Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prawdziwy problem to będzie namówić kogoś na kontraktację w 2023, na 2022 trochę plantatorów nałapali. Jak nie będzie aneksów dla tych, co już podpisali (a zrobili to np. plantatorzy z P&L), to masowe rezygnacje są murowane.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

P&L zrezygnowało mnóstwo osób xd tyle że oni teraz na Mazurach sporo kontraktują i może tam znajdą nowych plantatorów xd bo WCI i okolice to myślę że minimum 30-40% mniej buraka xd

Opublikowano

Ja miałem siać 1,5 ha a zostawiłem tylko 0.97 h podejrzewam że zarobku nie będzie nic w przyszłym roku. Na dniach mają zabierać to zobaczymy jaki cukier. U mnie to sraczki dostali i kopali ok 8 dni przed planowanym odbiorem. Zawsze coś by więcej urosły to nie dali. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Egzo napisał:

P&L zrezygnowało mnóstwo osób xd tyle że oni teraz na Mazurach sporo kontraktują i może tam znajdą nowych plantatorów xd bo WCI i okolice to myślę że minimum 30-40% mniej buraka xd

Rozwiązanie na krótko, chyba że rolnicy z Mazur nie posiadają kalkulatorów.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Wiesz zmianowanie trzeba robić aa rzepak/pszenica na długą metę nie da rady. Teraz trochę qq ratuje moim zdaniem sytuacje bo rzepak/pszenica/qq/pszenica już całkiem ok wygląda . Ale jak u nas w terenie gdzie lasów nie ma a dziki atakują plus omacnica, a qq to ponad 50% zasiewów to też średni temat się robi ... ja w tym roku po długiej przerwie zasialem 8ha buraka , ale słyszę że ludzie co sieją non stop zawieszają co najmniej na rok xd

Opublikowano (edytowane)

Hehe teraz będzie wyścig która z uprawa zostawia więcej składników z resztek w ziemi już chyba są filmiki że słoma kukurydziana na wagę złota. Prawda tak że nikt nie wie jaka będzie sytuacja w przyszłym sezonie. Według mnie rok lub 2 mogą być sądne dla części branż, a niestety "podwórko" jest znacznie większe niż Polska. Z tego co obserwuje pieniądze nie mją znaczenia np: dla rządów i niektórych podmiotów prywatnych, trzeba raczej martwić się o własne zdrowie bo na służbę zdrowia też nie będzie co liczyć. Gdzieś widziałem hasło z 2014 "Nie będziesz miał nic a będziesz szczęśliwy". Co do uprawy coś zakontraktuję raczej na przyszły sezon.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, Egzo napisał:

Wiesz zmianowanie trzeba robić aa rzepak/pszenica na długą metę nie da rady. Teraz trochę qq ratuje moim zdaniem sytuacje bo rzepak/pszenica/qq/pszenica już całkiem ok wygląda . Ale jak u nas w terenie gdzie lasów nie ma a dziki atakują plus omacnica, a qq to ponad 50% zasiewów to też średni temat się robi ... ja w tym roku po długiej przerwie zasialem 8ha buraka , ale słyszę że ludzie co sieją non stop zawieszają co najmniej na rok xd

Jakoś moi sąsiedzi buraków nie sieją od lat i zbierają, a w płodozmianie zboża i rzepak, część dodatkowo sieje kukurydzę.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Odemnie wczoraj zabrali KSC jak wjechało 8 pojazdów to cukier 17 zanieczyszczenie 9,2 ale kolejny pojazd 18,2 cukier i zanieczyszczenie 14, kolejne pojazdy cukier 15,5-15,9. Całość wyszło 16,5 cukier i zanieczyszczenie 9.9. Dziś dzwoniłem do cukrowni powiedzieć co ich przekrętach myślę. Plon 70t bez 58kg.

Edytowane przez poosa21
  • Sad 1
Opublikowano

Grzeskw75 kurde Ty może jeszcze umowy na przyszły sezon nie podpisałeś i Cię zachęcają. Pozostaje tylko pogratulować wyniku: wysoka polaryzacja, plon dobry a zanieczyszczenia to u nas chyba nikt takiego na oczy nie widział nigdy.

Opublikowano

Jak oni liczą te zanieczyszczenia? 

W zeszłym roku facet od czyszczarki mówił że jak ciężarówka wysypuje na plac w cukrowni to chodzi kwalifikator ogląda co tam wyleciało i wypisuje zanieczyszczenia. Myślałem że on jaja sobie ze mnnie robi.

Opublikowano

KSc Werbkowice cukier z 3 aut 17.09 albo 17.9 sami nie wiedzą w rachubie zanieczyszczenia 6.9  i samochód zgubili 🤦 więc trzeba czekać do poniedziałku. Z kwitów i ton podanych wydajność ok 58- 61t z ha, zależy jaki procent będzie na ostatnim łączonym aucie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v