Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, donweter1989 napisał:

Na tym się teraz robi kasę, jak ja bym miał się za świniaki zabrać to bym zrobił jak lubuskie agnusowo na wolnym powietrzu, tucznik rośnie ten rok ale takie mięso przy tym marketowym to jest mięso a nie jak teraz tucznik że w pół roku po 120 kg mają na soi pędzone. Idź sobie do wielkiego miasta na targ ekologiczny ceny 2-3 razy wyższe jak w sklepach a wszystko zchodzi i ludzie nie narzekają i biorą wszystko, jakiejś 3 lata temu w warszawce widziałem osobiście 20 ludzi w kolejce do gospodarza 4 świniaki ekologiczne ze swojego gospodarstwa przywiózł, ceny od 20 zł za kg mięsa i wszystko w 2 godziny poszło 

26 minut temu, blondynek2004 napisał:

14 miesięcy i 95kg??

To co on co drugi dzień karmiony??

nie, jak od 20 lat jedziecie na paszy a świniaki nie mają wybiegu tylko w zagrodzie siedzą i nic nie robią to rosną a jak dziadek opowiadał jak jego ojciec miał 2 świniaki w komórce przy kamienicy to świniak rósł rok a tłuszczu miał mieć na palec wskazujący 

10 minut temu, soltys48 napisał:

A żebyś wiedzioł że już tak mam graty sprzedane 🤣

żebyś później nie latał bo cie nie pospłacali 

Opublikowano
9 minut temu, jaco512 napisał:

Zajrzyj do galerii , @Julo03108 chyba miał podobny

A no ma taki, ale widzę nie odp pod zdjęciem

9 minut temu, sumek666 napisał:

na lekkie ziemie spoko. tylko weź z 2 wałkami.

masz siłowniki wspomagające?

Jeden mam. 

7 minut temu, krzysztof1987 napisał:

mam talerzówke agroliftu i zrobiła z 500 ha w ciężkich warunkach 

biorąc 2 wałki agregat będzie dłuższy a on chce jak naj bliżej ciągnika

Dzięki.

Zależy mi żeby był jak najbardziej kompaktowy, mam sporo górek, a prosto w orkę i tak nie wyjeżdżam

Opublikowano

wg mnie przedni walek uja daje no chyba ze ktos ma bryly jak talerze i wielsze ale minus taki ze lozyska siadaja co chwila, belka w zupelnosci wystarczy, rozciagnie nierownosci itp

Jedynie z przodu ta wloka by mogla byc na wzor holenderski czyli uzebiona to w tedy odwaliła by kawal roboty....

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, daron64 napisał:

Narazie mam siewnik 2.5m

I tak nie sieje prosto w orkę. Nie chcę też zetorka męczyć. Normalnie bym nie patrzył na ten agregat, ale jest akurat blisko mnie, ze 20km.

Pisałem do dwóch przedstawicieli agrolifta, to obaj mnie olali 😔

Mnie sam właściciel agroliftu olewa.

27 minut temu, daron64 napisał:

A tak wracając do agregatu - ma ktoś może jakiegoś znajomego, który używa takiej maszyny, albo jakąś opinią potrafi wspomóc?

_gTSL9NKtGD59-ACJIF-j7wyvYd2K5BLdYMBkFHK

Pasowalby mi, bo dość krótki, nie męczyłby zetorka i ma cięższy wał. 

Taki agregat waży z wałem strunowym jakieś 420kg. A sam wał kroskil ponad 400kg. Taką informację uzyskałem od producenta. Dlugość od zaczepu do zaczepu 145 cm.

Opublikowano

@igor10246 rozczaruje cię nie mam hodowli świnek. Asf i te sprawy plus ludzka życzliwość. Przez 20-25 lat albo i dłużej odkąd pamiętam to rodzice zawsze mieli tuczniki i swoje maciory. Żadnej soi czy innych wynalazków nigdy nie stosowali. Tylko i wyłącznie śruta własna i ziemniaki. Tuczniki w zależności od tego po jakim nasieniu były to rosły do 120-130kg 7-8 miesięcy max. Zdarzały się mioty że i 6 miesięcy osiągały taką wagę. 

Ale takie były realia. Mając 3 maciory części prosiaków szła na handel części na odchów bo takie były warunki w budynkach. 

W jednej części stało bydło mleczne w drugiej parę byczków a w następnej trzoda. 

Z cenami też była loteria. Raz sprzedałeś 5 i wiedziałeś że coś masz. Ale ile razy sprzedawało się za bezcen bo co było zrobić. To nie opas że nie przerośnie. Tu waga weryfikuje termin sprzedaży tego nie przetrzymasz.

Opublikowano

ja nie mówię że nie jest niemożliwe jednak chów całkowicie naturalnymi metodami jest mniej wydajny niż z nawozami, dodatkami paszowymi itd. i tu pisał że bez ziemniaków które na prawdę dużo dają w tuczu i ja bym też na ziemniakach jechał bo to super pasza której wadą jest czasochłonność ale efekty są bardzo dobre 

Opublikowano

Dla mnie 14 miesięcy i 95kg to sorry ale szkoda czasu i nerwów. 

Gdy przejmowałem gospodarstwo od rodziców 7 lat temu to już wtedy ziemniaki wyleciały z menu a nawet wcześniej. Właśnie przez tą całą czasochłonność. 

Została sama śruta podawana w dwóch wersjach. Na sucho w karmnikach i na mokro w korytach. Plus woda z poideł. I okazało się że wystarczy. Bez chemii dodatków i innych cudów. 

No i sianko z drugiego pokosu bardzo im smakowało. 

Dla siebie jak trzymało się na wyroby to tak pod 160-180kg żeby było to w zależności od tego czym były kryte maciory to czasami trzeba było słoniny do kiełbas dokupić bo na świniaku nie było. 

Panowie pada u was??

U mnie jak wczoraj zaczęło tak ani myśli przestać. Roboty pod chmurką w uj a tu nic nie idzie zrobić.

Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, blondynek2004 napisał:

Panowie pada u was??

U mnie jak wczoraj zaczęło tak ani myśli przestać. Roboty pod chmurką w uj a tu nic nie idzie zrobić.

Żebyś tylko nie narzekał za 3 miesiące, ze sucho... U nas pada już prawie tydzień i jestem z tego faktu bardzo zadowolony, woda w pszenicy stanęła na polu wiec jest ok :)

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
11 godzin temu, kubica11 napisał:

Mam już dość tych chińskich rozruszników to już będzie czwarty, ciągnik przy turze także codziennie palony kilka razy 

https://allegro.pl/oferta/rozrusznik-3kw-ursus-c-385-expom-0001367009-8740354974 myślałem też nad takim ale chyba lepszy magneton

Pomyśl nad rozrusznikiem "JUBANA" u mnie już rok czasu a ciągnik prawie codziennie palony i nie raz kilka razy na dzień. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v