po żniwach, jak powschodziły samosiewy oprysk glifosatem co by wilgoci nie zabrały, później nawozy, jeszcze raz talerzówka i siew.

5 minut temu, grzeskw75 napisał:

Edytowane przez grzeskw75
Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał:

Dajecie po 8 l glifosatu 360?

Po co aż tyle, 8 litrami to można prawie 4 ha opryskać... Na perz dokładnie daje 2-3 litrów zamiennika 360, do tego 3 kg siarczanu amonu i 150 l wody, wszystko na 1 ha. Najlepiej wieczorem opryskać, jak zaczyna rosa siadać. 

• Root Admin
Opublikowano
20 godzin temu, azzadek napisał:

Siałem tak, kilka razy się zdarzyło, że po rzepaku czy po ziemniakach przelecieliśmy pole najpierw na "płytko", później na "głęboko" talerzówka i w to wjeżdżał zestaw uprawowo-siewny (bierny - kultywator 2 rzędy łapek i wał rurowy + siewnik na klasycznej stopkowej redlicy). Wschody były całkiem fajne, plon lepszy od pszenicy posianej orkowo po pszenicy, ale tu raczej przedplon miał większe znaczenie niż technika siewu.

• Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Siałem tak, kilka razy się zdarzyło, że po rzepaku czy po ziemniakach przelecieliśmy pole najpierw na "płytko", później na "głęboko" talerzówka i w to wjeżdżał zestaw uprawowo-siewny (bierny - kultywator 2 rzędy łapek i wał rurowy + siewnik na klasycznej stopkowej redlicy). Wschody były całkiem fajne, plon lepszy od pszenicy posianej orkowo po pszenicy, ale tu raczej przedplon miał większe znaczenie niż technika siewu.

Yacenty a ty już opublikowałeś gdzies wyniki swoich doświadczeń z uprawy pszenicy i innych zbóż?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v