Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, stempos1980 napisał:

Sąsiad ma agregat do siewnika z wałem pakera to po pierwszym roku siania zmienił siewnik na docisku bo zwykły poznaniak siał po wierzch po tym wale

Guzik prawda, nic takiego się nie dzieje.

12 minut temu, daron64 napisał:

Nie sądzę żeby w 3m 30cm miał stękać

6m aż?

Kartoflak, czyli diagonalna. Nie mam agregatu, jeszcze. Teraz po orce jadę kultywatorem z packerem i bronami 20, dwa przejazdy i sieje. Na lzejsza kawałkach super, na cięższych dramat. No i tak się miotam, czy może pomyśleć o wale do pługa jak robię orkę siewna, wtedy na lzejsza kawałkach myślę że przejazd tym kultywatorem z bronami na raz by załatwił sprawę, a na mocniejszych wtedy dwa, czy może do talerzowki dołożyć wał i przed kultywatorem te najgorsze miejsca przelecieć, czy pomyśleć o np crosskilach, ale czy się nadadzą po siewie (?). Mam multum innych wydatków, także chciałbym wydawać jak najmniej. Aktywny w jakimś ludzkim stanie też nie jest małym wydatkiem. Wały muszę i tak kupić, bo te co mam są w opłakanym stanie. No i tak do wiosny nam czas żeby coś wymyśleć. Wal do talerzowki i tak chciałem, wały posiewne i tak muszę. Do czasu jak będę miał kasę jeszcze się sporo pomysłów pojawi, ale zawsze dużo naprzód sobie opinię zbieram.

Przy kultywator mam packera, to nie zauważyłem żeby aż tak ziemię ubijał mocno. 

Taki rok jak teraz, to górki jeździłem ze 4razy kultywatorem z packerem i b bronami 20, a po siewie jeszcze tymi cambrigdami przejechałem i szału nie ma miejscami.

Mam to samo, praktycznie wszystko podwójnie muszę zjeździć agregatem uprawowym i rozbić bryły, żeby siew agregatem uprawowo siewnym nawet z Pakerem jakoś porządnie wyglądał, cięższej ziemi nie da się pozbyć.

Opublikowano

10 minut temu, daron64 napisał:

Przy kultywator mam packera, to nie zauważyłem żeby aż tak ziemię ubijał mocno

Bo on mocno ubija lekką ziemię pulchą gliny nie ruszy puki nie rozbita . Zwykły poznaniak może nie dać rady tzn ten stary na obciążniki ale bez nich. 

Problemu nie było przy siewie redlicowym siewnikiem z dociskiem sprężynowym na zajechanych redlicach. 

Na gliny aby dobrze rozbić to najszybciej brona wirnikowa ale do 100 KM to 2,5 m dość .

Chyba że może talerzówką może da rady parę razy po orce ale wał to jakiś noe zagęszczający a tnący bym szukał

Opublikowano

No i właśnie nie wiem jak najlepiej to budżetowo rozwiązać. Tak o wygląda to na nienajciezszej ziemi po jednym przejeździe. Na lżejszej ziemi drugi przejazd robi super robotę, ale na cięższej to zostają duże grudy

Screenshot_20200920_214757.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się że masz coś w rodzaju gleby minutowej. I najlepsza była by uprawą bezpośrednia za orką. 

Opublikowano

Powiedzmy że też mam takie coś o tyle dobrze że mozaika na kawałku mam od piachu po glinę. Gorzej z dobraniem sprzętu.

Minutowa uprawa nie da efektu bo weź czekaj z orką . W tym roku zaorałem i odrazu takie coś miałem . Kiedyś to bronowałem z 3-5 razy potem agregat z wałkami strunowymi . Najlepiej to orka zimowa , mróz w zimie rozsadza i na wiosnę siew.

A tak to mylę czymś to pociąć . Ja tam jestem zadowolony z brony wirnikowej odrazu po orce idzie . Na mozaice tylko biegi zmieniam na piachu jak najszybciej a na glinie najwolniej żeby przerobić . To tak 1-2 żółw-zając się jeździło .

Ale na 3 m 110 KM to nie za szybko bo nie idzie 

Opublikowano (edytowane)

Ja piachu nie mam może, ale też mam taką ala mozaikę. Żeby jeszcze ta glina była w jednym miejscu, a to takimi padami przez całe pole. Zresztą już kiedyś wrzucałem te zdjęcia

IMG_20180411_063712~2_copy_1040x780.jpg

IMG_20180411_070524~2_copy_1040x780.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Ile można wziąść za zetora 62/7211 w ładnym stanie? Tak realnie 

a chcesz sprzedać czy sprzedawać   

2 godziny temu, pafnucy napisał:

masz na sprzedaż? Brat 35, a nie 25.    to Zetor! 

ja bym 27 wystawił jak ładny w 2 tygodnie powinien pójść

• Haha 1
Opublikowano

szbkie pytanie. W poznaniaku 2.7 na przekładni na trybach mam koła te z boku ustawione ze te dwa duze chodza po sobie czyli siew normlny? Maksymalnie w próbie kreconej zeszlem do 130kg na życie. co robie zle jak jeszcze zmniejszyć wysiew ?

