Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od zabiegów masz tu lepszych fachowców. Ale masz tu tez dużo propozycji które maja ręce i nogi. Zależy jaki przedplon ale chyba. Za 100 nie zrobisz chyba dobrego t1

Opublikowano

Troszkę nie w temacie ale jeśli ktoś ma agregat uprawowo siewny bierny z firmy euro masz lub agrolift to bardzo proszę o informację na priv 

Opublikowano
kamilc017 napisał:

pakiet univo zawiera boogie w pełnej dawce na T1 bomba, ale to fandango ma mało s.cz, w fusaro znowu T1 czyli variano jest słabe a delaro na T2 git. Także najlepiej wziąć boogie i delaro i cenowo wychodzi jak pak. Jeszcze tak dyskutuję z kulą i nie wiem czy nie obniżyć boogie do 1.2l i dodać fenpropidyny na mączniaka. 

Jak wychodzi cenowo boogie solo 5 l oraz delaro 5 l?

Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał:

Proleaf max śmiało polecam. Dobry skład mieszam z różnymi sor i zero problemów, a greeny czy plonvity zalepiały filtry.

Możesz podać jaki skład ma to cudeńko? Bo w internetach, oprócz tego że jest NAJ, SUPER i DE BEST, nic nie doczytasz :D

Opublikowano
37 minut temu, kamilc017 napisał:

pakiet univo zawiera boogie w pełnej dawce na T1 bomba, ale to fandango ma mało s.cz, w fusaro znowu T1 czyli variano jest słabe a delaro na T2 git. Także najlepiej wziąć boogie i delaro i cenowo wychodzi jak pak. Jeszcze tak dyskutuję z kulą i nie wiem czy nie obniżyć boogie do 1.2l i dodać fenpropidyny na mączniaka. 

Delaro nie byłoby lepszym rozwiązaniem na T1 niż T2 ?

Opublikowano

To całe "fusaro" jest trochę bez sensu... Wymyślili tak sobie, żeby sprzedawać odrazu 2 środki, a nie jeden. W Niemczech Bayer wogóle nie ma w ofercie takiego wynalazku jak Delaro...

Opublikowano
52 minuty temu, pieter1991 napisał:

Możesz podać jaki skład ma to cudeńko? Bo w internetach, oprócz tego że jest NAJ, SUPER i DE BEST, nic nie doczytasz :D

Nie wiem, musiałbym zrobić zdjęcie baniaka jak znajdę. Jak dla mnie reszta siada, chyba ze samemu dawać każde mikro osobno.

Opublikowano
1 godzinę temu, Andzej23 napisał:

Masa a co powiesz na taką t1? tern turbo 750ec 0,3l/ha, promax 450 ec 0,6l/ha, syrius 250 ew 0,7 l/ha. (fenpropidyna, prochloraz, tebukonazol) całość 99,66 zł/ha Netto. Dobre rozwiązanie?

Taka mieszanina jest gotowa i nazywa się Artemis.

48 minut temu, pieter1991 napisał:

Wg BAYERa tak jest i dlatego na T1 zalecają Delaro, a na T2 Variano 

One obydwa są na T2. Żadne nie chroni przed mączniakiem a strobi na T1 to też dziwny pomysł.

Czy zaczęły się u waszych dostawców kłopoty z dostępnością niektórych środków?

Opublikowano
krychu napisał:

kamilc017 napisał:

Jak wychodzi cenowo boogie solo 5 l oraz delaro 5 l?

Boogie wychodzi za 15l coś około 2530 brutto, w 5l niema przynajmniej tam gdzie patrzę czy sklep farmera. Delaro za 5l wychodzi 820zł.

derek2223 napisał:

37 minut temu, kamilc017 napisał:

Delaro nie byłoby lepszym rozwiązaniem na T1 niż T2 ?

