Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Buraki to już bardzo nie liczni uprawiają , soja wypada , rzepak zaczyna słabo plonować coś w ostatnich latach ochrona olbrzymia a jak Unia skończy z biopaliwami to tez wypadnie rzepak z gry , zostają tylko zboża .

Chińczycy kupią rzepak ,nie sr..j ogniem !

• Haha 1
Opublikowano
jaroslaw123 napisał:

Kto siał buraki to sieje, tak widzę w okolicy...  Ja wolę zasiać kukurydzę 

W mojej okolicy w tym roku doszło dwóch plantatorów buraka. Jeden 25 ha, drugi 150 ha. Żaden nie sieje pszenicy, a buraki wykopane w zeszłym tygodniu.

Opublikowano
isentor napisał:

Posiałem na początku listopada pszenicę oz. Aktualnie jest na szpilce. Będzie coś z niej? Przez brak słońca i temp. okropnie wolno się zbiera

A co myślałeś, że jeszcze rozpocznie krzewienie w tym roku ? 😁 Moja siana 9 listopada, jeszcze nie przebiła się na powierzchnię, a siana 26.11 jeszcze nie kiełkuje

Opublikowano
Dnia 6.12.2020 o 10:23, galan99 napisał:

Powiem ci tak  uprawie Kukurydzy po kukurydzy co się sieje KUKURYDZĘ  nawet przez 6 lat będzie lepsza jak za pierwszym razem , więc mało wierzę w to zmianowanie .

Powiedz gdzieś ty się wychował że ty nie wierzysz w plodozmian? W warszawce?

Opublikowano

Paradoksalnie, rzepak całkiem przyzwoicie znosi uprawę po sobie.. Problemem są natomiast szkodniki i choroby.

Opublikowano

Galanowi przyznam rację w temacie kukurydzy. Biorąc jakiś odłóg, lub zakrzewiona działkę w uprawę sieje na niej kukurydzę 2,3 czasami 4 razy. Na kukurydzy najłatwiej i najlepiej wyprowadzić słaba działkę na dobry grunt. No i plonowanie przy odpowiednim nawożeniu wzrasta. Ważne jest by też dobrze obejść się z dużą biomasa po kukurydzy

Opublikowano
10 godzin temu, mraukot napisał:

A co myślałeś, że jeszcze rozpocznie krzewienie w tym roku ? 😁 Moja siana 9 listopada, jeszcze nie przebiła się na powierzchnię, a siana 26.11 jeszcze nie kiełkuje

Liczę na 1-2 liście. Aby przezimowała. Na wiosnę dostanie co będzie chciała :D

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś kończyłem siew , a pszeniczka, która była wysiana 2 tyg. temu nieśmiało zaczyna kiełkować. Ostatnim razem kilka lat temu  jak siałem w grudniu pszenica szpilkowala w marcu , ale szybko się zebrała i ostatecznie plon nie odbiegał zbytnio od pozostałych, natomiast parametry miała najlepsze. Ale wtedy pamiętam były fajne warunki wiosenne, ciepło i opadów nie brakowało. Zobaczymy co przyszły rok pokaże 

Dokładnie @mraukot N , dobry strzał z saletrą i będzie gonić jeśli wody nie braknie 

Edytowane przez Broody
Opublikowano
marluk napisał:

Nie boisz się kiły?

Nie no, nie sieje rzepaku po sobie (przeważnie co 3 lata, zdarza się co 4 na niektórych kawałkach), czytałem kiedyś jakieś opracowania nt. rzepaku, autorstwa jakiegoś profesora czy doktora (nie pamiętam już ), to właśnie tak twierdził 🤔 Odnośnie kiły, to u nas w okolicy praktycznie tylko uprawia się odmiany tolerancyjne. Gdyby nie one, to rzepaku raczej wogóle nie było by na polach 😉

marluk napisał:

Nie boisz się kiły?

Nie no, nie sieje rzepaku po sobie (przeważnie co 3 lata, zdarza się co 4 na niektórych kawałkach), czytałem kiedyś jakieś opracowania nt. rzepaku, autorstwa jakiegoś profesora czy doktora (nie pamiętam już ), to właśnie tak twierdził 🤔 Odnośnie kiły, to u nas w okolicy praktycznie tylko uprawia się odmiany tolerancyjne. Gdyby nie one, to rzepaku raczej wogóle nie było by na polach 😉

Opublikowano

Stosował ktoś nawozy z PolishAgro? Dokładnie chodzi o Mega Siarczan 25 50

1. Zawartość MgO min. 26%
2. Siarka So3 50% (20% min)
3. Wilgotność max. 5%
4. Rozmiar 2-5 mm min 95%

Oryginalnego kizerytu nie mam gdzie kupić, zostaje to lub polski siarczan magnezu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v