Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

Podaj namiar gdzie w podobnych cenach masz chemię, chemirol spoko ale już inna chemię mają mi akurat ich programy w rapsie nie leżą. 

PODLASKIE chętnie skorzystam

Łatwo znaleźć tańszą, mam na myśli swoje rejony. Jak ze wszystkim trzeba dzwonić i pytać. W Azji jak to się odbywa to nie orientuję się 👌😁

Opublikowano

W moim terenie o spływie powierzchniowym to praktycznie nie ma mowy. A wiadomo że nie posieję jak będą zapowiadać kilkanaście dni z mrozem i opady śniegu.

Opublikowano

Pewnie tak będzie bo wcześniej przymrozków nie będzie 😁

Po nowym roku plus 8. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, yacenty napisał:

kiedy najmniej można siać względem saletry? od biedy może pójść razem? tzn tego samego dnia.

2-3 tyg koniec stycznia początek lutego rozsiewalem zawsze.

W tym roku wszędzie idzie na pierwszą saletrosan nie wiem sam czy to dobra decyzha, ale magnezu az za duzo w glebie

45 minut temu, matek89121 napisał:

ja na ciągnik mogę siąść w każdym momencie , gorsza sprawa gdybym spotkał policję 

Gorzej jak będzie to co w radiu dzis słyszałem 😂

Ciagnik jechal przez 1 km krecac bączki na polu bez kierowcy

36 latek przeszlo 2 promile we krwi 😂 uciekl mu i nie mogl go dogonic

Edytowane przez Kubawww
  • Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, red83 napisał:

Łatwo znaleźć tańszą, mam na myśli swoje rejony. Jak ze wszystkim trzeba dzwonić i pytać. W Azji jak to się odbywa to nie orientuję się 👌😁

Podaj namiar sprawdzimy co za luksus tam masz, przy dużych ilościach dostawa i tak będzie w cenie. 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Tomek90 napisał:

Podaj namiar sprawdzimy co za luksus tam masz, przy dużych ilościach dostawa i tak będzie w cenie. 

Żaden luksus, wieloletnia współpraca i lojalność. Pomogą nawet w trudnych tematach. Nie prowadzą wysyłek. 

Edytowane przez red83
Nie ma sensu podawać, ponieważ i tak odzew będzie "skąd mam wiedzieć"
Opublikowano (edytowane)

Bierz to, co wyjdzie taniej, widze siarczan magnezu już po 1100/tona, ciekawe ile kornkali będzie, siarczan już przegonił kizeryt w cenie składników

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

Bierz to, co wyjdzie taniej, widze siarczan magnezu już po 1100/tona, ciekawe ile kornkali będzie, siarczan już przegonił kizeryt w cenie składników

Poważnie tak cena siarczanu magnezu skoczyła?? 

Opublikowano
Dnia 22.12.2020 o 16:27, yacenty napisał:

Interesuje mnie N lock max i jeden wjazd w nie rozkrzewioną pszenicę z rsm, który miałby zastąpić 2/3 dawki. Stosował ktoś? Ostatecznie na N1 saletra której nie mam

Opublikowano
13 minut temu, Mecha napisał:

Interesuje mnie N lock max i jeden wjazd w nie rozkrzewioną pszenicę z rsm, który miałby zastąpić 2/3 dawki. Stosował ktoś? Ostatecznie na N1 saletra której nie mam

Myślę że przy pierwszej dawce tu ureaza nie potrzebna jeśli dajesz rsm i nie będzie to całość dawki, tylko 100N trzeba dać gdzieś napewno 🤔

• Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

6 minut temu, jahooo napisał:

Poważnie tak cena siarczanu magnezu skoczyła?? 

mi znajomy we wtorek mówił że wymiotło towar. wziąłem paletę po 960 do oprysków. a posypowo kizeryt po 1250. ceny na podwórku. niestety detal, bo przy samochodach byłoby zupełnie inaczej. ale na co komu 24tony siarczanu

ja będę łał na obie dawki rsm, bo granuli już mam resztki i pewnie granula pójdzie na rzepak

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
rocco0987 napisał:

A nic tu nie piszecie o ASL, czy już jest niedostępny bo nawet youtubery jakoś nie wspominają? czy jakieś inne wady że tak ucichło?

znasz jakieś normalne gospodarstwo które to stosuje? ja nie

Opublikowano

Tani te ASL ale znowu trzeba lac duże dawki to się wiąże z wolna jazda, bądź zakupem kolejnych końcówek o większym wydatku, duży zbiornik bo przy mały to jeżdżenia a jeżdżenia. Na wschodzie chyba już cena nie taka atrakcyjna?? 

2 godziny temu, yacenty napisał:

mi znajomy we wtorek mówił że wymiotło towar. wziąłem paletę po 960 do oprysków. a posypowo kizeryt po 1250. ceny na podwórku. niestety detal, bo przy samochodach byłoby zupełnie inaczej. ale na co komu 24tony siarczanu

ja będę łał na obie dawki rsm, bo granuli już mam resztki i pewnie granula pójdzie na rzepak

Ty mówisz o siarczanie magnezu tym do zabiegów nalistnych czy granulowany?? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v