Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Płn podkarpackie, mieszkam w takim miejscu, że zawsze mnie deszcz omija a tym razem w końcu popadało i trochę nadrobiło braki ale to to wciąż za mało

kuba1998s napisał:

3 minuty temu, Mich9 napisał:

Gdzie to tacy uczciwi ludzie mieszkają, że tak pada.

Malopolskie ale w polu dalej pustynia

9 minut temu, kamil255 napisał:

Ja bym jechał, nie wiadomo kiedy będzie kolejny deszcz. U mnie spadło wczoraj prawie 14mm i sam dzisiaj dorzucę jeszcze na pszenice jakieś 20kg N

Tylko czy na suchą ziemię to coś w ogóle da? 

Ja druga dawkę podałem na suchą ziemię bo nic nie wskazywało że popada wczoraj, pare dni minęło zanim ten azot się rozpuścił, straty na pewno jakieś wystąpiły i dlatego dzisiaj rzucę delikatnie jeszcze azotu

Opublikowano

Na radarach wczoraj było widać że małopolska, Podkarpacie i południową Lubelszczyzna dostaną trochę deszczu. U mnie północ lubelskiego i nic nie padało. Początkiem marca rozsiane po 200kg saletry 34 i na dniach jak się trochę ociepli zrobię T1 i na razie będzie to wszystko. Nie ma sensu też regulować bo w taką suszę to będzie strzał w kolano. Pogoda sama już skróciła.

Opublikowano

Zbliża się największa susza od ponad 100 lat? Tak niskiej wilgotności gleby w kwietniu jeszcze nie było .

Polskę w 2020 r. może nawiedzić historyczna susza. Warunki atmosferyczne są niepokojące. Tegoroczny sezon zimowy był najcieplejszy od początku prowadzenia pomiarów meteorologicznych w Polsce. Brak opadów ma ogromny wpływ na poziom wilgotności gleb, a co za tym idzie, na proces wegetacji roślin, co w konsekwencji może doprowadzić do zwiększenia kosztów produkcji żywności. Jakie mogą być inne skutki nadchodzącej suszy?

Opublikowano

Ubezpieczałem na jesieni ale chyba błąd popełniłem bo skromnie i od suszy stawki już podnieść nie mogłem a do tego od 25% płacić mają lepiej niech suszy nie będzie bo ja odszkodowania nie chce tylko normalne plony?

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Może jak jedziesz nowym ciągnikiem , eleganckim johnem to tak. I dodatkowo masz zawieszany opryskiwacz za 100 000

jak jedziesz Ursusem z wyrobionymi cięglami to na dziurach będziesz walił belka o ziemie

To trzeba poprawić te ciegła jak w tym problem.

Opublikowano
3 godziny temu, MateuszImiołek napisał:

Wysiane dziś jako N2 200 kg saletry. 

Zabieg na chwasty Lancetem robiłem w zeszła sobotę. Jak myślicie chwasty będą miały jeszcze możliwość pobrania tego azotu czy raczej już nie powinny ?? 

Ja bym się bardziej martwił czy popada coś na tą saletrę teraz a nie czy chwasty coś pobiorą.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, marluk napisał:

Ja bym się bardziej martwił czy popada coś na tą saletrę teraz a nie czy chwasty coś pobiorą.

Nawóz wysiany na dobrze wilgotna glebę. Opadu w formie deszczu nie było, lecz śnieg posypał delikatnie ;)

Właśnie byłem sprawdzić i granula już dobrze nawilgnięta, wydaje mi się że do jutra powinno już jej nie być. 

IMG_20200414_193613_HHT.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v