Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Myśląc perspektywicznie ciężka seria bez przodka dłuższy czas będzie pracować w opryskiwaczu czy rozsiewaczu na 2xBB. Fakt, że taki 6911 jest ciut zwrotniejszy do zgrabiarki czy do radełka, ale tu już zależy, kto ile ma tycg ha do obrobienia.

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

zapinaj przyczepkę i przyjeżdżaj, jedna rzecz mniej do omijania. ładowacz od ostrówka jeszcze mam z prawie ogarniętym samopoziomem i euroramka. myślałem ulepić z jednej strony tego ładowacza ładowacz do bagów ale w rusku mi oleju może braknąć :D

sprzedajesz ładowacz ?

Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

He he kiedyś w jakiejś gazecie moto było porównanie nowego poloneza ze starym vw jettą, chyba w niczym nie wygrał polonez, od osiągów po spalanie był daleko w tyle a jetta miała stary, prosty 1.3 silniczek, dobrze że nie zrobili testu długodystansowego 100tys km bo by remont silnika i most w polonezie musieli robić . To samo Ciągniki, miałem ursusy i zima w garażu to norma jak chciałeś żeby to bezawaryjnie w miarę służyło następny sezon a i tak zawsze coś jebło niespodziewanie... 

A ile kosztowała nowa jetka a ile polonez? Pytam, bo nie wiem.

A co tam takiego robiłeś co roku w tych ursusach?

3lata mam 8145 i wymieniłem pompę wody z termostatem (ze 3stowki?), serwo na wymianę (500), uszczelnienie jednej strony przedniego mostu (że 4stowy -walek, łożyska, uszczelnienia), choć jak widziałem ostatnio ponad 200konnego nh lokalnych obszarników, to u mnie było delikatnie zapocone, no jedno co najwięcej kosztowało to jak mi spadł przewód od zasilenia siłownika pomocniczego i mu wypierniczylo olej. I tak dwa razy w sezonie się stało. 

Mam jeszcze po ojcu 60tke, rok nieznany, to pamiętam że raz miała robiona skrzynie, koło 20lat temu, a teraz mam problem z podnośnikiem. A tak to hamulce, chyba jak w każdym. Drugi to 7011, który nie był szanowany i przez 30lat był głównym ciągnikiem na 30ha, no to tutaj gorzej - był kiedyś kiedyś robiony silnik, bo ojciec mówił, że "coś słabo palił". Ja robiłem skrzynie - za wszystkie elementy z łożyskami, uszczelnieniami chyba koło 3.5k zł. Tylko coś spierdolilismy chyba i teraz drugi raz go będziemy rozbierac, po paru latach. W sensie mechanik, ja tylko asystowalem. W silniku zestawy naprawcze poszły, choć mechanik mówił, że jego zdaniem nie ma potrzeby, ale już były zamówione, dół silnika nieruszany. Wymienione głowice, przez własną głupotę, bo zapomniałem spuścić wody i przyszedł w tygodniu mróz - dwie wywaliło, to kupiłem komplet nowych. Także to jakieś niecałe 3k - zestawy + głowice. Padło też wspomaganie, to orbitrol trzeba będzie wstawić, to 2.5k. 

Licznik stanął w latach 90tych na ponad 7k mth. 

Czy to są aż tak wielkie wydatki? 

Żeby nie było, nie chce tu pisać, że Zetor, czy ursus jest lepszy od zachodnich, bo tak nie jest. Przyjdzie taki sołtys i powie, że silnik robił pierwszy raz przy prawie 30k mth. Chodzi mi tylko o to, że często ludzie tak pisza, jakby narzekali dla samego narzekania. A moim zdaniem nie ma aż takiego dramatu z naszymi, czy czechosłowackimi sprzętami. Może jak ktoś kupił wyjebanego 6garowca z pgr, to mu się pier**li, ale nie jest tak z każdym jednym, co można by było po wpisach niektórych wywnioskować.

2 godziny temu, bratrolnika napisał:

A po co podnosić 50 konnym ciagnikiem pług 4 w obrocie, albo agregat upr-siew???

Jak to po co? Żeby wstawiać na YT filmiki "orka na pełnej" ," mafia stolec i akcja coś tam" itd. 

2 godziny temu, Uziu92 napisał:

a tam , mogła by mieć mocniejszy , wtedy by sypał bez problemu w rozsiewacz 1000 kg albo 2 bb po 600 i rura w pole 😁

Chciałbym zobaczyć jak głęboko by się wiosną zapadł z takim rozsiewaczem :)

56 minut temu, jahooo napisał:

Jak mam się przesiadać na modernizowany C4011, to już bym wolał Zetora 8011 albo naszą C385 za 15-16 tys, przynajmniej porządna kabina i większy udźwig

Hahahahahahaha wybacz, ale smiechlem :) kabina jest przetragiczna. Poza płaska podłoga nic w niej mi się nie podoba. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

OK, bo szczerze mówiąc zapomniałem

https://allegro.pl/oferta/nakretka-szesciokatna-din-934-kl-8-zn-m6-1kg-9727294303

Dobra cena ??

W lokalnych sklepach cena za 1kg to ok 13-18zl więc jest ok

W sumie to nie pomyślałem że można kupić nakrętki na allegro, trzeba będzie zrobić zapasów na zaś, bo lokalnie to pojedziesz, trochę tego, garstka tego, i zaraz stowe człowiek lżejszy,a dalej nie ma czym kręcić

Opublikowano (edytowane)

Tak mi się wydawało , że cena ok, ale wolę zapytać, wrzuciłem do koszyka po kilogramie najpopularniejszych, zwłaszcza, że mam smart

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

He he kiedyś w jakiejś gazecie moto było porównanie nowego poloneza ze starym vw jettą, chyba w niczym nie wygrał polonez, od osiągów po spalanie był daleko w tyle a jetta miała stary, prosty 1.3 silniczek, dobrze że nie zrobili testu długodystansowego 100tys km bo by remont silnika i most w polonezie musieli robić . To samo Ciągniki, miałem ursusy i zima w garażu to norma jak chciałeś żeby to bezawaryjnie w miarę służyło następny sezon a i tak zawsze coś jebło niespodziewanie... Co ma ta mocarna 60-tka? Podnośnik 1200kg jak w tych latach np renault tej mocy miał 2500kg, a ponad 100-konne nawet 8.6tony podczas gdy 6 garowe ursusy 4-5 ton jak się nie zatnie

zjeździłem 6 polonezów i jakoś zawsze jak się zepsuł to na podwórku. Zależy jak dbasz tak samo jak z ciągnikami, budowaliśmy oborę to przyczepką woziłem po palecie cementu i dawał radę. Jeszcze mam 2 i 2 na części ale drę accorda z którym też nie mam problemów.

Opublikowano

Aż sam właśnie sprawdziłem czy to nie te płytkie nakrętki są, ale wydawało sie że rozmiar ok

Ale takie uroki zakupów na odległość, czasem nie sprawdzi się wszystkich parametrów, a zdjęcie poglądowe, i przychodzi ci coś nie do końca zgodnego z oczekiwaniami

Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Wczoraj widziałem w lokalnych ogłoszeniach 6911 za niecałe 12tys, to co ładować kasę w 60, wydaje mi się że lepiej takiego zetora kupić

jakiś kontakt, zdjęcia były do niego?

jaki region kraju?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v