Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zakończyłem sezon ponad tydzień temu. Bez szału niestety.

Plon netto II wyszło przyzwoicie bo 77,4 t/ha ale cukier 14.8 i zanieczyszczenia 11.3. Plan nie wykonany bo średnią miałem 75 i tyle planowałem a cukier zawalił sprawę.

Opublikowano

To bardzo ciekawe, tylko co oni zrobią z tym fantem? Będzie przepychanka słowna między władającą starostą, a byłą? Czy nam plantatorom w jakikolwiek sposób przyniesie to korzyści, nie wiem. Wiem jedno, że to po raz kolejny tylko potwierdza patologię w relacjach cukrownia - plantator. Szkoda, wcześniej oddawaliśmy buraki do Niemca i tam ewidentnie krojono nas z każdej możliwej strony, myśleliśmy, że w krajowej spółce będzie normalnie, jak widać trafiliśmy z deszczu pod rynnę 🤨

Opublikowano

Ja swoję przygode 12 lat.. (z burakiami) zakończyłem wydajność 60 ton cukier 12,8!!!  gdzie plantacja nie była najgorzej porażona,cukrownia werbkowice ucieszy sie jeden plantator mniej będzie do robienia na nich

Opublikowano

W przyszłym roku sporo ludzi przerzuci się na kukurydzę. I znów będzie po 350.

Opublikowano

to co z tego na buraku mam koszt rzędu 3700zł do hektara !!!! uprawa siew nawozy zbiór.. na spotkaniu plantatorów  buraka rolnicy żalą się na niską opłacalność na to przewodniczący z cukrowni "przecież macie jeszcze 1650 zł do hektara dopłaty z unii.." Kpina, paranoja ... tak sie nas traktuje w PL

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Co zrobiliście z akcjami za Strzyżowa podobno alkohol mają tam produkować?

Nic nie zrobiliśmy z tymi akcjami, leżą u każdego gdzieś głęboko w szufladzie, bo za twarde na zużycie 😉 . Był jakiś zainteresowany zakupem cukrowni Strzyżów, który miał tam właśnie produkować  %, ale czy już sfinalizowali tą transakcję tego nie wiem.

Opublikowano

Największa inwestycja przemysłowa ostatnich lat w Lublinie

21/07/2020

W lubelskim zakładzie Stocka ma powstać nowa, przyjazna środowisku gorzelnia. Koszt jej budowy szacowany jest na około 120 milionów złotych. Dzięki planowanej inwestycji Stock będzie mógł produkować w Lublinie 100 tys. litrów spirytusu dziennie. W gorzelni pracę znajdzie kilkudziesięciu nowych pracowników. Inwestycja, oprócz zastosowania innowacyjnej technologii, wyróżniać się będzie szeregiem pro-ekologicznych rozwiązań.

Plany nowej inwestycji przekazał dziś na konferencji prasowej Marek Sypek, prezes zarządu Stock Polska Sp. z o.o. – To będzie wzorcowy przykład jak zaawansowaną technologię XXI wieku można połączyć z dbałością o przyrodę i o sąsiadów. Planując nową gorzelnię, bardzo wysoko postawiliśmy sobie poprzeczkę. Cały obiekt będzie pełny zieleni, także na ścianach i dachu. Nasze systemy odzyskiwania energii oraz wody będą wręcz unikalne w skali kraju. Instalacja będzie doskonale wyciszona. A nowoczesnym projektem architektonicznym budynku, pięknie wpisujemy się w rewitalizację dzielnicy „Za Cukrownią”, tuż obok Areny Lublin i planowanego zielonego dworca metropolitalnego – mówił Marek Sypek.

Opublikowano
1 godzinę temu, WiesławZetor napisał:

W przyszłym roku sporo ludzi przerzuci się na kukurydzę. I znów będzie po 350.

Nie masz hodowli (a przynajmniej tak deklarujesz), to przerobisz oborę na magazyn i będziesz suchą sprzedawać. Na buraka szkoda stanowiska przy tej cenie i wałkach z polaryzacją.

22 minuty temu, beata12596 napisał:

Nic nie zrobiliśmy z tymi akcjami, leżą u każdego gdzieś głęboko w szufladzie, bo za twarde na zużycie 😉 . Był jakiś zainteresowany zakupem cukrowni Strzyżów, który miał tam właśnie produkować  %, ale czy już sfinalizowali tą transakcję tego nie wiem.

Jacy my jesteśmy zacofani jako kraj, że nie przetwarzamy buraków na alkohol, tylko pchamy towar do cukrowni za żałosną cenę... Dramat.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 29.10.2020 o 17:18, Mecha napisał:

A ile jestem w stanie uzyskać na 3b w dobrej kulturze? Przedplonem byłaby pszenica i rzepak lub sama pszenica i oczywiście poplon np z bobiku.

Ok 70 t netto ja jest rok normalny. Jak taki jak ten susza zimno to i 45 t 

Ktoś jest z cukrowni Werbkowice ? I ma wiedzę odnośnie afery cukrowej w której cukrownia zanizala zawartość cukru ? Coś ktoś wie więcej i by się podzielił ?

Opublikowano
15 minut temu, damin1 napisał:

Afera cukrowa?  Jakieś pewne dane czy insynuacje. Słyszałem o takim czymś ale czy to prawda czy tylko plotki wkurwionych rolników to nie wiem. 

Podobno w tv coś było. Nawet starosta Hrubieszowa wspomniała o tym że 4 proc zanizali cukier

Podobno ktoś robił próbę prywatnie i wyszło całkiem inaczej niż u nich. Zresztą od osób które robią przy tych próbach po cichu słyszałem że komp pokazuje jedno dyrektorek kazał im co innego pisać.

Opublikowano

Bo to strasznie podejrzane, że akurat w tym roku, tak nagle spadła u wszystkich polaryzacja. Ten co miał ochronę na max i ten co zrobił ubogą, ten co oddał we wczesnym odbiorze i ten co w późnym. Nagle każdy ma na poziomie średnio 14 %.

Był Niemiec w Strzyżowie i on "wykańczał" plantatorów. Jego już nie ma, pozostał Polak w Werbkowicach i co mamy, swój wykańcza swojego. Propaganda robi swoje.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mano napisał:

Bo to strasznie podejrzane, że akurat w tym roku, tak nagle spadła u wszystkich polaryzacja. Ten co miał ochronę na max i ten co zrobił ubogą, ten co oddał we wczesnym odbiorze i ten co w późnym. Nagle każdy ma na poziomie średnio 14 %.

Był Niemiec w Strzyżowie i on "wykańczał" plantatorów. Jego już nie ma, pozostał Polak w Werbkowicach i co mamy, swój wykańcza swojego. Propaganda robi swoje.

Podobno pani prezes 65 tys. Ma zarabiać na miesiąc 

Edytowane przez Damianek20
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v