Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czym macie plan odchwaszczać pszenice wiosną, rok temu stosowałem axial + sekator ale chciałbym zmienić sekator na coś innego, co polecacie dodać do axiala? albo jakie macie inne propozycje by w miarę szybko można było wjechać 

Opublikowano (edytowane)

W tym roku planuję Lancet bo nie wymroziło owsa głuchego ale jest spora presja przytuli której nawet nie zahamowała zima i nie wiem co dodać czy starane 0,5l czy granstar który mnie został z ub. roku ale obawiam się czy mieszanka lancetu z granstarem poradzi sobie z przytulią w takiej sytuacji. Jeszcze sprawa fungicydu impakt to dobry wybór na T1 czy lepiej na T2 pszenica po rzepaku euforia i arkadia.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Panowie, jak pszenica jest dobrze rozkrzewiona ze względu na długą jesień mogę śmiało zmienić saletrę amonową na saletrosan w n1? Zawsze szła saletra lecz w tym roku pszenica bardzo gęsta.

Opublikowano
eddi87 napisał:

Panowie, jak pszenica jest dobrze rozkrzewiona ze względu na długą jesień mogę śmiało zmienić saletrę amonową na saletrosan w n1? Zawsze szła saletra lecz w tym roku pszenica bardzo gęsta.

równie dobrze możesz zmniejszyć ilość saletry albo trochę opóźnić wysiew. Też zastanawiałem się nad saletrosanem na N1 ale za bardzo zakwasza glebę a siarkę i tak podaje 2 razy z T1 i T1 w siarczanie magnezu więc zostałem przy saletrze. wysiew 1-2 marzec dawka prawdopodobnie zmniejszona do ok 150kg saletry

Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

Jak wapnujesz na bieżąco  pola to co za problem że niby saletrosan zakwasza , no i jakie PH masz to podstawa . 

Saletrosan to dobry tylko na rzepak bo lubi dużo siarki , pszenica siarki tyle nie potrzebuje . 

Opublikowano

planuję wysiac na pszenicę siana 20.09 ok 4-5 rozkrzewien 200kg saletry a za ok 2-3 tygodnie planuję 150kg saletry. Boję się że drugą wyzsza dawka N może przypalic mi pszenicę, czy Dobrze myślę? czytam właśnie top agrar i ten Niemiec zaleca żeby właśnie na N2 dac więcej azotu... która dawka ma większy wpływ na wielkość plonu?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dzikiWschód napisał:

planuję wysiac na pszenicę siana 20.09 ok 4-5 rozkrzewien 200kg saletry a za ok 2-3 tygodnie planuję 150kg saletry. Boję się że drugą wyzsza dawka N może przypalic mi pszenicę, czy Dobrze myślę? czytam właśnie top agrar i ten Niemiec zaleca żeby właśnie na N2 dac więcej azotu... która dawka ma większy wpływ na wielkość plonu?

pierwsza dawka ma wpływ na plon .

Jak rozkrzewione dobrze i nie brakuje pokarmu to wiadomo że można na 1 dawkę mniej . Ale jak brak azotu po zimie większa dawka na 1 raz .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 godzin temu, marian7k napisał:

W tym roku planuję Lancet bo nie wymroziło owsa głuchego ale jest spora presja przytuli której nawet nie zahamowała zima i nie wiem co dodać czy starane 0,5l czy granstar który mnie został z ub. roku ale obawiam się czy mieszanka lancetu z granstarem poradzi sobie z przytulią w takiej sytuacji. Jeszcze sprawa fungicydu impakt to dobry wybór na T1 czy lepiej na T2 pszenica po rzepaku euforia i arkadia.

Z tego co pamiętam to Lancet chyba raczej słabo radzi sobie z owsem głuchym. Nie wiem czy w ogóle ma co w etykiecie. 

Opublikowano (edytowane)

@galan99 Saletrosan to dobry tylko na rzepak bo lubi dużo siarki , pszenica siarki tyle nie potrzebuje .

Myślę że dla pszenicy to saletrosan 30 gdzie w przeliczeniu na s jet 7% rozpuszczalnej w wodzie a saletrosan 26 (pod rzepak) prawie dwa razy więcej.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Na bardzo mocno rozkrzewione plantacje 200 kg Saletrosanu 26 będzie w sam raz, 26 kg siarki to wcale nie jest obłędnie dużo w przypadku zboża jakościowego.

Opublikowano

Witam, zastanawiam się jaki środek na T1 w pszenicy; pszenica odmiana Kilimanjaro dosyć gęsta. Myślę nad jedną z tych opcji:

1) Artemis 450 EC 2l/ha

2) Juwel TT 1,2l/ha

3) Duett Star 334 SC 0,8l/ha + Mondatak 450 EC  1 l/ha

co według Was będzie najlepsze? Dzięki za pomoc!

Opublikowano
11 minut temu, Razack napisał:

Witam, zastanawiam się jaki środek na T1 w pszenicy; pszenica odmiana Kilimanjaro dosyć gęsta. Myślę nad jedną z tych opcji:

1) Artemis 450 EC 2l/ha

2) Juwel TT 1,2l/ha

3) Duett Star 334 SC 0,8l/ha + Mondatak 450 EC  1 l/ha

co według Was będzie najlepsze? Dzięki za pomoc!

3) Duett Star 334 SC 0,8l/ha + Mondatak 450 EC  1 l/ha     tu koszt 150 zł     Capalo  1,3 l na 1 ha koszt 159 zł i bardziej chroni .  

Opublikowano

A jak masz rozkrzewioną tę pszenicę ? To nie dawki są ważne, ale czas i woda. Jak będzie sucho, to trzecia dawka to tylko strata.  Kiedy masz zamiar wyjechać w pole po raz pierwszy ? Na moją pszenicę koło 15-18 marca pójdzie 250kg saletry (termin zalezy od pogody, moze wczesniej), potem jeszcze 300 za około 3 tygodnie i to tyle jeśli chodzi o nawożenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v