Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

Przy obsadze 300szt/m2 3-4 rozkrzewienie już są nie do utrzymania. Obsada 900 kłosów da już dobry plon. Po co ci 1200 kłosów z pośladem ?

Powiadasz, że lepiej podtrzymać  tak jak jest? Planuję dać na to w rsm 100-120N na ha.

Opublikowano

Ja bym tak zrobił, a ty zrobisz, jak zechcesz

Cytat z literatury:

Najwyższy plon ziarna uzyskuje się, gdy na 1 m2 podczas zbioru znajduje się 500-600 kłosów (5-6 mln na 1 ha). Oznacza to, że każda roślina powinna wytworzyć 2-3 źdźbła produkcyjne (zakończone kłosami).

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.02.2020 o 20:44, yacenty napisał:

kiedy pryskać pszenice siana po buraku? (30.11) obecnie zaczyna wychodzić 2 liść. jesienią już nic nie robiłem

IMG_1418.jpg

Jeśli nie ma miotły to poczekaj spokojnie aż będzie ciepło i wtedy spokojnie Mustang 0,6 l/ha załatwi sprawę. Jeśli jest miotła to najlepiej teraz Lentipur 2 l/ha i później poprawka Mustangiem. Tak wyjdzie najtaniej. Daruj sobie Huzara. Możliwe, że jeśli pole masz czyste to Lentipur załatwi sprawę dosyć dobrze i zostanie ci ewentualna poprawka na przytulię czy ostrożnia. Tutaj można ewentualnie wtedy Starane, lontrel albo sam granstar. 

Edytowane przez kamil2963
Opublikowano
6 minut temu, Andpol napisał:

Czy lentipur sprawdza się na wiosnę i w jakiej dawce? W etykiecie pisze 3lha.

Jak robiłem go solo na wiosnę to robiłem 2 l. Było czysto jeśli chodzi o miotłę. Z tego co pamiętam to można go chyba stosować bardzo wcześnie, aby temperatura miała powyżej 0. 

Sam Lentipur nie załatwia jednak odchwaszczania jeśli chodzi o wiosnę, dlatego przeszedłem na jesienne odchwaszczanie. Lentipur + deflufenikan + tribenuron metylu

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ja bym tak zrobił, a ty zrobisz, jak zechcesz

Cytat z literatury:

Najwyższy plon ziarna uzyskuje się, gdy na 1 m2 podczas zbioru znajduje się 500-600 kłosów (5-6 mln na 1 ha). Oznacza to, że każda roślina powinna wytworzyć 2-3 źdźbła produkcyjne (zakończone kłosami).

No to mówię, że chciałbym taką liczbę mieć. Utrzymać ją na poziome 2-3 źdźbeł po zredukowaniu, bo wydaje mi się że redukcję należy brać pod uwagę.

Opublikowano

Mam do was pytanie bo mam problem z rozsiewaniem nawozów. U mnie w regionie leje praktycznie codziennie od miesiąca i na glinie nie ma opcji żeby wjechać traktorem. Powiedzcie mi do kiedy można odciągnąć zasiewy nawozów. Rośliny w dobrej formie siane od 350 do 400 roślina ma metr kwadratowy mają po 3-5 rozkrzewień.  Niedoborów na razie nie widać.  Niby na tydzień ma już nie padać ale za nim obeschnie to będzie już pewnie połowa marca albo i dalej. Czy czekać do tego terminy czy próbować wjeżdżać i rozsiewać (będzie to ciężkie lub niemożliwe).

Mam do was pytanie bo mam problem z rozsiewaniem nawozów. U mnie w regionie leje praktycznie codziennie od miesiąca i na glinie nie ma opcji żeby wjechać traktorem. Powiedzcie mi do kiedy można odciągnąć zasiewy nawozów. Rośliny w dobrej formie siane od 350 do 400 roślina ma metr kwadratowy mają po 3-5 rozkrzewień.  Niedoborów na razie nie widać.  Niby na tydzień ma już nie padać ale za nim obeschnie to będzie już pewnie połowa marca albo i dalej. Czy czekać do tego terminy czy próbować wjeżdżać i rozsiewać (będzie to ciężkie lub niemożliwe).

