Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będzie (chyba) bez futryny. Ojciec chyba lubił się męczyć i jak budowali, to zamiast zrobić szersze bramy to zrobili o tak o jak na zdjęciach poniżej. To jest takie pomieszczenie przedzielone na środku ścianka z cienkiego suporeksu, na końcu słup z suporeksu taki na dwa(albo trzy) bloczki. No i wyjeżdżałem przyczepa i przyparlem o te bloczki - mało ich w pizdu nie wyrwałem. Gdzieś w drugiej połowie grudnia mają wpaść majstry i chce żeby wywalić te bloczki na środku i  po bokach i w ich miejsce na szerokość nadprozy wylać słupy i bolce na zawiasy wbetonowac i wtedy brama bez futryny (żeby poszerzyć sobie wjazd). W innej części garażu są bramy drewniane, ale bez futryn, bolce wmurowane w cegłę - cały garaż jest z suporeksu, ale pod zawiasy zrobione jest z cegieł. No to te bramy to nic się nie przesunęły, zamek zamyka się idealnie, a mają już blisko 40 lat. 

IMG_20200811_201820746_copy_768x1024_1.jpg

IMG_20200811_201813719_copy_768x1024_1.jpg

@jacor73

@bratrolnika

Opublikowano
22 minuty temu, Ursus932 napisał:

I myślisz że perz odcięty i wrzucony na dno bruzdy  zostanie powstrzymany 

Na pewno będzie miał utrudnione warunki do wzrostu.

@pafnucy - Krystyna Czubówna tak radziła.

Opublikowano (edytowane)

a czy ja pytam o kim ty śnisz? po co mi to piszesz? powtarzam. masz ochotę pogadać, to daj adres, albo przyjedź krasnalu.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

@daron64 możesz zrobić bez futryny, tylko ja bym dał bramy centymetr-dwa większe niż światło bramy i zamocował po zewnętrznej części muru żeby dziur nie było. Pomyśl też nad świetlikiem mozesz go zrobić poliwęglanu komorowego, będziesz miał jaśniej.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, daron64 napisał:

Rady mi trzeba. 

Temat jest taki - chciałbym sobie wyrzeźbić bramy do garażu. 

Miałyby to być bramy dwuskrzydłowe, wymiary ~300wysokosc x300(150+150) szerokość.

Pierwsza sprawa - jakie byłyby odpowiednie profile? 

Druga sprawa - jak się za to zabrać. Tzn robię sobie wszystko na ziemi pod wymiar, każde skrzydlo oddzielnie i potem tylko dospawuje zawiasy i ma grać, czy robię to coś jak duże drewniane - całość i rozcinam? Tzn profile pionowe z zawiasami, wieszam je, przyłapuje górny profil po całości, dolny profil po całości, skrajne profile (tzn wewnetrzne, sąsiadujące ze sobą z dwóch skrzydeł) i tak mam pewność, że wszystko do siebie pasuje i tylko rozcinam gorny i dolny profil i już na ziemi sobie wspawuje wzmocnienia?

Trzecia sprawa - przy takich wymiarach starczy tylko X, czy ze dwa poziome profile i do nich po skosie?

Robisz z takiego profila i masz ładnie blachę schowaną

image.jpeg.jpg

Edytowane przez jacek3773
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, daron64 napisał:

Będzie (chyba) bez futryny. Ojciec chyba lubił się męczyć i jak budowali, to zamiast zrobić szersze bramy to zrobili o tak o jak na zdjęciach poniżej. To jest takie pomieszczenie przedzielone na środku ścianka z cienkiego suporeksu, na końcu słup z suporeksu taki na dwa(albo trzy) bloczki. No i wyjeżdżałem przyczepa i przyparlem o te bloczki - mało ich w pizdu nie wyrwałem. Gdzieś w drugiej połowie grudnia mają wpaść majstry i chce żeby wywalić te bloczki na środku i  po bokach i w ich miejsce na szerokość nadprozy wylać słupy i bolce na zawiasy wbetonowac i wtedy brama bez futryny (żeby poszerzyć sobie wjazd). W innej części garażu są bramy drewniane, ale bez futryn, bolce wmurowane w cegłę - cały garaż jest z suporeksu, ale pod zawiasy zrobione jest z cegieł. No to te bramy to nic się nie przesunęły, zamek zamyka się idealnie, a mają już blisko 40 lat. 

IMG_20200811_201820746_copy_768x1024_1.jpg

IMG_20200811_201813719_copy_768x1024_1.jpg

@jacor73

@bratrolnika

Szczerze mówiąc pierwszy raz widzę żeby drzwi do garażu miały futrynę

U nas wszędzie zawiasy wpuszczone w mur

Opublikowano
31 minut temu, Grzechooo napisał:

@daron64 możesz zrobić bez futryny, tylko ja bym dał bramy centymetr-dwa większe niż światło bramy i zamocował po zewnętrznej części muru żeby dziur nie było. Pomyśl też nad świetlikiem mozesz go zrobić poliwęglanu komorowego, będziesz miał jaśniej.

Tak myślałem właśnie żeby zrobić większe, wtedy opierałby się na betonie. Świetlik napewno będę chciał zrobić

10 minut temu, bratrolnika napisał:

Szczerze mówiąc pierwszy raz widzę żeby drzwi do garażu miały futrynę

Nie wiem czemu tak. Dwie duże bramy i jedne drzwi są z futrynami, a trzy duże bramy bez futryn. Nie wiem czemu tak robili

Opublikowano (edytowane)

oki.      ale jak reagować na zaczepki? 

zresztą. robi się . 👍

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Na jakie zaczepki? Co Ty sobie ubzdurałeś w tej głowie?

Opublikowano

Na jakie zaczepki? Co Ty sobie ubzdurałeś w swojej głowie?

Opublikowano

tak się zrobi.

sie ostatnio trochę rozkręciłem niepotrzebnie. ale na adwent post zrobię. B|

Opublikowano

Kolor trochę mi nie pasi, ale najbardziej opony go szpecą.

Jakoś nie ciągnie mnie w kierunku Jd.  Nie wiem czemu ale wolałbym mf, nh lub landini

Opublikowano
29 minut temu, pafnucy napisał:

tak się zrobi.

sie ostatnio trochę rozkręciłem niepotrzebnie. ale na adwent post zrobię. B|

Mało już zostało adwentu temu postanowienie 😜

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Kolor trochę mi nie pasi

Fynda kupił to i na kolory wybredny się zrobił :D

Opublikowano

Nie, po prostu jd uklepał się jako zielony.

A fendt parę miesięcy temu też stał taki pomarańczowy tylko odkupiony z wojska. Już nie pamiętam ale był w niezłej cenie i aż mnie zdziwiło że tak długo stoi.

Oczywiście też sadownik.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v