Opublikowano
Mikruss napisał:

To masz na siew normalny. 

Zeby zmniejszyc wysiew to na dolnym kole masz miec mala zebatke a na gorze duzą

A to nie jest powiększony? Chodzi Ci o takie coś?

https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/146675-poznaniak-tryby/

ja mam teraz tak

https://www.google.com/search?q=poznaniak%20siew%20zmniejszony&tbm=isch&tbs=rimg%3ACbJG2EoFigY5YU2SZwaeurtC&client=ms-android-samsung&prmd=inv&hl=pl&sa=X&ved=0CBYQuIIBahcKEwio2qn50vjrAhUAAAAAHQAAAAAQCw&biw=320&bih=454#imgrc=Pt9hrKLDnb9hDM

Opublikowano

post-4406-0-60857400-1332663931.jpg

9 godzin temu, daron64 napisał:

Ja piachu nie mam może, ale też mam taką ala mozaikę. Żeby jeszcze ta glina była w jednym miejscu, a to takimi padami przez całe pole. Zresztą już kiedyś wrzucałem te zdjęcia

na pierwszym zdjęciu to ta glina podchodzi pod ił raczej , a na drugim "normalna" ziemia no z tą to problemu nie Masz w uprawie . Mi chodziło że mam od piachu po glinę , a po środku taką ziemię co lux się uprawia , czasem to i torf się trafi 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

25tys.zl

Kurde troche mało

1 godzinę temu, pafnucy napisał:

masz na sprzedasz? Brat 35, a nie 25.    to Zetor!

Powiedzmy że wiem kto ma 😉 35 to chyba nie dadzą 

jak lalka to 30tys może i kto da bardziej chodliwy 7211 bo mocy więcej i to odczuwalne to tego 6211 kupiłeś i Ci nie pasi czy coś innego się lepszego trafia?

Opublikowano
9 godzin temu, jedrus2020 napisał:

Ustaw tak jak na zdjęciu, ewentualnie zmiana kółw przekładni łańcuchowej

post-173820-0-60425200-1503487198_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

na pierwszym zdjęciu to ta glina podchodzi pod ił raczej , a na drugim "normalna" ziemia no z tą to problemu nie Masz w uprawie . Mi chodziło że mam od piachu po glinę , a po środku taką ziemię co lux się uprawia , czasem to i torf się trafi 

Ta z pierwszego zdjęcia, to w tym roku najgorzej było uprawić. Tu jedno zbocze tego pagórka

Ale jeszcze mam jedno miejsce, gdzie najczęściej uprawia się dużo gorzej, ale w tym roku jakoś znośnie wyszło

Ale najczęściej w tym miejscu jest dramat po prostu z uprawa. A to zdjęcie z lzejsza ziemia było dla porównania. No i jak mam 10ha w jednym kawałku, to mam w sumie ziemię spoko w uprawie, ale całość poprzecinana po skosie takimi bodaj 5pasami różnej gliny.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
13 minut temu, daron64 napisał:

Ta z pierwszego zdjęcia, to w tym roku najgorzej było uprawić. Tu jedno zbocze tego pagórka

Ale jeszcze mam jedno miejsce, gdzie najczęściej uprawia się dużo gorzej, ale w tym roku jakoś znośnie wyszło

Ale najczęściej w tym miejscu jest dramat po prostu z uprawa. A to zdjęcie z lzejsza ziemia było dla porównania. No i jak mam 10ha w jednym kawałku, to mam w sumie ziemię spoko w uprawie, ale całość poprzecinana po skosie takimi bodaj 5pasami różnej gliny.

A co tak mokro na pierwszym zdjęciu ? U mnie na glinach to było jak na drugim tylko kurz szedł , orka dwa tyg temu 

Opublikowano
daron64 napisał:

dobrym rozwiazaniwm bylby wal do pluga doczepiony

Opublikowano
28 minut temu, sebe1033 napisał:

A co tak mokro na pierwszym zdjęciu ? U mnie na glinach to było jak na drugim tylko kurz szedł , orka dwa tyg temu 

To zdjęcie z jesieni ubiegłego roku :)

@wojtal24

Zastanawiałem się też i nad taka opcja. Wtedy oralnym sobie na 3skiby, bo na 4 to ma i tak ciężko na tej glinie. 

Jak już pojawił się temat wału do pługa - jaki najlepszy? Campbell? Jakiś kombinowany campbell/crosskil? 

Lepiej taki, który idzie za pługiem i na bieżąco uprawiania pługiem, czy obok i poprzedni przejazd? Mam zagonowke.

O ile szerszy od szerokości roboczej pługa powinien być?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v