Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wyobraź to sobie tak- wójt mojej gminy ma teraz prawie 100ha rozrzucone na ileś tam kawałków, koło 50-60 z tego co mówił. Miał Zetora 7211 i 5211, potem zamiast 5211 jakiegoś większego Zetora. Areału przybyło do 40ha i myślał czym robić. Starymi Zetorami? Sprzedał to w piz... Kupił najpierw jednego JD, potem drugiego a w tym roku trzeciego. I będzie się męczył starociem? Marnował czas na naprawy? Przy takim areale to ciągle coś nawali bo przecież to stare sprzęty. To nie u mnie Ursus, że na takim areale jak mam to będzie praktycznie bezawaryjny.

Galan, jeśli ktoś kupuje nowy ciągnik i nie stać go na naprawy to w moim mniemaniu jest idiotą. Tak samo jak z samochodem, kupuje nowy i nie stać go aby naprawić? To po co było taki drogi samochód?

1 minutę temu, akooo napisał:

Ale kto mówi o c330. Ale takie Zetory starszych serii czy nawet te MTZ to złe ciągniki są? Tanim kosztem naprawisz,trochę w necie poszukasz i sam od biedy zrobisz. Mam porównanie do koparek,jak coś tam nie jest tak jak trzeba to już się problem robi bo pojedyńczej części nie dokupisz za parę zł tylko trzeba całe podzespoły za tysiące,a dwa to kto ci to naprawi,podobnie z ciągnikami. Niezależnego Serwisanta sobie obejrz jak się o Fendcie wypowiadał jak  ktoś zaniedbał i do ruiny ciągnik doprowadził.  Można przez nieuwagę szkód narobić i jest problem.

Opublikowano
2 minuty temu, akooo napisał:

Biorą młodego rolnika to i nowe ciągniki są. Za parę lat może być tak że będą stały po stodołach a sami rolnicy będą białoruśkami robić ;]

4 minuty temu, galan99 napisał:

Do dobra z tymi nowymi traktorami już różnie bywa nieraz stoją i nie robią bo nie wszystkich stać na serwis do naprawy .

8 minut temu, akooo napisał:

A kto o koniu mówi. Wiadomo że postęp musi być w mechanizacji ale teraz to za bardzo maniany odstawiają. Niedługo to ciągnik po paru latach do niczego nie będzie się nadawał.

tak przenośnia z tym koniem , może powiesz że nie ma przeskoku między 330 a nowym elektronicznym ciągnikiem , a nowe przecież możesz brać i mtz też nowe robią a inne marki się znajdą bez elektroniki ,

Co do zakupów jak kogoś stać na zakup to i na serwis jak na naprawy jak nie to nieważne co kupi jak i tak go nie stać . To samo jak kto 330 kupi nieraz stoją pół roku bo naprawić trzeba ... ale najlepszy przykład to samochody kupią jakieś luksusowe za grosze -3-7 tyś zł a tam coś za jakiś czas siądzie i płacz bo na naprawę trzeba 3-7 tyś zł 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak taka prostota to wyrzuć komórkę, komputer, załóż telefon stacjonarny. Kufajka na plecy, gumofilce na nogi, uszatka na łepetynę i heja w pole orać wyjącym c360 bez kabiny.

A jak używki lubisz to jeszcze patyka pod pazuchę i mocne bez filtra do kieszeni w kufajce :D

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
Ursus932 napisał:

A nie będę już się wam tłumaczył, wajcha pod siedzeniem to nie problem 

Pługa obrotowego nie będzie 

Ile razy mam Ci powtarzać na głównego konia to minimum 100km i najlepiej 6 garów takie rzeczy dzieci w przedszkolu wiedzą

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik200598 napisał:

jeśli ktoś kupuje nowy ciągnik i nie stać go na naprawy to w moim mniemaniu jest idiotą. Tak samo jak z samochodem, kupuje nowy i nie stać go aby naprawić? To po co było taki drogi samochód?

Kiedyś nowe rzeczy kupywało się po to żeby nie naprawiać. Teraz niestety jest inaczej...

Opublikowano
4 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Jak taka prostota to wyrzuć komórkę, komputer, załóż telefon stacjonarny. Kufajka na plecy, gumofilce na nogi, uszatka na łepetynę i heja w pole orać wyjącym c360 bez kabiny.

A jak używki lubisz to jeszcze patyka pod pazuchę i mocne bez filtra do kieszeni w kufajce :D

I myślisz że ludzie byli mniej szczęśliwi niż teraz? Stare dobre czasy :)

Opublikowano

To z tym już nie do mnie. Owszem nowe też się psują, tylko przy zakupie sprzętu trzeba poszperać ile mogą kosztować jego naprawy. Ale mi chodzi o co innego. Wiecznie starymi Zetorami czy Ursusami nie będzie się robić. Może na takich działeczkach przydomowych jak u mnie to jeszcze pochodzi, ale typowo na prawdziwym gospodarstwie to za chwilę je dobiją.

Oj @akooo, teraz już nie wystarczy mieć jak dawniej ciapka i 3ha żeby wyżyć... Chyba, że masz warzywa. Było, minęło, choć nigdy nie wiadomo czy nie wróci bo historia lubi się powtarzać.