Opublikowano

Dobrze by było jej podać jakąś minimalną dawkę startową żeby się już nie krzewiła , ale żeby też nie głodowała . Zależy jeszcze jaki nawóz czy saletra czy coś innego . Przy saletrze jak dobrze wygląda to możesz  jeszcze odpuścić  , ja co prawda już 11 dni temu polałem rsm z siarką 200 litrów na słabsze pszenice (2-3 rozkrzewienia )ale w tym rsm jest tylko 4% azotu saletrzanego  i chyba 6.5 amonowego , reszta 16.5 amidowego , więc pełnia działania będzie za ok.2-3 tygodnie. A na podobną jak u ciebie 4-6 rozkrzewień przy obsadzie 300-320 roślin na m2 pójdzie po niedzieli (być może jutro)150 litrów na ha rsm +s tak by coś tego azotu miała , a mimo to żeby już redukowała pędy .Bo lepiej teraz niech zredukuje do 3, niż ma redukować przy kłoszeniu , bo to się odbija już zdecydowanie na ilości ziaren w kłosie i na mtz nie mówiąc o parametrach.

37 minut temu, damiandg napisał:

Opublikowano
59 minut temu, fezoi napisał:

unix 809zł 5kg , mondatak 5l 330 zł,Praktis (priotiokonazol 250g) 1723zł / 10l , Andros 600zł/5l , netto agrolok

Nie lepszy jest TOPSIN M 500 SC na podstawę w pszenicy .

Opublikowano

Jutro plan na siew saletry na pszenicę, około 50-55kg N.

Opublikowano (edytowane)

Obsady nie mierzę i nie wiem, rozkrzewień pewnie z 5-6 bo gęsta łąka, zresztą jak wszystkie pszenice wokół. Chcę rozsiać bo zapowiadają w przyszłym tygodniu trochę opadów a potem już bez deszczu dobry tydzień

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jutro planuje RSM rozlać i tak myślę rano z przymrozkiem, bo fajnie twardo, nic się nie lepi tylko mnie tu jeden przestraszył, że poparzę pszenicę jak szron jest. No przyznam, że jeszcze z przymrozkiem RSMu nie lałem, ma ktoś doświadczenie w tej materii?? Pasowałoby mi do 8:00 poradzić, żebym sobie gola nie strzelił. Osobiście uważam, że nic nie powinno się stać ale wolę zapytać. Pozdro

Opublikowano

Lej śmiało nić nie przypalisz , sam mam zamiar jutro też lać . Przypalić to można drugą dawką jak się leje jak pszenicą ma już np. 2 kolanko. Choć to i tak nie ma wpływu na plon . U mnie jeden gościu tak właśnie opóżnia 2 dawkę . Przez 2 tygodnie nie ciekawie to wygląda , ale póżniej jak ruszy to na okolice nie ma takiej pszenicy. Fakt że składniki glebowe na bardzo wysokim poziomie. Żadnych mikro , tylko NPK  i 200 kg kizeryt na zboża i 300 na rzepak i średnio z ostatnich  6 lat  zbiera od 8 do nawet 11 ton z hektara . To normalnie jestem w szoku jak kosi . A sąsiaduje z nim na kilku działkach i widzę różnice między moją a jego . To ja mam od 6 do 8 ton czasami się zakręci koło 9 ,ale to już zależy od działki . Dodam jeszcze że klasa ziemi to 3 i 4  z delikatną przewagą 4 , w bardzo dobrej kulturze , i z bardzo dobrym płodozmianem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

wolałbym lać na suche rośliny

Też bym wolał Jacku, ale warunki są jakie są i pytam czy ktoś przyjarał czy sam mam się przekonać.

Bo są napaleńcy co jeszcze na śnieg leją i nic się nie dzieje to lekki przymrozek tym bardziej nie powinien zaszkodzić, ale wolę posłuchać kogoś, kto ma trochę pojęcia.

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Przed chwilą, matek89121 napisał:

ravój 

mało który wstawi zdjęci z przypalonego  rzepaku czy pszenicy , tu każdy wstawia zdjęcia z najlepszej części pola  i pisze że nakosił 4,5 t rzepaku i 10 pszenicy 

Robią  się białe liście tak wygląda przypalony rzepak , pszenicę też popali jak mokra , każdy się chwali że ma mega a miał 2 tony życie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v