Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, mraukot napisał:

Przedwczoraj siałem ozimą 😋

Ja we wtorek będę siał jeszcze pszenicę ozimą po kukurydzy.... Trochę późno ale cóż.....Planuję wysiać 210 kg/ha  tj. 400 sz /m2

Opublikowano
16 godzin temu, kamil255 napisał:

Ja będę stosował na T1 turbo pak+prochloraz, tak samo jak w tym sezonie, a na T2 Kier. Mogę polecić te środki. Ziarno było suche, dojrzałe a spód słomy i ostatni liść zielonkawy podczas koszenia

A czy ta mieszanina zabezpieczy nam podstawe żdzbła?

Opublikowano (edytowane)

@jahooo Fungicydy na T1 , T2 , T3 w pszenicy  co będzie jeszcze w sprzedaży w 2021 roku czyli z wiosny ? . Tylko nie pod lady że może zostało -  tylko z pułki normalnie co jeszcze zostało w obiegu JAK MOŻESZ TO NAPISZ .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, kamil255 napisał:

@slonju77 Syngenta w swoim produkcie właśnie zapomniała żeby coś dorzucić do tego paku na podstawę, dlatego ja stosuję prochloraz i jest ok. Sporo osób zrobiło takie połączenie

W jakiej dawce stosujesz prochloraz?

Opublikowano
jaroslaw123 napisał:

6 godzin temu, mraukot napisał:

Przedwczoraj siałem ozimą 😋

Ja we wtorek będę siał jeszcze pszenicę ozimą po kukurydzy.... Trochę późno ale cóż.....Planuję wysiać 210 kg/ha  tj. 400 sz /m2

Jaka odmiana ? Siałem Artist'a ok. 500 szt/m2, ale nie znam dokładnie % kiełkowania

Opublikowano
41 minut temu, mraukot napisał:

Jaka odmiana ? Siałem Artist'a ok. 500 szt/m2, ale nie znam dokładnie % kiełkowania

Odmiana to Joker  mtz. 47.7 i zdolność kiełkowania 92 %. Tak sobie myślę że przy 500 szt. wysiałeś chyba 250 kg /ha

Opublikowano
kamil255 napisał:

@slonju77 Syngenta w swoim produkcie właśnie zapomniała żeby coś dorzucić do tego paku na podstawę, dlatego ja stosuję prochloraz i jest ok. Sporo osób zrobiło takie połączenie

ilo kosztował cie zabieg w tym roku?

masa24 napisał:

Debil z hektara wiedzy nazywa swoje wypociny wykładami. Niezłe siada

oglądam jego filmiki i wyciągam własne wnioski raz więcej raz mniej. Jak dla mnie może nazywać swój kanal nowa religia dla rolników i to jego sprawa, nie chcesz nie oglądaj, a wlasnie skoro tak go krytykujesz to czemu go oglądasz?

• Like 1
Opublikowano

@tom54321 0.8l/ha, @dzikiWschód ok 185zl/ha ale naprawdę było czysto. Na wiosnę lecę tą samą mieszaniną, żałuję tylko, że nie było zrobione T3 bo przez te deszcza kłosy zostały porażone

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Na razie nic nie wycofują na wiosnę, nie wiem nic na ten temat, pewnie najwcześniej jak już czerwiec lipiec 2021

Capalo nie będzie ,duett star też.Słabo będzie z dostępnością środków.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał:

Na razie nic nie wycofują na wiosnę, nie wiem nic na ten temat, pewnie najwcześniej jak już czerwiec lipiec 2021

to idź do sklepu i poproś np. o Duett Star albo Proteus i się mocno zdziwisz :)

Edytowane przez marluk
Opublikowano

Poniekąd to dobrze, bo część rolników stosuje śor bez jakiejkolwiek logiki, byle tylko jak najczęściej opryskiwaczem w pole wyjechać. Oczywiście jest niejednokrotnie "zasługa" naganiaczy pokroju tego z hektara wiedzy, kulów, słomków i tym podobnych..

Opublikowano

To prawda i generalnie z uwagi na ogromne problemy zdrowotne ludzi spowodowane w dużej mierze g.. a nie jedzeniem powinniśmy przejść na eko... ale powinien to zrobić wspólnie cały świat żeby szanse były równe. A nie tylko UE a reszta świata ma to w nosie.

• Like 1
Opublikowano

Jak mi się urodzi 5 - 6 ton bez chemii (sąsiedzi mają po 9) to tylko od chwastów jeden oprysk i ew. CCC przy rzadkiej obsadzie to zrezygnuje całkiem z reszty ŚOR. Zobaczę w tym roku bo hektar idzie na próbę. 

Opublikowano
7 minut temu, marluk napisał:

To prawda i generalnie z uwagi na ogromne problemy zdrowotne ludzi spowodowane w dużej mierze g.. a nie jedzeniem powinniśmy przejść na eko... ale powinien to zrobić wspólnie cały świat żeby szanse były równe. A nie tylko UE a reszta świata ma to w nosie.

Hehe jak to bezorkowcą wytłumaczysz ekologia ma sens ale nikt na to nie pójdzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v