Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

W jakiej dawce stosowałeś miedź?

Nie pamiętam, ale to była wysokoskoncentrowana odzywką miedziowa z chemirolu i po moich przeliczeniach taniej to wychodzilo niż to co proponowali z cukrowni 

1 godzinę temu, miwigos napisał:

150 był by luksus

Panie kolego nie chrzań Pan durnot, 150zl podstawowej ceny to by już się lepiej kalkulowalo, luksus zaczyna się od granicy 200zl, jak na nasze polskie warunki 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Ktoś mądry mi doradził żeby wrócić do miedzi w ochronie przed chwościkiem. Najlepiej w formie wodorotlenku albo mieszaniny wodorotlenku i tlenochlorku. Oczywiscie bardzo dobre efekty daje podobno na zachodzie Europy protiokonazol. Praktykuja też dodawanie mankozebu do zabiegów ale jak wiadomoi u nas nie wolno. Ochrona ochroną ale naciągnął mnie handlowiec na preparat do regeneracji gleby, stymulacji życia mikrobiologicznego. i coś tam coś tam😋 Zasadniczo jestem sceptyczny do takich rzeczy ale wziąłem i uważam że większość temu zawdzięczam. Na klinie gdzie  nie opryskałem widać było sporą różnicę.  Pole na nastepny rok juz opryskałem i zobaczymy czy się sytuacja powtórzy. 

Zacznijmy od tego, że masz na wstępie dodatkowe 10-15 ton z racji tego, że dopiero co zacząłeś siać buraki. Burak na dziewiczych działkach potrafi działać cuda.

Opublikowano
24 minuty temu, skywalker89 napisał:

Nie pamiętam, ale to była wysokoskoncentrowana odzywką miedziowa z chemirolu i po moich przeliczeniach taniej to wychodzilo niż to co proponowali z cukrowni 

Panie kolego nie chrzań Pan durnot, 150zl podstawowej ceny to by już się lepiej kalkulowalo, luksus zaczyna się od granicy 200zl, jak na nasze polskie warunki 

Ja bym wolał pewne 150 zł niezależne od polaryzacji niż opcjonalne 200 zależne od cukru właśnie. Stała cena jakby była to byś wiedział na czym stoisz chociaż, można coś planować a tu teraz w buraku od kilku lat już huśtawka. 

Opublikowano

Witam, mam pytanie po jakim czasie w serwisie e-plantator pojawiają się dostawy buraka cukrowego, mam na myśli ile ton, polaryzacja itd od chwili zabrania z pryzmy? Mniej więcej oczywiście, czy tego samego dnia? Czy po dokumenty dostawy samemu w obecnym czasie się jedzie do cukrowni czy jak to w tych obecnych czasach się odbywa?? Pozdrawiam.

Opublikowano
19 godzin temu, skywalker89 napisał:

Jak masz małą wydajność i dużo chwastów ,to może tak ,u mnie dotychczas najlepszy dochód z buraka , w tym roku też nie będzie żle

Opublikowano

Ale Wy piszecie bzdury... Dalej Wam się opłaca to siejcie. Panowie i Panie buraki oddane areał 2,76 plon po odjęciu zanieczyszczeń prawie 162 tony, polaryzacja 14,40, zanieczyszczenia ponad 8 procent leciutko. Teraz tak przeliczyłem wkład cały z kopaniem itd... około 16 tysięcy złotych. Teraz wezmę również jakieś 16 tysięcy złotych. I to sie opłaca? A plon jak słysze i tak u mnie nie jest zły jak na ten rok. I jeszcze dziwna sytuacja bo obserwowałem system w e-plantator i po 3 dostawach (samochodach) polaryzacja była 14,40 później doszło w systemie 4 samochody i polaryzacja średnia nadal została na 14,40. Nie jest to dziwne, że nawet o setną nic się w średniej nie zmieniło po 4 nowych kursach? Prawdopodobieństwo, że po 4 nowych dostawach dalej średnia polaryzacja będzie na identycznym poziomie 14,40 jest raczej mała jak mnie matematyka nie myli? Prawda? Oczywiście jest to możliwe, tak samo jak trafić w totka. Chyba, że system jakoś działa inaczej, nie twierdzę, że nie. Sami sobie sprawę przemyślcie i obserwujcie e-plantatora po dostawach co się dzieje w systemie, bo mam pewne przemyślenia... Ale to niech każdy sam się zastanowi.  Powiem tak zostanie dopłata do buraków jedynie... Gdzie nasza praca, gdzie nerwy, gdzie amortyzacja sprzętu itd?? Wkład dokładnie spisany w zeszycie. Uważam, że z tą polaryzacją to coś niemożliwego w tym roku... Poprostu, nic więcej nie mówię.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, rafciu154 napisał:

