Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na etykiecie napisali że pierwsze objawy widoczne po 2-3 dniach i to by się zgadzało. Pryskałem aloksypyrem z Sarzyny.

U mnie co chwile leje. Ile spadło okaże się rano.

Opublikowano

na t3 w pszenicy i pszenżycie a t2/3 żyto może być Ambrossio 0,35l + 0.6l atak? tj 175g tebukonazol + 270g prochloraz

Mam nadzieje ze mi ktoś odpowie :) cenowo kolo 60zł wiec mnie pasuje :D

Opublikowano

U nas zaczęło padać wczoraj około 14 i przestało gdzieś o 2 w nocy. Niestety po 22 zaczęło sypać śniegiem i do teraz się jeszcze utrzymał na samochodach. Spadło go ok 2 cm. Znowu muszę dzwonić do ubezpieczalni.

Opublikowano
7 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

I KTO to pisze  sam  eksperymentujesz na różne sposoby  a komuś piszesz że nie trzeba robić bo badania robią placówki doświadczalne .ravoj bierzesz coś czy co😄

Eksperymentuje i wydziwiam z tym, czego nikt inny nie robił albo nie ma mądrej literatury.  Doświadczeń z dawką na kłos było setki i tyle samo jest  wyników. Plon zmieniał się kilkadziesiąt kilogramów/ha nigdy na tyle, żeby rekompensował użyte środki za to parametry zmieniają się  znacząco. Ot cała filozofia.  Ale przecież ja nikomu nie zabraniam, bo kiedyś sam na kłos przed deszczykiem podawałem azot. 

• Haha 1
Opublikowano

Czy Fundamentum 700 WG można zmieszać z Priaxorem? Poprawkę na przytulę zrobić muszę i od razu na grzybka by prysnął ale nie wiem czy można łączyć czy lepiej osobno?

• Root Admin
Opublikowano

trochę ryzykownie, herbicydy ostro wala po głowie roślinę główna. ja w piątek rano pooryskslem herbicydem a grzybki będę robił najszybciej w środę. może nawet później zobaczymy co pogoda pokaże

Opublikowano (edytowane)

@yacentyA czy Axial mogę zmieszać z Fundamentum bo po deszczach owies głuchy się obudził a mam takie 4 działki po 0,25 ha i więcej zachodu jak samego pryskania?

Edytowane przez Andpol
  • Root Admin
Opublikowano
Turok napisał:

zrobiłem w sobotę rano oprysk na chabra środkiem Tristar 50 SG w dawce 35 gram/ha a dzisiaj było w nocy 1 stopień to środek złapie ?

jakbyś wczoraj zrobił to mógłbyś się martwić a że zrobiłeś 3dni temu i była super pogoda to nie ma się co martwić

Opublikowano

Zostało mi kilka litrów AMISTARU 25O 2 lata temu skończył się termin ważności  chcę go w tym roku zużyć w jakiejś mieszninie   co sądzicie o tym i czy jest sens jak by od chwastu to bym się nie zastanawiał a grzybówka przeterminowana 2 lata   to nie wiem.

Opublikowano
yacenty napisał:

Turok napisał:

zrobiłem w sobotę rano oprysk na chabra środkiem Tristar 50 SG w dawce 35 gram/ha a dzisiaj było w nocy 1 stopień to środek złapie ?

jakbyś wczoraj zrobił to mógłbyś się martwić a że zrobiłeś 3dni temu i była super pogoda to nie ma się co martwić

pogoda była ładna koło 19-20 stopni w nocy później było 10-11 stopni dawka raczej powinna być ok na chaber

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Zostało mi kilka litrów AMISTARU 25O 2 lata temu skończył się termin ważności  chcę go w tym roku zużyć w jakiejś mieszninie   co sądzicie o tym i czy jest sens jak by od chwastu to bym się nie zastanawiał a grzybówka przeterminowana 2 lata   to nie wiem.

Jak nie przemarzł i był szczelnie zamknięty to spokojnie bym stosował, zresztą przyznam, że takie środki również mam, gdyż kupuje od jakiegoś czasu bańki 10 litrowe i używam przez kilka lat, bo tak jest taniej i zawsze mam dostępne pod ręką. Nigdy nic złego się nie działo ani w działaniu ani w skuteczności. 

Amistar śmiało na flagę dla utrzymania "efektu zieloności" albo na fasolę od antraknozy i zgnilizny a nawet zgorzeli sobie zostaw

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ravoj napisał:

Jak nie przemarzł i był szczelnie zamknięty to spokojnie bym stosował, zresztą przyznam, że takie środki również mam, gdyż kupuje od jakiegoś czasu bańki 10 litrowe i używam przez kilka lat, bo tak jest taniej i zawsze mam dostępne pod ręką. Nigdy nic złego się nie działo ani w działaniu ani w skuteczności. 

Amistar śmiało na flagę dla utrzymania "efektu zieloności" albo na fasolę od antraknozy i zgnilizny a nawet zgorzeli sobie zostaw

Dodam na pszenicę do niego Artea  bo na gęściejszej pszenicy mączniak zaczyna się pojawiać'.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, rocco0987 napisał:

Witam, w pszenicy na podflagowym bardzo zżółkły mi liście i końcówki zobiły się czerwone co to może być? Wirus może ujawnić się dopiero w takiej fazie?

Przypalenie. wylazło

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
12 godzin temu, tomala611 napisał:

Fakt ze trzeba trafic z zabiegami ale widze co w moich stronach praktykuja. Wiekszosc nie pryska na jesien liczac ze zalatwi jednym zabiegiem na wiosne. Efekt - brak zimy, wszystko roslo jak szalone, duza konkurencja ze strony chwastow, duzo rzepaku w pszenicach itp. Ciezko bedzie to tetaz wyhamowac bez ingerencji w kondycje pszenicy w tej fazie.

Powiem Ci, że z tym jesiennym opryskiem to jak czytam to forum to nie jest zbyt kolorowo. Sam pryskam wiosną ale ze względu na kapryśne pogody ostatnimi czasy chciałbym się przerzucić na pryskanie jesienne. W zasadzie dużo plusów:

- łatwiej się wbić z odpowiednią pogodą,

- brak konkurencji chwastów podczas dalszego rozwoju pszenicy,

- podobno tańszy zabieg ( ale to akurat raczej chyba mit),

- nie nakładką się zabiegi odchwaszczania i fungicydowy oraz regulacji.

Jest tylko jedno ale... Bardzo nie lubię wąchać chemii i ogólnie samego zabiegu pryskania. Po za tym jestem na etacie i niechętnie poświęcam na robotę więcej czasu niż muszę. Do tej pory jeszcze nie zdarzyło mi się poprawiać wiosennego odchwaszczania i w żniwa zawsze było czysto. A jak czytam forum i rozmawiam ze znajomymi to po jesiennym odchwaszczania częściej jest wiosenne poprawka niż jej nie ma. I tu właśnie mit odnośnie korzyści cenowych jest obalony. Jedyne co to zastanawiam się ile tracę plonu przez konkurencję chwastów ze zbożem ale jak narazie nie spotkałem przekonywującej mnie odpowiedzi na to pytanie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v