Opublikowano

Wystarczy pług obrotowy, opryskiwacz ze stabilizacją belki na siłowniku czy rozsiewacz hydraulicznie zamykany i to wajhowanie bokiem wychodzi w 45/5314, ale co kto lubi, niektórzy sie lubią biczować

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

To z tym już nie do mnie. Owszem nowe też się psują, tylko przy zakupie sprzętu trzeba poszperać ile mogą kosztować jego naprawy. Ale mi chodzi o co innego. Wiecznie starymi Zetorami czy Ursusami nie będzie się robić. Może na takich działeczkach przydomowych jak u mnie to jeszcze pochodzi, ale typowo na prawdziwym gospodarstwie to za chwilę je dobiją.

Oj @akooo, teraz już nie wystarczy mieć jak dawniej ciapka i 3ha żeby wyżyć... Chyba, że masz warzywa. Było, minęło, choć nigdy nie wiadomo czy nie wróci bo historia lubi się powtarzać.

3ha warzyw nie wystarczy, żeby utrzymać z tego rodzinę, nie te czasy

Opublikowano

Te 3ha to w przenośni bardziej. Jak to mój znajomy mawia- jak sam żyjesz to z 5ha wystarczy i trochę hodowli, jak masz rodzinę to 15 będzie mało.

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Wyobraź to sobie tak- wójt mojej gminy ma teraz prawie 100ha rozrzucone na ileś tam kawałków, koło 50-60 z tego co mówił. Miał Zetora 7211 i 5211, potem zamiast 5211 jakiegoś większego Zetora. Areału przybyło do 40ha i myślał czym robić. Starymi Zetorami? Sprzedał to w piz... Kupił najpierw jednego JD, potem drugiego a w tym roku trzeciego. I będzie się męczył starociem? Marnował czas na naprawy? Przy takim areale to ciągle coś nawali bo przecież to stare sprzęty. To nie u mnie Ursus, że na takim areale jak mam to będzie praktycznie bezawaryjny.

Tutaj dochodzi jedno słowo klucz "wójt". Takiego to będzie stać na JD. Gdyby był zwykłym rolnikiem to inwestowałby na takie hektary w forterry bo miałby sentyment do Zetorów. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, akooo napisał:

Stare dobre czasy

No to piszę - wyrzuć komórkę, komputer i heja w pole na wyjącej 60 bez kabiny. Po co Ci dobrodziejstwo nowych czasów w postaci internetu?

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tutaj dochodzi jedno słowo klucz "wójt". Takiego to będzie stać na JD. Gdyby był zwykłym rolnikiem to inwestowałby na takie hektary w forterry bo miałby sentyment do Zetorów. 

Tak... Wójtem został w 2014, pierwszego JD kupił w 2007, drugiego w 2011, w tym roku trzeciego.

Opublikowano
7 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tak tak. Gospodarstwo które dorabialo się pokoleniami może sobie pozwolić na więcej jak wójt któremu nagle się zachce gospodarzyc. Znam wiele przypadkow gospodarstw w których się inwestuje z pięciu etatów, a na koniec i tak jest w tyle z tym które jest dobrze prowadzone/rozwijane od pokoleń. 

Opublikowano

GRa o plon teraz szaleje z wydatkami na gospodarstwie inwestycje MTZ itp

Widzieli ten pas w traktorze od błotnika aby dachu nie porwało...?

Chłop się nie poddaję tylko kosztem sprzętu

Opublikowano
5 godzin temu, Belaruss820 napisał:

@TheraRolnik ojca jest taki jak ten

https://sprzedajemy.pl/plug-unia-4x40-lykoszyn-2-e30984-nr62794915

Na równej belce, 4x35 to chyba jedna strona wyżej druga niżej bo ma trójki z taką belką.

Kołaszewski widzę że ma zabezpieczenia jak w moim bomecie na dwóch śrubach.

Ten, którego wrzuciłeś zdjęcie i ten z linku to są 4x35 (według instrukcji), jest to model Kobuz. Jego faktyczna szerokość robocza zależy w pewnym stopniu od ustawienia i można przyjąć że wynosi prawie 160 cm. U mnie "zabiera" koło za pronarem 1025, jakby miał 1,4 m szerokości roboczej to by nie "zabierał" koła, od miedzy bym też nie odorał...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, mf362 napisał:

GRa o plon teraz szaleje z wydatkami na gospodarstwie inwestycje MTZ itp

Widzieli ten pas w traktorze od błotnika aby dachu nie porwało...?

Chłop się nie poddaję tylko kosztem sprzętu

Coś tam mu się urwało chyba w kosiarce ale tak już jest na gospodarce

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

ktoś chętny ? sam myślę wywrotkę zrobić do zasilania siewnika

Wywrotka do zasypu siewnika to dość komicznie będzie wyglądało jeśli chodzi o wysokość.  Nie lepiej ciągnik z turem i z bigbaga - i tak dwa ciągniki musisz na pole ciągnąć

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Belaruss820 napisał:

Sentyment do zetorów😁😁😁😁😁 może po prostu miał tych klamotów dość i chciał czymś lepszym pojeździć. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Partyzant85 napisał:

No to piszę - wyrzuć komórkę, komputer i heja w pole na wyjącej 60 bez kabiny. Po co Ci dobrodziejstwo nowych czasów w postaci internetu?

Mogę żyć nowoczesnie , i mieć taki kaprys że jeździć prostym ciągnikiem panie mądralo 

Całe szczęście że jest wolność 👍, tego jeszcze by brakowało żeby ktoś decydował jaki ciągnik mogę wybrać 🤦‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v