Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, 80marcin napisał:

Chodzę słuchy że cukrownia dopłacić do 16% polaryzacji  jeśli się podpisze umowę na przyszły rok 

A mówili że miała być dopłatą 20 zł do tony. Ale oni szczodrzy . Ukradli 4 oczka ukradli połowę wysłotek i jeszcze bezczelnie z takim czymś wychodzą. 

Gdyby ludzie nie byli tak zadłużeni to gdyby nikt nie zakontraktował buraków wtedy nie miała by takich poborów. Poza tym nie wiem kto w ogóle wybiera tych nierobów do rady i związków plantatorów. Oni nic nie robią pasożyty .

Opublikowano

Oni za między innymi Twoje pieniądze kupują dobre trunki i zwiedzają świat. :) W ich interesie nie jest pomoc Tobie i innym plantatorom, bo wtedy  cukrownia usunie zapis w umowach o składce plantatorskiej i skończą się darmowe pieniądze. 

Opublikowano

oni może chcą zrobić jak Nikodem dyzma na cukrze interes teraz cukier jest tani nakupią za pół darmo bo nie popłacą faktur a w lutym cena poszybuje do góry i dadzą ciut wiecej ale ochłapy żeby za rok miec kogo doić bo dla mnie to jest kpina już wszystko było ucinali limity jak sie dokupywało, bambry sieli buraki to nie było limitu dla mniejszych, były buraki poza kwotowe etc. do tej pory kradli łyżeczką a teraz uperd.aja  tirami pieniądze za naszą ciężką pracę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Damianek20 napisał:

A mówili że miała być dopłatą 20 zł do tony. Ale oni szczodrzy . Ukradli 4 oczka ukradli połowę wysłotek i jeszcze bezczelnie z takim czymś wychodzą. 

Gdyby ludzie nie byli tak zadłużeni to gdyby nikt nie zakontraktował buraków wtedy nie miała by takich poborów. Poza tym nie wiem kto w ogóle wybiera tych nierobów do rady i związków plantatorów. Oni nic nie robią pasożyty .

Wytłumacz mi jak masz kredyt ,to niby dlaczego musisz siać buraki i jak ukradli wysłodki ,bo ja też do KSC odstawiam ,dochód w tym roku jest podobny na pszenicy ,rzepaku i buraku ,ale dlatego że rzepak i pszenica sypały dobrze i dobra cena ,a burak tańszy bo cukier miałem niecałe 16,poprzednie lata buraki były najbardziej dochodowe

Przy plonie 50 t burak ,rzepak 3 t ,pszenica 5 t ,nie może być zysku -takie czasy i to się nie zmieni czy nam się podoba-czy nie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Dnia 1.11.2020 o 09:28, WiesławZetor napisał:

W przyszłym roku sporo ludzi przerzuci się na kukurydzę. I znów będzie po 350.

W tym roku też miała być prawie za darmo i jakoś te proroctwa się nie sprawdziły. 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie w tym roku cena 96,9 zł tona przy polaryzacji 14,43 areał 3,29 ha, 213,5 tony. W 2016 z tej samej  działki cena 131,2 zł/t, polaryzacja 17,82, areał 2,35 ha, ilość 213,5 t. No i tak około 106,8 t w cenie 131,2 zł/t, 13,8 t - 90 zł/t, 92,8 t - 50 zł/t. Także pół / pół kontrak / ponad plan. Muszę sobie pogratulować postępu w uprawie.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, miwigos napisał:

Wytłumacz mi jak masz kredyt ,to niby dlaczego musisz siać buraki i jak ukradli wysłodki ,bo ja też do KSC odstawiam ,dochód w tym roku jest podobny na pszenicy ,rzepaku i buraku ,ale dlatego że rzepak i pszenica sypały dobrze i dobra cena ,a burak tańszy bo cukier miałem niecałe 16,poprzednie lata buraki były najbardziej dochodowe

Przy plonie 50 t burak ,rzepak 3 t ,pszenica 5 t ,nie może być zysku -takie czasy i to się nie zmieni czy nam się podoba-czy nie

Ja troszkę przedstawię sprawę. Jak to było 3-4 lata temu u niemca w suedzucker. Wypłacili wszystkim po 17 euro do miesiąca po odbiorze.Nie odtrącili za nasiona i za śor. Wg nowej umowy wyszło ,że suma sumarum buraki kosztowały ok 20 euro.Oczywiście bez dodatków i ceny jak najbardziej netto. Czyli zostało 3 euro na spłatę zobowiązań. Teraz policz jak to wyszło,-przy 80-ciu tonach -x3 euro różnicy jest 240 czyli ok 1000 zł. Za tą kwotę nie kupisz oprysków i nasion.A dodam, że głośno i szumnie mówili, że cena będzie minimum 24 euro. I w taki oto sposób plantatorzy zostali murzynami.; Nie chcieli zwrotu pod warunkiem podpisania umowy na kolejny rok (spłata zadłużenia przy następnej kampani ). I już tak to trwa od 3-4 lat.Cała prawda.

Edytowane przez pawel177
Opublikowano

Ja z cukrowni biorę tylko nasiona ,reszte mają za drogie jak dla mnie

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, miwigos napisał:

Ja z cukrowni biorę tylko nasiona ,reszte mają za drogie jak dla mnie

Chyba jesteś w związkach że masz taki cukier. Bo trudno w to uwierzyć żeby szary plantator miał taki cukier w tym roku.

A poza tym mam wszystko spłacone więc jak wyjdzie lipa to mogę sobie pozwolić nawet na brak zasiewów bo pracuje więc przeżyje.

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano

Wczoraj rozmawiałem z inspektorem P&L i z tego co się orientowal to prawie w całym kraju średnia polaryzacja 15%. Jeśli chodzi o usychajace liście - częściowo chwoscik ale w sporej mierze choroba wirusowa, na która żadna chemia nie działa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Chyba jesteś w związkach że masz taki cukier. Bo trudno w to uwierzyć żeby szary plantator miał taki cukier w tym roku.

A poza tym mam wszystko spłacone więc jak wyjdzie lipa to mogę sobie pozwolić nawet na brak zasiewów bo pracuje więc przeżyje.

Niestety  ,nie mam żadnych znajomości, u nas większość miała pomiędzy 15-16 %, najlepszy wynik jak znam to17 ,ale kopane koło 20 września przed większymi deszczami ,plon mniejszy od moich o 9 ton

Opublikowano
11 godzin temu, miwigos napisał:

Niestety  ,nie mam żadnych znajomości, u nas większość miała pomiędzy 15-16 %, najlepszy wynik jak znam to17 ,ale kopane koło 20 września przed większymi deszczami ,plon mniejszy od moich o 9 ton

A masz możliwość wrzucenia zdjęcia z rozliczenia na którym będzie data i cukier bo trudno w to uwierzyć. A jaka cukrownia jeszcze ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v