Ale Wy piszecie bzdury... Dalej Wam się opłaca to siejcie. Panowie i Panie buraki oddane areał 2,76 plon po odjęciu zanieczyszczeń prawie 162 tony, polaryzacja 14,40, zanieczyszczenia ponad 8 procent leciutko. Teraz tak przeliczyłem wkład cały z kopaniem itd... około 16 tysięcy złotych. Teraz wezmę również jakieś 16 tysięcy złotych. I to sie opłaca? A plon jak słysze i tak u mnie nie jest zły jak na ten rok. I jeszcze dziwna sytuacja bo obserwowałem system w e-plantator i po 3 dostawach (samochodach) polaryzacja była 14,40 później doszło w systemie 4 samochody i polaryzacja średnia nadal została na 14,40. Nie jest to dziwne, że nawet o setną nic się w średniej nie zmieniło po 4 nowych kursach? Prawdopodobieństwo, że po 4 nowych dostawach dalej średnia polaryzacja będzie na identycznym poziomie 14,40 jest raczej mała jak mnie matematyka nie myli? Prawda? Oczywiście jest to możliwe, tak samo jak trafić w totka. Chyba, że system jakoś działa inaczej, nie twierdzę, że nie. Sami sobie sprawę przemyślcie i obserwujcie e-plantatora po dostawach co się dzieje w systemie, bo mam pewne przemyślenia... Ale to niech każdy sam się zastanowi.  Powiem tak zostanie dopłata do buraków jedynie... Gdzie nasza praca, gdzie nerwy, gdzie amortyzacja sprzętu itd?? Wkład dokładnie spisany w zeszycie. Uważam, że z tą polaryzacją to coś niemożliwego w tym roku... Poprostu, nic więcej nie mówię.

Szczerze ? Nie wierzę w dokładnie taką samą liczbę, pokaż screena a jak na serio tak jest to dzwoń i wyjaśniaj to bo to normalne raczej nie jest - może coś się zjebało w systemie.

Tamten rok przykładowo:

Zadna dostawa nie miała takich samych %....

Schowek-1.jpg

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano
23 minuty temu, rafciu154 napisał:

Rozmawiałem z kolegą który ma buraki i nakład na ha liczy na poziomie 45-50 ton, powyżej jest zysk i jak rozmawiałem z nim tydzień temu to plon średni z 4 ha 80,9 t/ha, drugi ma dopiero odbiór na koniec października ale z poprzednich lat były takie lata że plon był po 90 ton/ha (tylko tam są super ziemię na buraki, pozostałe uprawy też dobrze plonują).

Jak by nie było zysku to nikt by nie siał z sentymentu.

Opublikowano

Sól potasowa - 1440 zł (900 kg)

superfosfat - 1000 zł (600 kg)

saletrzak- 750 zł (690 kg)

saletra- 470 zł (około 420 kg)

Siarczan magnezu- 480 zł (ok. 550 kg)

Opryski na dwuliścienne 4x

Akord- 1120zł (20 l)

Goltix-440 zł (3l)

Jednoliścienne 1x

Pantera- 250 zł (5 )

Teraz szarek:

różne preparaty około 500 zł napewno

chwościk:

Miedzian 5 l - 200 zł 

spyrale + eminent- 540 zł

Nasiona: 2000 zł

Sianie: około 400 zł (usługa)

Kopanie około 3000 zł (usługa)

Cukrovit 10 kg- 71 zł

Pozostałe odżywki: Plonvit 5 l, bormax, mangan itd. około 400 zł

Paliwo (orki, agregaty, pryskanie, jeżdzenie na pole i kontrola też jakby nie było trzeba policzyć)- 700 zł

Dałem również wapno Polcalc (powiedzmy, że to również zaprocentuje w przyszłości) 2500 kg - 1125 zł

No i odejmą za obsługę dostawy kilkaset złotych.

