Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia tego czy się te pieniądze ma. Jeśli są, to chyba warto w kręgosłup zainwestować.

Pytanie

Sprzedałem znajomemu stara kosiarkę rotacyjna. Jeszcze dwie rzeczy będzie brał

-stary poznaniak - kompletny, skrzynia dziurawa, reszta ok

- osie do wozu(drewno do wywalenia, metal ok) z felgami, oponami(do wywalenia) i zaczepem.

Ile za to wołać? Tylko nie piszcie że ilość kg x 1.5zl, tylko ile konkretnie byście na moim miejscu zanto chcieli od znajomego?

Opublikowano (edytowane)

1000zł jakby dał , to byłbym happy :D

co do kręgosłupa - i tak się uszarpie, tylko nie w widłami, a z masztem no i skakanie

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik200598 napisał:

To nie ma co, jeśli tak mówicie to widłami trzeba ładować. Nie ma co ładować kasy w Cyklopa.

kwestia jak Ci się to widzi i własnie jak z tym tysiącem stoisz , napewno lżej niż ręcznie ale czasu zejdzie i trzeba jak samemu polatac ale może lżej niż ładować widłami 🤔

10 minut temu, jahooo napisał:

We dwóch z ojcem ładowaliśmy szybciej rozrzutnik widłami, niż sąsiad takim wynalazkiem. Nasz był duży 4,5t, jego mniejszy 3t

Tak samo kiedyś ojciec mówił że z dziadkiem szybciej siano zwozili wozem niż sąsiad jugosłowianką . Ale kto się więcej namachał ...

Opublikowano (edytowane)

Nie no tysiaka to moim zdaniem tak że dwa razy za duzo.

W ogóle mnie rozwalił, bo ląduje kosiarkę i pyta czy osie bym tez sprzedał. Ja mówię, że spoko, że niech lądują a ja zaraz wracam, bo akurat przyjechał znajomy, co mi bramy do obory robi. No i wracam do nich po chwili, a ten znajomy mi bez pytania daje stówe i z jego zachowania wynikało, że to cena za kosiarkę i za wóz. To mu mówię, że za kosiarkę jesteśmy kwita, a osie to muszę się rozeznać, bo nie mam pojęcia ile może coś takiego kosztować. No i oczumywsicie błąd, bo przed cała akcja nie ustaliliśmy ceny, bo szybko szybko, potem ten znajomy. Ehh wyjdę pewnie jak na tym ojcowym pługu 😛

6 minut temu, jahooo napisał:

1000zł jakby dał , to byłbym happy :D

co do kręgosłupa - i tak się uszarpie, tylko nie w widłami, a z masztem no i skakanie

Edytowane przez daron64
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał:

Sprzedałem znajomemu stara kosiarkę rotacyjna. Jeszcze dwie rzeczy będzie brał

-stary poznaniak - kompletny, skrzynia dziurawa, reszta ok

- osie do wozu(drewno do wywalenia, metal ok) z felgami, oponami(do wywalenia) i zaczepem.

Ile za to wołać? Tylko nie piszcie że ilość kg x 1.5zl, tylko ile konkretnie byście na moim miejscu zanto chcieli od znajomego?

pewnie że nie za 1,5 tylko mniej bo złom staniał ;) 

Też się przymierzam do poznaniaka sprzedania i już stoi z 5 lat a cena spada , bo kto ma to ma , a na części też penie słabo bo nikt nie będzie robił ..

Ja tam za poznaniaka tak z 300 zł bym chciał skrzynia pęknięta , koła od syrenki , redlice na obciązniki , ale czy się za tyle sprzeda .

A znajomy jak dobry i coś Ci pomoże albo tez sprzeda to cenę opuść , albo go podejdź ile sam by dał 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Warto za taką cenę się pchać? Drogo troszkę mi się wydaje. Myślę nad czymś takim bo cyklopy i trolle już w okolicy to gatunek "wymierający" a turem u mnie obornika nie załaduje. Rozrzutnik 3,5t to się jeszcze od kogoś pożyczy i taki ładowacz na pewno lepszy niż widły. 4-5 rozrzutników rocznie mam.

https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-stacjonarna-cyklop-dzwig-do-obornika-CID757-IDF773y.html#3d988825ca

Policz sobie najpierw co jest dla ciebie ważniejsze , ten tysiak czy kręgosłup?

Opublikowano

W sumie to o zdrowie i tak specjalnie nie dbam więc trudno powiedzieć🤔 W przyszłym roku plan na przebudowę dachu na stodole i stajni jest żeby sobie ulżyć, tak aby na strop zboże sypać dmuchawą bo teraz zboże taszczę na strych albo workami po 48 schodach albo wiadrami wyciąganymi prowizorycznym żurawiem zamocowanym przy oknie na strychu.

