Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, jajonasz napisał:

A skąd wiesz ile zbierzesz? Może bez ccc miałbyś dwie tony więcej 

Nie wiem, ale po pierwsze - mam niska pszenice. Po drugie ma od 9 do 12 pięter. Więc o to chodziło - miała być niska i nie zredukowała pięter. Mogło być inaczej. Tu nie chodzi o chwalenie, ja już tyle błędów takich robiłem że szkoda gadać, taki zawód. Wychodziło różnie, raz dałem CCC w 2018 i miałem 4,8 tony pszenicy (wcześniej jeszcze plaga ślimaków), na IIIB klasie.

Mi chodzi tylko o jedno - na tym forum jest masa ekspertów, którzy wszystko wiedzą, a co najgorsze cieszą się z błędów innych. Zamiast napisać trzymam kciuki żeby to CCC dobrze zadziałało i żebyś suszy nie miał to tu przeczytasz - CCC dales, jesteś debilem, zobaczysz jak Ci skróci kłos, masz chłopie po plonie.

Ja trzymam kciuki za to, żeby wszystkim sypało i żeby podejmowali trafne decyzje, chociaż to jest loteria. Rolnictwo to taki drobny hazard, raz Ci się jakaś decyzja opłaci, raz położy uprawę, raz załatwi Cię pogoda, a raz da Ci idealny rozkład opadów itp.

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, alvaroalvaro78 napisał:

U mnie przy 196kgN 1l antywylegacz 725 + 0.27 Cuadro i przy T2 0.35 Cuadro i regulacja d*py nie urywa - pszenica  ma około 1m...

za to u mnie przy 0,2l/ha cuadro na t1 i 0,1l/ha na t2 na jednym kawałku ma metr wysokości i nie powala, a na drugim ma 0,8 metra i sztywna, za na trzecim kawałku mimo braku antywylegacza drugiej dawki jest i usztywniona i ma około 0,7m (tak samo prowadzone kawałki i podobna żyzność oraz opady). Odmiany te same, żeby nie było. Za tym się nie trafi w tym roku.

2 godziny temu, msjaro napisał:

Nie wiem, ale po pierwsze - mam niska pszenice. Po drugie ma od 9 do 12 pięter. Więc o to chodziło - miała być niska i nie zredukowała pięter. Mogło być inaczej. Tu nie chodzi o chwalenie, ja już tyle błędów takich robiłem że szkoda gadać, taki zawód. Wychodziło różnie, raz dałem CCC w 2018 i miałem 4,8 tony pszenicy (wcześniej jeszcze plaga ślimaków), na IIIB klasie.

Mi chodzi tylko o jedno - na tym forum jest masa ekspertów, którzy wszystko wiedzą, a co najgorsze cieszą się z błędów innych. Zamiast napisać trzymam kciuki żeby to CCC dobrze zadziałało i żebyś suszy nie miał to tu przeczytasz - CCC dales, jesteś debilem, zobaczysz jak Ci skróci kłos, masz chłopie po plonie.

Ja trzymam kciuki za to, żeby wszystkim sypało i żeby podejmowali trafne decyzje, chociaż to jest loteria. Rolnictwo to taki drobny hazard, raz Ci się jakaś decyzja opłaci, raz położy uprawę, raz załatwi Cię pogoda, a raz da Ci idealny rozkład opadów itp.

Amen... 

Opublikowano (edytowane)

Wiem bo u mnie na jednym polu po samym skracaniu na T1 była bardzo niska. Tak samo po burakach przy późnym T1 dostała "tylko" i wyłącznie 0.4 Cuadro już bez Antywylegacza i niska jak nie wiem  co...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

@msjaro 👏 brawo w pełni się zgadzam. Wiele osób tu na forum zamiast pomóc to woli wyładować jakieś swoje frustracje chyba iw dodatku podnieść swoje ego atakując kogoś. 

Po to jest forum by się dzielić spostrzeżeniami a nie oceniać. Każdy ma inne pole , inne warunki, odmiany, warunki i fazy podczas wykonywania zabiegów. Komuś wyjdzie zastosowanie CCC innemu nie bo różnie bywa, jest wiele zmiennych.

• Like 1
Opublikowano

niestety hejt jest i na naszym forum a szkoda bo wydaje mi się że jesteśmy tu po to żeby czegoś się dowiedzieć i w myśl zasady nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi, to niestety część osób to potwierdza

• Like 1
Opublikowano

Jak myslicie wykonalem t3 osirisem i po 2 godzinach zaczelo padac okoolo 3 litry na m 2,zadziala cos ten oprysk zdazyl sie wchlonac?.A z innej beczki cos czuje ze pszenica bedzie po zniwach po 480 zl netto

Opublikowano
msjaro napisał:

2 godziny temu, jajonasz napisał:

