Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Junak19 napisał:

Pany co będzie skuteczniejsze w pszenicy, aktualnie 1 liść. 

Pontos 0.5l + 0.25l legato czy

Expert met 0.35kg + 0.25l legato?? 

Expert i legato przy tych dawkach przepuścił mi przytulie miejscami. Dzisiaj poszły dawki 0.43 kg i 0.3,2 l

• Thanks 1
Opublikowano

Witam Panowie stosował ktoś z was na wiosnę: Saracen max 80 wg chodzi głównie o  przytulnie czepna.  Zastanawiam się nad tym herbicydem bo niby duże spektrum działania i cena też w granicach 50 zł na hektar

Opublikowano
1 godzinę temu, pablo6234 napisał:

Witam Panowie stosował ktoś z was na wiosnę: Saracen max 80 wg chodzi głównie o  przytulnie czepna.  Zastanawiam się nad tym herbicydem bo niby duże spektrum działania i cena też w granicach 50 zł na hektar

Stosowałem ale na chabra . Pryskane w fazie liścia flagowego a chaber już prawie zakwital. W żniwa czysto było a presja chabra dość spora była. Nie wiem jak z przytulia bo u mnie jej nie było.

Opublikowano
10 godzin temu, Junak19 napisał:

Pany co będzie skuteczniejsze w pszenicy, aktualnie 1 liść. 

Pontos 0.5l + 0.25l legato czy

Expert met 0.35kg + 0.25l legato?? 

Expert i legato przy tych dawkach przepuścił mi przytulie miejscami. Dzisiaj poszły dawki 0.43 kg i 0.3,2 l

Pszenica bamberka siana 22 września 240 kg na ha. Wczoraj poszedł środek na chwasty zobaczymy jak zadziała, chwasty już dość spore.

IMG_20201023_072500.jpg

• Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, tommy66692 napisał:

O panie obsada to tutaj konkretna 

Przedplon kukurydza na kiszonkę ziarno bardzo grube poszło do siewu dlatego zwiększyłem wysiew w kg. Został mi jeszcze zabieg w przyszłym tygodniu od robaka od grzyba i jakas odzywka. 

Opublikowano

Juz co będzie, albo zyskam albo stracę. Jak stracę to pewnie zrobię na przyszły rok jak większość w tym roku siew na wapnie lub bez niczego. Zobaczymy jak z cena u mnie będzie. Na razie max 780 brutto. Gorszy problem z myszami. Trzeba iść i sypać w dziury jedzenie bo do wiosny nic nie będzie od między.

Opublikowano

Dla tego wszystkie miedze sąsiadom wyorałem :) niektórzy to nawet policją straszyli inni odorali :) miedza to tylko zachwaszcza pole i gryzonie się mnożą. Ale obsada strasznie bogata.. W tamtym roku siejąc we wrześniu 140-160kg to chaszcze straszne powstały i choroby przeżadziły obsadę. W tym roku opuzniłem zasiewy bo t 0 nie będę robił. Po kukurydzy w listopadzie liczę że jeszcze z 15h posieję. 

A co do Bacary Trio fakt na etykiecie jest błąd od 1do 3 liści najlepiej zastosować 

Screenshot_20201010-072249.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Fitotoksyczność. Przejściowe nic jej nie będzie i nie ma wpływu na plon. Czasami na poprzeczniakach jak się zakłada całkiem zbieleje a później wraca do normy. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Pszenica bamberka siana 22 września 240 kg na ha. Wczoraj poszedł środek na chwasty zobaczymy jak zadziała, chwasty już dość spore.

IMG_20201023_072500.jpg

0,43 experta? 🤔

Opublikowano

Będzie szło ok.350g Experta,ok 200ml Legato. Chciałem załatwić też chaber bo w zeszłym roku były problemy. W tym celu chcę dodać tribenuron metylowy. Czy nic się nie stanie jak wymieszam te 3 środki, ile dać tribie żeby chaber załatwić? Jest to 75wg

Opublikowano
Xion napisał:

Fitotoksyczność. Przejściowe nic jej nie będzie i nie ma wpływu na plon. Czasami na poprzeczniakach jak się zakłada całkiem zbieleje a puzniej wraca do normy. 

Taka była moja pierwsza myśl, że fitotoksyczność. A czy nie ma wpływu na plonowanie? Moim zdaniem każdy stres jakiś wpływ ma większy lub mniejszy.

Opublikowano
54 minuty temu, Papkin napisał:

Będzie szło ok.350g Experta,ok 200ml Legato. Chciałem załatwić też chaber bo w zeszłym roku były problemy. W tym celu chcę dodać tribenuron metylowy. Czy nic się nie stanie jak wymieszam te 3 środki, ile dać tribie żeby chaber załatwić? Jest to 75wg

Nic się nie stanie. 8 g załatwi tego który zszedł i niestety tylko tego bo to środek działający nalistnie

Wiosenna poprawka niewykluczona 

Opublikowano

ja dzisiaj zrobiłem część pszenic ale zaraz po zabiegu zaczął padać deszcz, spadło 0,5mm spokojnego deszczu...

Druga sprawa- po zastosowaniu 0,5l pontosu, 0,2 dff i 6g tribenuronu i śmierdziuchu widzę że przebarwiło mi rośliny, czy to jęczmień czy pszenica. Miał ktoś tak?

Po expercie i dff nigdy mi nie przebarwiało 

• Root Admin
Opublikowano

Miałem :(

Myślałem ze to tylko u mnie tak jest - poprzedni sezon był suchy to myślałem ze to susza dała taki efekt.

W tym roku jeszcze nie robiłem.

Na dziś moja pszenica tak wygląda

20201023_102157.jpg

20201023_102558.jpg

20201023_102613.jpg

Opublikowano

Dzisiaj zakonczyłem opryski pszenicy. Najgorszy czyli najbardziej wilgotny i w dodatku najwiekszy zostawilem na koniec. W zaniżeniach troche sie zapadal ale obyło sie bez wtopy na szczescie. 1.9l CTU + 0.35 DFF + 28 gram Tribe 50% + śmierdziuch. Zobaczymy jak zadziała. Powinna być siekiera na chwasty.

Opublikowano

Panowie jutro minie 2 tygodnie jak zasiałem ostatni kawałek pszenicy. Niestety nic jeszcze niema na wierzchu. Dzień po zasianiu zaczęły się dosyć intensywne deszcze i tak przez cały tydzień, temperatury też były dosyć niskie. Wzejdzie to jeszcze czy czeka mnie powtórny siew?

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Papkin napisał:

Panowie jutro minie 2 tygodnie jak zasiałem ostatni kawałek pszenicy. Niestety nic jeszcze niema na wierzchu. Dzień po zasianiu zaczęły się dosyć intensywne deszcze i tak przez cały tydzień, temperatury też były dosyć niskie. Wzejdzie to jeszcze czy czeka mnie powtórny siew?

luz, u mnie jest 2 tygodnie od siewu ledwo wychodzi, a wczoraj ojciec mówił ze było czarne pole

20201023_102246.jpg

Opublikowano

Nie wiem co się tak spinacie ja koniec października początek listopada planuje jeszcze z 15 hektarów posiać po kukurydzy jak będą warunki. Pszenicę macie już pod wierzchem i jeszcze dygacie czy wyjdzie czy nie... Znajomy kiedyś 4 Grudnia siał i pszenica była konkretna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v