Ale taki NUJN jak @jahooo tu rzucił to całkiem fajny, jakby blisko gdzieś był tak żeby traktorem po niego skoczyć to nawet bym się skusił. Do sierpnia jeszcze daleko, trzeba ogłoszenia w okolicy śledzić.

Opublikowano

Jakby nie wysokość okna na strychu to już dawno by była. Okno na wysokości 11m mam a jeszcze nie sypię bezpośrednio pod oknem. Dlatego pieniążki są odkładane na bieżąco na wymianę więźby i dachu na stajni i wtedy przerobieniu stropu na sypanie zboża. Nie ma sensu sypać tam zboża przed wymianą dachu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Warto za taką cenę się pchać? Drogo troszkę mi się wydaje. Myślę nad czymś takim bo cyklopy i trolle już w okolicy to gatunek "wymierający" a turem u mnie obornika nie załaduje. Rozrzutnik 3,5t to się jeszcze od kogoś pożyczy i taki ładowacz na pewno lepszy niż widły. 4-5 rozrzutników rocznie mam.

https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-stacjonarna-cyklop-dzwig-do-obornika-CID757-IDF773y.html#3d988825ca

1000 za sam łądowacz plus wybetonowanie. Daj sąsiadowi dobrą 0,7 czy zapłać i nich ci załaduje jak może

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Okno na wysokości 11m

Niemożliwe

Opublikowano

No jeden jest chętny na usługi ale bierze 120zł za godzinę ładowania i wywożenia. Ma Cyklopa i rozrzutnik i jedną C-330, którą przepina. Średnio mu to idzie, chłopak młodszy kilka lat ode mnie. W godzinę z przepinaniem załaduje,  wywiezie jeden rozrzutnik i czasem zdąży załadować drugi. Czas liczy już od momentu wyjechania rozrzutnikiem do usługobiorcy ze swojej bramy a jeszcze po Cyklopa musi wrócić. W sumie to mali już wymarli, duzi ładują turami, na całej mojej ulicy, na której jest z 80 domów to obornik wywozi razem ze mną może 4, z czego jeden nawet nie chce rozrzutnika widzieć bo ma tego tyle co kot napłakał (chowa sobie z 70 kurczaków na rok), drugi ma swój stacjonarny ładowacz i swój rozrzutnik, no trzeci by był nawet chętny, ze 2 rozrzutniki rocznie ma. Może w całej wsi więcej by się chętnych znalazło, część małych co została to wywozi raz na 2-3 lata i jest tego 2-3 rozrzutniki.

Opublikowano

Nie spróbujesz to się nie przekonasz. Moim zdaniem warto spróbować, taniego grata zawsze możesz później bez straty sprzedać. Choć jak zasmakujesz ladowacza to nie wrócisz już do wideł nawet za drugie tyle kasy  

Opublikowano

no to może kup jakiś podpinany ładowacz do ciągnika i z kimś na spółkę woź -on rozrzutnikiem tym ładuj , a i na usługi polecisz jak znajdziesz , a ładowacz to i do innych robót ma zastosowanie -coś podkopać , nasypać w miare możliwości 

A ten to się ceni 120 zł/godz , a ciekawe jakbyś ty swój ciągnik podczepił pod jego ładowacz czy nawet rozrzutnik czy by na to poszedł 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Mam takie coś, siatki założone żeby kury nie wskakiwały. Z trzech stron omurowane i wgłąb ziemi na 70cm wchodzi. Czas akurat nie gra roli, tylko gdzie go tu wstawić🤔Najwyżej widłami się będzie ładować. Wszystko wywożę jednorazowo jesienią lub na ściernisko.

rozwalić murek z jednej strony i kupić ładowacz na ciągnik a zastosowania na tura znajdziesz jeszcze tyle że sobie nie wyobrażasz i nic nie kombinować z takimi wynalazkami trole czy cyklopy to już do lamusa

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, sebe1033 napisał:

A ten to się ceni 120 zł/godz , a ciekawe jakbyś ty swój ciągnik podczepił pod jego ładowacz czy nawet rozrzutnik czy by na to poszedł 

Chciałem tak w zeszłym roku zrobić, on swoim z Cyklopem a ja z jego rozrzutnikiem ale on powiedział, że absolutnie nie. Niech się buja.

@slawek74 To bym musiał cały dół zasypywać i betonować nowy spód i mi się ilość miejsca zmniejszy praktycznie o połowę. Tur to do słomy jak ktoś bele okrągłe robi czy z pryzmy obornik ładuje a ja nie mam ani tego ani tego. Beli okrągłych nie chcę u siebie widzieć.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v