Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, piotrols napisał:

Racja. Interia to katastrofa w długoterminowej, a nawet w bieżącej co chwilę deszcze śpiewają a nic nie pada. 

polecam Windy.com zawsze któraś z 4 rożnych modeli się sprawdzi, interię to tylko długoterminowo patrzę i też przez palce raczej... Jeszcze można patrzeć na yr.no choć kiedyś była dokładniejsza chyba.

19 godzin temu, Torus napisał:

Nie ilość lecz jakość😉 Zaloze się że ty wiesz zdecydowanie więcej o roślinkach niż właściciel tej farmy. Oni jedynie wiedzą jak glifosatem pokropić i w striptillu zasiać 😂 W Uni europejskiej sezonu by nie wytrzymali z naszymi normami i wymaganiami

Interia to chyba najgorsze zdrodlo informacji o pogodzie. Gdyby sprawdzały im się wykresy z normami opadów, to by w Polsce suszy nie było. Pamiętam w tamtym roku na czerwiec zapowiadali u mnie gdzies 70-80mm spadło 2 . Ja sprawdzam w aplikacji pogoda radar i wunderground. Na 3 dni do przodu wiarygodność jest duża , później naznacza jakiś tam trend, typu pokazało 10 dni wcześniej o majowych przymrozkach.

zależy od regionu, u mnie deszcz w 65% się sprawdził z ostatniego miesiąca ;), gorzej z przymrozkami- miały być a nie było zaś ostatnio wg. długoterminowej miało nie być a był lekki...

Co do deszczu, ganiajcie sąsiadów co szklarnie mają w okolicy, aby nie zestrzeliwali chmur ;)...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, mich18 napisał:

Panowie dostane  czysty epoksykonazol np safir 125 jest jeszcze w sprzedaży ?

proszę bardzo, choć jeżeli dostępny i cena podana jest prawdziwa to się to mocno nie kalkuluje https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/40924-Rubric_125_SC_5L.html

zresztą od 21 ma być wycofany podobno... https://www. F.A.R.M.E.R .pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/epoksykonazol-wycofany-zezwolenie-wygaslo,95250.html

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

To chyba kupie środek opera max epoksy + piraklostobina w dawe 1,6l/ha bo za tą cene czysty eposykonazol sie nie opłaca bo chciałem zrobić priaxor 0,8l+ epoksy 0,8l/HA

Opublikowano

siewnik szerokości 65 metrów! piękny widok i dobra muza :)

Rodzina Zell uprawia głównie pszenicę, jęczmień i ciecierzycę na obszarze ponad 19 tys. ha. Zmagając się z brakiem wykwalifikowanych operatorów, co na tak zacnej powierzchni mogłoby skończyć się niedotrzymaniem terminów zabiegów agrotechnicznych, jej członkowie zbudowali własnej konstrukcji ogromny pneumatyczny siewnik zbożowy. Wykorzystali w tym celu dwa ciągane zbiorniki zbożowe osadzone na dwuosiowych podwoziach australijskiej firmy Simplicity.

Siewnik o szerokości 65 m zagregowany jest z przegubowym ciągnikiem Baldwin DP 600, który napędzany jest silnikiem Cummins o mocy 600 KM.  Australijska fabryka E.M. Baldwin (później Baldwin Engineering) została założona w 1928 r. w Castle Hill w australijskim stanie Nowa Południowa Walia.

• Like 4
Opublikowano
nie napisał:

siewnik szerokości 65 metrów! piękny widok i dobra muza :)

Rodzina Zell uprawia głównie pszenicę, jęczmień i ciecierzycę na obszarze ponad 19 tys. ha. Zmagając się z brakiem wykwalifikowanych operatorów, co na tak zacnej powierzchni mogłoby skończyć się niedotrzymaniem terminów zabiegów agrotechnicznych, jej członkowie zbudowali własnej konstrukcji ogromny pneumatyczny siewnik zbożowy. Wykorzystali w tym celu dwa ciągane zbiorniki zbożowe osadzone na dwuosiowych podwoziach australijskiej firmy Simplicity.

Siewnik o szerokości 65 m zagregowany jest z przegubowym ciągnikiem Baldwin DP 600, który napędzany jest silnikiem Cummins o mocy 600 KM.  Australijska fabryka E.M. Baldwin (później Baldwin Engineering) została założona w 1928 r. w Castle Hill w australijskim stanie Nowa Południowa Walia.

no to ładnie nie widziałem wcześniej tego filmiku, Ci co mają więcej operatorów to i mniejszymi siewnikami pracują o ile 20m można porównać do małego siewnika, przy tak wielko powierzchniowych gospodarstwach i niskich plonach muszą wypracowywać bardzo niewielkie zyski z 1ha według europy, ale za to rodzina żyje na poziomie bo niech zarobią na czysto po odliczeniu kosztów inwestycyjnych 100zł/ha to mają prawie 2mln na czysto

Opublikowano

Safira jeszcze agrolok sprzedaje. Dzisiaj miałem oferte ale o cene nie pytałem. Co do poprawek na jednoliścienne to tera raczej tylko axial i spokój. Tańsze srodki są oczywiście ale nie warte zachodu.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Junak19 napisał:

To ładnie mnie w konia zrobił... 2ha pszenżyta.. :(

Nie przejmuj się najważniejsze aby zdrowe było😃. A tak nawiasem mówiąc uważaj na tego sąsiada  bo to jakiś hujograjca😁

Opublikowano (edytowane)

Witam, czy mieszanka Moddus 250 plus Cerone w ozimej ma sens i jakie dawki ewentualnie? Pytam, bo zostało mi tego i tego i chciałbym to zużyć. Nie skracałem wcześniej.

Edytowane przez karban
Opublikowano
6 godzin temu, azzadek napisał:

Czy mogę prysnąć aminopielikiem w pszenicy na przytulie? Pojawiły się miejscami place łącznie z 30arów. Pszenica faza liść flagowy.

Aminopielik czyli 2,4D nie bierze przytulii. A z drugiej strony to już za późno na zastosowanie. Teraz to co najwyżej fluroksypyr czli np: Starane, Tomigan.

Opublikowano
12 godzin temu, dzikiWschód napisał:

kiedy jest tzw kwitnienie w pszenicy? chciałbym jechać z micznikiem siarczanem i CYPERKILL a wychodzi liść flagowy, można? dawka 5kg/100l wody

Można. Rozumiem że mocznik jako adiuwant, bo chyba nie chcesz  ją azotem cały czas przez liście karmić?  Tylko Adiuwant do perytroidów? :ph34r: jednak będziesz karmił hmm... 

Opublikowano

Reform, tak wczoraj wyglądał kłos wyciągnięty z pierwszej lepszej rośliny.

20200518_193011.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v