Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Grzechooo napisał:

Ja sadzę co roku po 5ar ziemniaka, zwierząt nie mam ale po wyzbieraniu po kopaczce lecę kultywatorem i zbieramy, zresztą jak zbieramy to od razu sortujemy, i ta drobnicę oddaję znajomemu za darmo, żeby się po prostu nie zmarnowało.

Ja drobnicę zbieram w worki jako sadzeniaki na następny rok, też mam 2-3 ary tych ziemniaków. Jak mam nadmiar, to sąsiada kury zjedzą parowane, wymiana za jajka

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Twoja wola. Sam trochę ziemniaków sprzedaję ale 90% klientów to "blokersi", którzy nawet nie mają gdzie posadzić.

Ty masz trochę ziemi i trochę tych zwierzaków to dla Ciebie jest hobby , odskocznia od codziennych zajęć. W moim przypadku gospodarstwo jest głównym źródłem dochodu , lubię rolnictwo i hodowlę zwierząt szczególnie bydła ale mam też inne zainteresowania zupełnie nie związane z rolnictwem na które też chce poświęcić trochę czasu którego i tak zawsze jest mało. 😉

Opublikowano

Dla mnie ryż tak samo może nie istnieć, kaszę czasem lubię zjeść. Ale przynajmniej 5x w tygodniu na obiad ziemniaki być muszą w różnej postaci- placki ziemniaczane, frytki, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, normalne gotowane.

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

to przecież ciagnik uzytkownika forum, co to juz którys raz z rzędu gospodarkę kończy, i kolejny wynalazek kupuje, remontuje, i sprzedaje jako że kończy z gospodarką

Dawaj nick :)

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

A co Ty tak za takimi dużymi sprzętami się rozglądasz? Najpierw claas xerion teraz opryskiwacz samojezdny - PGR jakiś kupiłeś ? O.o

Przeglądam, co ciekawe to wrzucam.

W moich stronach nie było Porów. Najbliższy niewielki jakieś 20km ode mnie, dawno zagospodarowany.

34 minuty temu, soltys48 napisał:

Wszystko ładnie pięknie ale te lance z przodu 🤮🤮🤮🤮

Tak myślałem jak to się sprawdza. Na plus widoczność.

Na minus zawiewanie oprysku na szybe i do wentylatora, zaciąganie przez filtry i ewentualne szybsza korozja pod maską.

Opublikowano

żeby każde g.... trawy dokosić,każdą skarpę,rowek,miedzę,i to na każdym  hektarze,póżniej te ,,gościnne występy'',iść ręcznie przewrócić,dograbić,i jeszcze przy każdej wyrzuconej beli resztki pozbierał,to by h.. strzelił przez samo wyskakiwanie z traktora. olać ten jeden procent paszy ,jak komuś się nie podoba to niech życie swoje na to poświęci ,ale nie ja . Za garstkę trawy wielkości gołębiego gniazda nie będę maszyny nawracał,no chyba że przy okazji nawrotu,czy zjazdu z pola,słowa nie powiem nawet celowo wałek włączę.  Jak dyskowa albo zgrabiarka ,a jak przewracarka 9_9dostaje po d*pie na takich miedzach,czy pasie drogowym,to nie warta skórka wyrobu.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, kizak napisał:

żeby każde g.... trawy dokosić,każdą skarpę,rowek,miedzę,i to na każdym  hektarze,póżniej te ,,gościnne występy'',iść ręcznie przewrócić,dograbić,i jeszcze przy każdej wyrzuconej beli resztki pozbierał,to by h.. strzelił przez samo wyskakiwanie z traktora. olać ten jeden procent paszy ,jak komuś się nie podoba to niech życie swoje na to poświęci ,ale nie ja . Za garstkę trawy wielkości gołębiego gniazda nie będę maszyny nawracał,no chyba że przy okazji nawrotu,czy zjazdu z pola,słowa nie powiem nawet celowo wałek włączę.  Jak dyskowa albo zgrabiarka ,a jak przewracarka 9_9dostaje po d*pie na takich miedzach,czy pasie drogowym,to nie warta skórka wyrobu.

Ja przy słomie jak prasa wyżuci z podbieraka nie grabię. Dopiero jak się zbiera, zazwyczaj sprasuje 2-3 razy dookoła i jak podaję na przyczepe to przy okazji nie zebrane na sąsiedni pokos

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

Wiadomo. Im więcej pola tym mniej się to liczy. Obszarników przybywa, oni takimi kwestiami się nie przejmują.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Ja wam powiem u mnie jest tak-ni ma kartofli ni ma obiadu.......kasza ryz moze nie istniec

Z 15lat i 15kg temu mialem tak samo: nie ma pyry-nie ma obiadu. Teraz pyra moze nie istniec.

Opublikowano

Szybkie pytanie. Ładowarka Merlo P30 2004rok hydrostat nie zgrywa się napęd, w tej chwili działa  tylko na przednią oś, tylna oś obraca się wolniej, co może być nie tak  

PART_1607414079533.jpeg

Opublikowano
50 minut temu, jacek1296 napisał:

Z 15lat i 15kg temu mialem tak samo: nie ma pyry-nie ma obiadu. Teraz pyra moze nie istniec.

U mnie pyry wagi nie daja ......caly rok +-3kg

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

Jak hydrostat, to pewnie dzielnik strumienia, napęd jest na dwa silniki hydrauliczne czy na 4?

Tego akurat nie wiem, Kuzyn co dorabia u Francuza wyczaił u niego na wsi tą ładowarkę, wszystko działa tylko ten napęd. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v