Może i było by bo więcej protiokonazolu by było, a on chyba a podstawę działa. Do tego fenpropidyny dodać na mączniaka, tylko co na t2? Variano? Mam ogólnie 13ha do opryskania i chciałbym kupić 15l delaro i 15l boogie. Na T1 dałbym 1.2l boogie i 0.15l delaro na t2 1l delaro miałoby to sens?

Opublikowano

Witam, małe pytanko mam. Musiałem dosiac wiosna w pszenicy ozimej  pszenice jara w kilku miejscach, zrobiłem to 10 marca. Czy mogę teraz pryskac herbicydami jeśli pszenica jeszcze nie wzeszła, czy muszę czekać aż wzejdzie i zacznie się krzewić? 

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

To była ironia 

poczytaj artykuły jakie dawki cynku miedzi manganu powinno dawac się w pszenicy i porównaj jakie ilości są w plonvicie. Podpowiadam ze śladowe w porównaniu do potrzeb. Jak ktoś chce się w mikro bawić to kupować czysty skladnik

w tamtym roku bez żadnych mikro i inny nawozów dolistnych npk ani bez dolistnefo azotu miałem najlepsza srednia. W tym roku jak będzie lepiej a tak się zapowiada nigdy więcej nie dam żadnego mikro oprócz boru w rzepaku.

Też odkąd przestałem nawozić dolistnie to plony mam lepsze, wydaje mi się, że w suchych latach to nawożenie ma zły wpływ na rośliny. Ale to tylko moje zdanie.

Opublikowano
10 godzin temu, pieter1991 napisał:

Wyręczę Kolegę , mam akurat etykietę Proleaf max 4.0 : miedź 14,6 g/l , mangan 50,5  , cynk 21,3 (wszystko EDTA) molibden 2,7 + makro N 24 g/l , potas 77,1 

Opublikowano

W necie trudno będzie znaleźć, bo prawdopodobnie czysty protio będą miały niektóre firmy na wyłączność (pod różnymi nazwami handlowymi).

Opublikowano
6 godzin temu, derek2223 napisał:

Ale protiokonazol na T1 chyba jest dobrym rozwiązaniem, a w Delaro trochę go jest...

Gdzie w necie można dostać czysty protiokonazol bo szukam, szukam i nic...

Duzo go jest ale strobi nie potrzebna. Ja go dawałem 0,7l/ha plus 1l Gwarant na T2.Na T1 weź Input  -  chyba Agrii to ma pod inną nazwą. Masz spiroksaminę która przy średniej presji mączniaka utrzyma. Na T2 fajny jest Lubrax. Widziałem efekt w ubiegłym roku i był na poziomie elatusa. Pamiętam że było to w sensownych pieniądzach.

4 godziny temu, matek89121 napisał:

ja myślę nad wirtuozem na t1  w dawce 1l

Szkoda kasy dawka niewielka a koszty niewspółmierne. Daj coś Basf Bayer nawet w dolnych dawkach

Opublikowano

Chyba się skuszę na Revycare 1l + Flexity 0,5 od BASF na 1 zabieg. Niby ochrona 50 dni, jakie opinie panowie ? Kupujecie ? Koszt na ha 210 zl to bez tragedii.

I jaką strategię na wyleganie przyjmujecie przy tym paku ?

Opublikowano

Czy lentipur lub axial komplett można stosować w niskich temperaturach do 2 stopni w nocy? Ma być 4 dni pogody i myślę o oprysku bo potem może być różnie patrząc na pogodę długoterminową.

Opublikowano
7 godzin temu, derek2223 napisał:

Ale protiokonazol na T1 chyba jest dobrym rozwiązaniem, a w Delaro trochę go jest...

Gdzie w necie można dostać czysty protiokonazol bo szukam, szukam i nic...

U przedstawicieli , kupiłem Promino w Wialanie , Agrolok , Agrosimex mają Praktis .

Opublikowano

ok 7 marca podałem 100kg saletry na pszenice, bo była bardzo gęsta czy na dniach podać znowu 100kg saletry czy czekać i 300kg w drugiej dawce bliżej kwietnia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v