Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziemniaki dla kur i indyków paruję. Niby nie dużo ale tak jak teraz w zimie to raz w tygodniu 20kg, w lecie mniej i tylko drobnicę z tego co się na bieżąco kopie + za każdym razem do tego obierki z jadalnych w domu i czasem coś sąsiedzi podrzucą.

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Ile bylibyście skłonni dać za prawie nieużywany parnik elektryczny 60l? Stoi to u znajomej zakurzone bo już z 20 lat jak świń nie chowają. Mam zwykły węglowy parnik ale jak zakażą palić to będzie jak znalazł.

Nawet grosza. Bardzo energożerna machina

15 minut temu, 6465 napisał:

A tak z ciekawości do czego ty jeszcze parnika używasz?  Ja dwa razy do roku jak swojskiej kiełbaski się zachce i podrobów 

Jak do czego? Do bicia kabana😋

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

To za darmo mogę zabrać. Przecież ziemniaków nie wyrzucę, a na kuchence gazowej to nie robota bo butlę pewnie co chwilę wymieniać. Kabanów nie chowam- tylko do ziemniaków byłby używany.

Opublikowano

Zmartwiłeś mnie, myślałem, że zrobię przeskok "technologiczny"... To w takim razie czekam aż mój węglowy się przepali, potem się zobaczy.

Opublikowano

1 godzinę temu, 6465 napisał:

@turion23 u nas w centralnej Polsce,   co tydzień wichura była w remizie co tydzień w innej wsi.  Sprzedawało się od 100do 300 biletów. Dziewczyny nie płaciły.

Pamietam, swojego czasu jak był u was odpust w Kocierzewie to zabawy był u trzy dni pod rząd. Takim to sposobem w 9 dni byliśmy za 7 zabawach, to było życie

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Moim zdaniem wytnij piłą spalinową miejsce na piłę w środku deski.  Ja jak miałem piłę na łączeniu desek to z jednej strony piły jedną deska się zagieła a z drugiej strony nie i stół był nie równy. 

Też bym tak zrobił. Kiedyś zamiast wyciąć spalinówką to włączyłem krajzegę i powoli założyłem stół, piła sama zrobiła sobie dziurę w desce

31 minut temu, Agrest napisał:

Za parę lat to zabronią Ci palić drewnem.

Wczoraj z ojcem cieliśm trochę opałówki.  Mam drewna jeszcze na 3-4 lata i powiedziałem że muszę zrobić wszystko żeby zmienić sposób ogrzewania domu.

U kumpla właśnie montują pompę ciepła, drogie to w cholerę

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

Za parę lat to zabronią Ci palić drewnem.

Wczoraj z ojcem cieliśm trochę opałówki.  Mam drewna jeszcze na 3-4 lata i powiedziałem że muszę zrobić wszystko żeby zmienić sposób ogrzewania domu.

Myślę, że jeszcze ładnych parę lat to potrwa.

11 minut temu, soltys48 napisał:

U nas do bicia kabana używalo się siekiery i noza. Ale Wy tam bliżej niemcowni, to i technologia bardziej zaawansowana :)

Opublikowano

Mi bajerant wyliczył że fotowoltaika 14kwp ogrzeje w 100% chałupę. Koszt 67000. Gdybym był przekonany to bym zakładał. Ale jakoś niedowierzam.

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał:

U nas do bicia kabana używalo się siekiery i noza. Ale Wy tam bliżej niemcowni, to i technologia bardziej zaawansowana :)

Właśnie dlatego ubite do Was wożę 😉

Opublikowano

Ta pompa ciepła na dom wcale nie za duży coś koło 40tys.zl. Nie mówię że mieli mu to zrobić w dwa dni, wypieprzyli piec na ekogroszek, wycieli rury w piździec i to by było na razie tyle. Dobrze ze gość ma drugi piec na olej, bo tak to by chyba musiał farelką się grzać

Opublikowano
1 godzinę temu, turion23 napisał:

A ja pamietam imprezy w garażu gdzie osp trzymało żuka i siatka nad głowami była wojskowa a prawdziwych remiz jeszcze nie było a ze garaż był przez płot to do łóżka po imprezie blisko było wracać.Stare dobre czasy sie przypominają.U mnie na Podlasiu to kiedyś praktycznie w kazdej wsi młodzież organizowała imprezy a nie to co teraz.Niewiem jak w innych regionach Polski.

teraz? mam 21 lat na karku i w domu imprezę, ciężko, to że mam 5 znajomych na krzyż to też nie ułatwia, w akademiku to już inna bajką, przed koronką to jak się rzuciło "posta" na grupę akademika/miasteczka studenckiego to ludzie się wylewali z pokojów, po 30-60 było a teraz za koronki to 10-15 to już dyżo było, ale i tak 50% obłożenia w akademiku to nie ma co narzekać 

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Za tydzień było następne wesele to już nie byłem bo miałem zakaz.