Więc proszę sobie zsumować.

Ja nie mówię , że każdy samochód miał taki sam procent polaryzacji, tylko że w systemie najpierw wyswietlilo się 3 samochody po których ŚREDNIA POLARYZACJA była 14,40 ( na każdym samochodzie inna), pozniej doszlo jeszcze 4 samochody i ta średnia polaryzacja teoretycznie powinna się ciut zmienić chociaż w setnych częściach a jednak średnia nadal została na tym samym poziomie 14,40 ( na każdym samochodzie inna). Jest to oczywiscie możliwe, ale małe prawdopodobieństwo, także poprostu obserwujcie system i tyle. Może ja czegoś nie rozumiem, może akurat tak wyszło, że idealnie zostało 14,40 nie mówie , że nie mogło tak byc.

Opublikowano
11 minut temu, Sadek napisał:

Rozmawiałem z kolegą który ma buraki i nakład na ha liczy na poziomie 45-50 ton, powyżej jest zysk i jak rozmawiałem z nim tydzień temu to plon średni z 4 ha 80,9 t/ha, drugi ma dopiero odbiór na koniec października ale z poprzednich lat były takie lata że plon był po 90 ton/ha (tylko tam są super ziemię na buraki, pozostałe uprawy też dobrze plonują).

Jak by nie było zysku to nikt by nie siał z sentymentu.

Jakie to są okolice, bo z tego co w tym roku, to widze, że ludzie mają między 40 a 50, tak też mówili Ci co kopią na usłudze, zdarza się pewnie i więcej ale ja przy tych nakładach jak widzisz 58 t/ha około, co więcej zrobić aby lepiej było nie wiem? Może jakieś rady? Dodam, że czysciutko było i chwościka też mocno nie było a jest jak jest

Opublikowano

Przy samodzielnym kopaniu może tak, ale usługa kosztuje około 1000 zł, jeszcze dokładnie nie wiem bo nie rozliczone, ale tak myslę, a pytanie czy jeszcze coś nie zostało pominięte.

Jakby nie było z kopaniem z usługą i potrąceniem za odbiór czyli transport 5000 zł na hektar napewno jak wszystko dobrze i rzetelnie się zliczy to wyjdzie. Może nawet przewyższy. Chyba każdy się zgodzi. Żeby był lepszy plon, pewnie coś trzeba jeszcze dołożyć? Tylko w sumie nie wiem czy więcej soli? Bo poszło jakieś 325 kg/ha. Może pod 400 trzeba dać? Jak uważacie?

Opublikowano

U mnie 4560 netto koszty ,czyli prawie 40 ton buraka ,plon 74 tony ,kopanie 720 hektar

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rafciu154 napisał:

Jakie to są okolice, bo z tego co w tym roku, to widze, że ludzie mają między 40 a 50, tak też mówili Ci co kopią na usłudze, zdarza się pewnie i więcej ale ja przy tych nakładach jak widzisz 58 t/ha około, co więcej zrobić aby żelepiej było nie wiem? Może jakieś rady? Dodam, że czysciutko było i chwościka też mocno nie było a jest jak jest

pow. Ciechanów gm. Opinogóra

Z tych 80,9 t/ha z kombajnu szacowali na około 90 ton/ha.

Odnośnie co można zrobić więcej może na swojej ziemi już osiągnąłeś maksimum.

Nie siejemy buraków już 20 lat ale na naszych ziemiach 60 ton/ha był super wynikiem a 10 km dalej to 60 ton/ha dawały buraki w najgorszym przypadku.

Wiadomo przez tyle lat wiele się zmieniło są różne odmiany to zapewne i więcej można wyciągnąć.

Edytowane przez Sadek
Korekta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v