A skąd wiesz ile zbierzesz? Może bez ccc miałbyś dwie tony więcej 

Bo wiesz normalni ludzie co chcą pomóc to żadko się udzielaja na forum bo nie mają na tylr czasu swoje obowiązki rodzinne i w gospodarstwie, a po za tym dużo jest takich co to wejdą w temat ochrona zbóż i pisze pytanie" czy skracać juz czy nie" żadnych dodatkowych informacji, zamiast przejżeć kilka-kilkanascie stron wstecz wypowiedzi rolników to by się dowiedział, ja pisałem na początku sezonu żeby ograniczać na słabych ziemiach regulatory bo jak nie spadnie konkretnie wody to kasa pójdzie w piach razem z plonem, i większość myśli że każdy siedzi na tym forum i czeka żeby tylko pomóc innym rolnikom w dylematach, ja u siebie przy prawdziwej suszy załatwiłem w zeszłym roku kilkadziesiąt ha zbóż i ostrzegałem innych żeby patrzyli co się dzieje u nich na polu i jakie są prognozy i co mam pisać tak codziennie żeby każdy to widział?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Fugeo napisał:

Macie w tym roku problem z owsem głuchym po zastosowaniu jesienią expert met + dff?

Te środki nie zwalczają owsa głuchego. U niektórych to i wiosenne zwalczanie nie pomogło na miotłę i owies, było tu wcześniej w co drugim poście.

A co tematów z ccc, to raczej pisali tu, w tym ja, że skraca korzenie a przy suszy to niewskazane.

Edytowane przez taux
Opublikowano
16 minut temu, Fugeo napisał:

Macie w tym roku problem z owsem głuchym po zastosowaniu jesienią expert met + dff?

U mnie po Quelexie  na niektórych kawałkach przepuściło owies głuchy , miotłę wyczyściło

Opublikowano

Ja dzisiaj t3 kupiłem i czekam.na okno pogodowe. Ale z tego co prognozują to będę pryskał w nocy któregoś dnia tak samo pomidory trzeba będzie nocami lecieć bo w dzień nawet temp przeszkadzają 

Opublikowano
XTRO napisał:

Ja dzisiaj t3 kupiłem i czekam.na okno pogodowe. Ale z tego co prognozują to będę pryskał w nocy któregoś dnia tak samo pomidory trzeba będzie nocami lecieć bo w dzień nawet temp przeszkadzają 

i lecisz jak pylniki na wierzchu? a jakim środkiem, bo mówią żeby nie miał za mocnego adiuwantu żeby nie zakleić jej 😂😂😂 też właśnie myśle nad T3 bo już będzie ze 3tyg po T2 a tu coraz pada, w większości pszenic kłos na wierzchu więc trzeba będzie poprawić może padać nie przestanie, jak tam u Ciebie dziś polało?

Opublikowano (edytowane)

jutro będzie więcej w mediach chociaż dzisiaj już w necie można przeczytać o MCS (mezoskalowym układzie konwekcyjnym)
https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2020-06-08/burze-gradowe-spustoszyly-podlasie-podkarpacie-i-lubelszczyzne-teraz-szaleja-na-mazowszu-filmy/
 w temacie o fasoli zdjęcie ... pszenicy czyli tutaj też pasuje
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=2941771

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, ZELKOW napisał:

i lecisz jak pylniki na wierzchu? a jakim środkiem, bo mówią żeby nie miał za mocnego adiuwantu żeby nie zakleić jej 😂😂😂 też właśnie myśle nad T3 bo już będzie ze 3tyg po T2 a tu coraz pada, w większości pszenic kłos na wierzchu więc trzeba będzie poprawić może padać nie przestanie, jak tam u Ciebie dziś polało?

U mnie  jutro mija 4 tyg. Wymyśliłem sobie 0,8 tebukonazol + 0,7 prochloraz 

Opublikowano (edytowane)

Co do chwastów jednoliściennych to w tym roku nie pryskałem zbożach ozimych ok 12 ha, i tragedii nie ma, widać gdzie niegdzie owies głuchy, ale więcej jak 20 szt na ha nie znajdzię, może to zasługa późnego siewu i suchej wiosny? Jęczmien ozimy opryskany na grzyba dopiero na T3 bo wcześniej był zdrowy, pszenżyto opryskane też na T3, z tym że zapóźno(jak zaczeła rdza wychodzić po deszczach). Owies na polach, których dobrze powschodził, też sam wygłuszył chwasty. Z CCC niestety ja i paru kolegów mamy złe doświadczenie, bo w suchych latach dołowało plon... Mam nawet na stanie ponad 10l CCC i leży już drugi rok. W tym roku jak sie okazało dodatek CCC do modusa moim zdaniem zrobił by robote, bo sam modus w dawce 0,4l/ha nie bardzo skrócił zboże przynajmniej u mnie.

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano
5 godzin temu, ZELKOW napisał:

to mączniak atakuje? tebukonazol to rozumiem na tą faze i w bardzo dobrej cenie ale na prochloraz to chyba za późno bo jedynie mączniaka przytrzyma

Mączniaka mam sporo ale prochloraz nie tylko na niego dziala w tej fazie.

Opublikowano
13 godzin temu, Mich9 napisał:

na kłos wystarczy 160 g tebu, więcej może popalić

sam tebukonazol w większych dawkach przypali ? spotkałeś się już z tym u siebie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v