Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak na oko mu się wydaje. 

Ja musiałem skrócić drugi raz, bo niczego jej nie brakowało i ruszyła z kopyta. Wygląda świetnie - ale też na moje oko. 

Wiadomo, gdzie było sucho, gleba słaba, piach to faktycznie nieskracanie mogło dać lepszy efekt bo niejeden pewnie spierdolił zboża CCC w tym roku. 

@Andpol po samym commandzie wyżyje, ale ten glifosat nie wróży nic dobrego. 

Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał:

Po Comandzie z glifosatem na jare zawiało do sąsiada na poprzeczniaku jak fasolę pryskałem i białe się zrobiło na kilka metrów od miedzy wyżyje to?

A co to za nowa moda comand z roundapem łączyć 

glifosat stosuje się jak musisz chwile przed wyjściem fasoli czyli do 2 tygodni po siewie a nie na świeżo uprawiona role 

chyba że tak uprawiłeś pod fasole ze na polu zostało zielsko

Opublikowano
8 godzin temu, XTRO napisał:

Przebijam- wodę leje do opryskiwacza  3200 l całe 8 min. Z rsm się trochę dłużej schodzi. Bo całego zalewam ok 30 min.

Ja w tym roku tnę trochę koszta i nie daje w ogóle N3. Podane jest 170N już 30 marca i na tym koniec 

8 minut to pewnie samo lanie wody bo rozpuścić siarczan czy mikro i opryski to zejdzie się conajmniej 30min 

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak się mają skracane pszenice bo same się skróciły kwiecień suchy i zimny maj zimny z mojej obserwacji nie skracane mają się lepiej .

Pier... sz Pan. 

Moja po 1l cc+0.3 medax max 

I raczej jeszcze poprawie po weekendzie. 

Opublikowano
2 godziny temu, coffey23 napisał:

panowie które rozwiązanie w pszenicy uważacie za lepsze ? protiokonazol+Azokstrybina+tebukonazol  czy może azokstrybina +epoksykonazol

napisz ile gramów czego planujesz?

Opublikowano

Kiedyś w p.jarej wyskoczył mi owies głuchy.Pszenica była tuż przed kłoszeniem,dałem połowę dawki pumy +atpolan.Efekt owies zachamowalo pszenicy nic nie było,ale to wszystko na własne ryzyko.Powiedzcie mi czym jeszcze skracacie pszenice przecież one będą się zaraz kłosić.

Opublikowano (edytowane)

@ravoj no to musiało popadać, skoro ci się zmieniło w ciągu  miesiąca.

8 godzin temu, coffey23 napisał:

panowie które rozwiązanie w pszenicy uważacie za lepsze ? protiokonazol+Azokstrybina+tebukonazol  czy może azokstrybina +epoksykonazol

pierwszy wariant bardziej interwencyjny. oba mają zalety i wady  : cena vs skuteczność i tylko tyle.

7 godzin temu, drobny napisał:

Mozna w fazie liścia flagowego poprawić na miotłe puma?

na tym etapie odradzam pumę,  axial 50 ec  jest mniej agresywny. Faza 37 czy 39 ?? oto jest pytanie ???

5 godzin temu, michal26 napisał:

Kiedyś w p.jarej wyskoczył mi owies głuchy.Pszenica była tuż przed kłoszeniem,dałem połowę dawki pumy +atpolan.Efekt owies zachamowalo pszenicy nic nie było,ale to wszystko na własne ryzyko.Powiedzcie mi czym jeszcze skracacie pszenice przecież one będą się zaraz kłosić.

medax max praktycznie do kłoszenia, modus ma wymagania co temp, a u mnie znowu od 3 dni  deszcz.

Edytowane przez taux
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

po czym wznosisz że nie skracane są lepsze?

Klasa ziemi 4a  1 ha pszenicy nie skracana jest ok a zamiedzą dalszego sąsiada skracana słabo wygląda niska jak by brak takiego wigoru coś trzyma ją ale ogólnie pszenicy ledwie do kolan sięgają pod flagowy liść jest .

Może wysokie odmiany pszenic rosną bardziej do góry , bo same w sobie co mają do 100 cm jakość nie gonią .

• Root Admin
Opublikowano
galan99 napisał:

5 godzin temu, yacenty napisał:

po czym wznosisz że nie skracane są lepsze?

Klasa ziemi 4a  1 ha pszenicy nie skracana jest ok a zamiedzą dalszego sąsiada skracana słabo wygląda niska jak by brak takiego wigoru coś trzyma ją ale ogólnie pszenicy ledwie do kolan sięgają pod flagowy liść jest .

Może wysokie odmiany pszenic rosną bardziej do góry , bo same w sobie co mają do 100 cm jakość nie gonią .

czyli dwa różne pola dwie odmiany i na tym porownujesz skracanie? super, nie mam więcej pytan

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, metrax12 napisał:

Fiołkowi w fazie kwitnienia ten metsulfuron nic nie zrobi.

Nie wszystkie zakwitły, zdecydowana większość nie

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

czyli dwa różne pola dwie odmiany i na tym porownujesz skracanie? super, nie mam więcej pytan

a co najważniejsze u somsiada po skróceniu gorzej  niż u niego bez skracania co cieszy zapewne  autora 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Byłem dziś na polu - pasek bez skracania i T1 faktycznie na oko wygląda lepiej, jest kilka cm wyzszy ma ciut intensywniejszy odcień. Wiem jednak z doświadczenia, że po wypuszczeniu liścia flagowego zaczną się tam problemy i ten pasek może leżeć przed żniwami.

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Zdradź czym lejess ze tak szybko

Nie zdradzi ci ,bo pewnie leje z hydrantu na lewo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v