Ogólnie w zawodówce i technikum  człowiek się wyszalał a potem już stop.Zrobilo się  prawko i już alkochol był odstawiony.

Ogólnie jestem niespotykanie spokojny człowiek po alkocholu.Nigdy mnie ręce nie swędziały żeby do kogoś zaczynać po wódce.Mój ojciec przeginał po alkocholu więc raz go postawiłem pod ścianą i od tamtej pory był spokojny

ja jak za dużo wypije to w kimę lecę, chyba że co chwila ktoś coś mnie ruszy, a najlepiej jak się z "koleżanką" pobawi gdzieś w postronnym miejscu to i do rana da powera 

16 minut temu, soltys48 napisał:

miałem, kiedyś, weź pan idź, sprawność to to ma rzadną, a do zwykłego, 3 kapcie wrzuci i 4 klocki 60 litrów zagotowane

4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Pamietam, swojego czasu jak był u was odpust w Kocierzewie to zabawy był u trzy dni pod rząd. Takim to sposobem w 9 dni byliśmy za 7 zabawach, to było życie

Też bym tak zrobił. Kiedyś zamiast wyciąć spalinówką to włączyłem krajzegę i powoli założyłem stół, piła sama zrobiła sobie dziurę w desce

ja jak wpadłem w cug w pierwszym tygodniu października to w tydzień poszło z tysiąc zł, ale imprez to już nie zliczę, jak w niedziela wieczór zacząłem to kaca dopiero w następny poniedziałek miałem,  a mina ćwiczeniowców bezcenna, ale już podczas pierwszego tygodnia wszyscy portierzy mnie poznali bardzo wnikliwie ( głównie przez powroty między 5 a 6, a czasami o 9, 

z opuszczaniem tej deski fajny pomysł, jestem ciekaw jak z odprowadzaniem trocin bo u mnie lubi w twarz narzucać

Opublikowano

I właśnie mnie dziwi to bo za fotowoltaikę i pompę ciepła powietrzną wyliczył mi 120tys zł. A tą samą robotę miałaby wykonać większa fotowoltaika za 67tys.🤔

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

a pompa ciepła na dom wcale nie za duży coś koło 40tys.

Wszystko dobrze do czasu aż temperatura nie spadnie poniżej -10. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Nie planuję się tam wybierać.

@Narko Takie coś wymodziłem. Widok całej ramki, boku i widok od spodu. Wszystkie wymiary w mm, nie zaznaczyłem tu, że poszczególne elementy są na "wpust". Jest to zwykła prosta ramka, bez odstępników i nie hoffmanowska.

20201210_155046.jpg

20201210_155057.jpg

Piekne dzieki. Szacun za wymiary w milimetrach... w dzisiejszych czasach malo kto przyklada do tego uwage.

Opublikowano
1 minutę temu, igor10246 napisał:

opuszczaniem tej deski fajny pomysł, jestem ciekaw jak z odprowadzaniem trocin bo u mnie lubi w twarz narzucać

Ja nie jedną deskę opuszczalem tylko cały stół, potem drugi raz delikatnie z boku żeby piła luz miała

1 minutę temu, mirro napisał:

Nie wiem, nie znam się, u siebie się na to raczej nie zdecyduje

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Ci co obecnie to montują mroźniejszych zim nie znają. A i co to teren zalewowy czy z wysokim poziomem wód gruntowych też nie słyszeli 😁😉

Opublikowano

A nie chcesz używanego na ekogroszek, 25kw??? Ten kumpel.co właśnie pompę ciepla montuje ma do sprzedania

6 letni chyba, pleszewski

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Mam takie obawy że ja na wiosnę chyba będę musiał szukać pieca 

Opublikowano
18 minut temu, daron64 napisał:

Myślę, że jeszcze ładnych parę lat to potrwa.

Zakażą w coraz to mniejszych miastach, na wsiach wątpię żeby był taki zakaz. Mogą za X lat zakazać sprzedaży pieców na węgiel/drewno

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v