Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Andpol napisał:

Helm Tribi 75 WG

Trzeba było grodylem prysnąć, pewny efekt. Ale aż taka duża nie jest ta przytulia to może nie odbije 😏 w zeszłym roku robiłem poprawkę wiisenną tribenuronem na przytulię a była dość spora , czubki pożółkły i przestała rosnąć, ale całkowicie nie obumarła 

10 godzin temu, Badek15 napisał:

Panowie mam takie pytanie.

Otóż pierwszy raz pryskałem na chwasty na jesień, poszedł komplet + lentipur + chlorosulfuron 

Widzę że na glebie gdzie były bryłki pojawiła się przytulia. Ma jakies 5 zdrowych okólkow a te dolne takie lekko zwiędłe. Zabezpieczylem sie wczesniej i kupilem funfamentum na poprawkę. Nie wiem czy to brak wody przytrzymuje przytulię czy te środki Ale boję się że później odbije.

Jak myślicie po jakiś deszczach jechać z poprawka? Aktualnie, susza, przymrozki i t1 lekko przypalily koncowki pszenicy poza tym wygląda ładnie 

Popraw  tą przytulię, bo później wyskoczy nad pszenicę i b dzie dopiero kłopot. Tak bywa na ciężkiej glebie z przytulia po jesiennym herbicydzie

5 minut temu, Fugeo napisał:

Najtańsze rozwiązanie na chwasty dwuliścienne szczególnie mak polny w pszenicy - co polecicie? Muszę zrobić poprawkę po expercie na jednej działce.

Tribenuron 

Opublikowano

Ja na maka w jęczmieńiu jarym kupiłem mustang forte.

Ostatnie lata robi się co raz większy problem z makiem i wiele pól staje się czerwone gdy zakwitną.

Opublikowano
9 godzin temu, AdrianKasperkiewicz napisał:

Czy ktoś z was stosował axial komplet pak puźniej niż w fazie 2 kolanka. I czy były jakieś skutki uboczne po oprysku

sTOSOWAŁEM co do skutków ubocznych to 150 pln mniej w portfelu 🤪 innych nie zauważyłem

Opublikowano
10 minut temu, losktos napisał:

w pierwszej kolejności protiokonazol. Jeśli nie to tebukonazol lub metkonazol

A są środki z czystym protiokonazolem? Tak w ogóle dobra opcja z tą azoksystrobiną i jakimś triazolem tańszym?  Czy lepszy dajmy na to będzie Soligor ? T3 nie planuje.

Opublikowano
Makq napisał:

Jak dokarmacie zboże zimowe licznikiem i siarczanem magnezu jakie znaki na 300 l na ha????

zależy jaka faza rozwojowa pszenicy, na krzewienie do 1 kolanka można nawet 25kg mocznika i tyle samo siarczanu a potem im starsza tym mniej nawet do 5kg na 100l wody. Osobiście jeśli daje już mocznik to Max połowa dozwolonej ilości bo można więcej szkody zrobić jak pożytku

Opublikowano

Witam. Pszenica jak na zdjęciu i mam problem. Pryskana Lancetem 07.04. Chodziłem po polu i widać sporo miotły ( w sumie na 4 ha ) a do tego na jednym kawałku (2,3 ha ) jest problem z przytulią. Teraz pytanie.  Czym moogę prysnąć aby załatwić miotłe i przytulie za jednym zamachem ?? Szukałem czegoś i znalazłem Axial Pak Komplet ( coś koło 300 zł na 2 ha ) Da rade ?? Można jeszcze w tej fazie pojechać ?? Myslałem jeszcze o Aminompiliku na przytulie i do tego Axial na miotłe tylko nie wiem czy to można mieszać i zrobić jeden zabieg ?? Co o tym sądzicie i co mi polecacie aby zrobiło robotę i w miare nie drogo wyszło ??

20200428_165823.jpg

Opublikowano
18 minut temu, masa24 napisał:

Zobacz czy miotła nie zatrzymała się w rozwoju. Lancet mógł zadziałać, miotła nie rośnie. Zacznie zolknac za jakiś czaa

Miotła widać że zielona i ma sporo młodych odbić. 3 tyg mineły to jeszcze czekać ?? I do tego ta przytulia 

Opublikowano

Było zimno herbicyd działa wolno , u mnie jest tak samo ale wcale nie myślę poprawiać. Pryskane na jesień i poprawka na początku kwietnia, i jeszcze jeden dawać ? Już co będzie..

Opublikowano
4 minuty temu, womir napisał:

Było zimno herbicyd działa wolno , u mnie jest tak samo ale wcale nie myślę poprawiać. Pryskane na jesień i poprawka na początku kwietnia, i jeszcze jeden dawać ? Już co będzie..

No tak ale ja na jesień nie pryskałem. I już w poprzednim roku sobie odpuściłem a później chodziłem i wyrywałem przytulie przed żniwami

Opublikowano

Najpierw pryskać żeby się pozbyć, chyba kasy, w niekorzystnych warunkach, a potem pisać " Już co będzie"....

32 minuty temu, krzysiek1614 napisał:

Miotła widać że zielona i ma sporo młodych odbić. 3 tyg mineły to jeszcze czekać ?? I do tego ta przytulia 

Jak masz warunki to śmigaj i się nie oglądaj, bo chwasty masę wody zabierają, a ta pszenica za bogata nie jest...w dodatku kolejne nakłady bo środek nie podziałał...

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Po co asahi teraz? Dopiero t1 robisz?

Tak dopiero T1, mam późno sianą pszenicę. Nie robiłem wcześniej T1 ze względu na przymrozki, które ustąpiły dopiero przedwczoraj i także z tego powodu chce dorzucić Asahi, bo końcówki liści są strasznie popalone.

Opublikowano

Nie wiem czy nie lepiej byłoby wyrzucić asahi i dac dobra dawke siarczanu magnezu z dobrym mikro. Te asahi nie wiem czy da coś oprócz straty w portfelu. Do tego jeżeli zapowiadają u ciebie deszcz to przed nim n2 250 a lepiej 300 kg saletry

Opublikowano
12 minut temu, krzysiek1614 napisał:

No tak ale ja na jesień nie pryskałem. I już w poprzednim roku sobie odpuściłem a później chodziłem i wyrywałem przytulie przed żniwami

Obserwuję od kilku lat że warto prysnąć na jesień . Ze dwa lata temu prysniete na jesieni Bizonem, i ładnie było bez poprawek. W tym roku to poprawki że względu na miotłę trzeba było zrobić, był gdzie nie gdzie fiołek, przytulia ,rumian ale takie ilości że można było odpuścić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v