Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

To chyba przed 2018 rokiem kupili bo teraz przynajmniej legalnie nie zamontujesz pieca do palenia całymi kawałkami drewna poza wkładem kominkowym. Chyba, że coś się zmieniło. Albo na lewo to wiadomo. Bo można kupić takie piece - na eksport.

Dwa albo trzy lata temu kupiłem piec zgazowujący, w którym pali się całymi kawałkami drewna. Piec jest klasy 5 i jego wymiana była zgłaszana.

• Like 1
Opublikowano

Też rozważam wymianę źródła ogrzewania. Coraz bardziej dręczy mnie myśl o założeniu kotła na gaz. Koleżanka dwa sezony temu założyła i bardzo zadowolona z efektu. 4000 zł na sezon. Ekogroszek kosztuje mnie więcej i jest kupa sadzy przy tym co sobotę. 

Opublikowano

Ja chciałem gaz kilka lat temu ale przez tą pojebana unie i ich przepisy mam obawy. Chyba że wojna się skończy, ruski gaz zacznie płynąć przez niemcy i znów będzie ekologiczny.

Na drewno można wstawiać kotły na program tylko są to kotły gazujące, znajomy taki wstawił. Mówił, że cos tam w nim się przekłada i dziala taki jak zwykły smieciuch i ogień. Czy prawda nie wiem.

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jasna sprawa. Gaz to niesamowita wygoda. Ja mam na ekogroszek itp z podajnikem a na gorze zwykły ruszt. Teraz pale owsem wymieszanym z ekogroszkiem plus kilka kawałow drewna na ruszt 2-3 razy dziennie i jest ok.

Też mam ekogroszek. Ostatnio jakoś miałem trochę zmarnowanego pszenżyta to kiepsko szło. Zatyka dziurki w palniku. Owies szedł elegancko pierwszy sezon, kukurydza tak samo. Ale węgiel to węgiel. Też mam z rusztem, ale na podajnik stabilniej. 

O, już są. Bosz, dziś prymak i ta drąca gębę.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na drewno można wstawiać kotły na program tylko są to kotły gazujące, znajomy taki wstawił. Mówił, że cos tam w nim się przekłada i dziala taki jak zwykły smieciuch i ogień. Czy prawda nie wiem.

Zakładasz w dolne drzwiczka klapkę uchylną (u mnie była w zestawie). Wyjmujesz z pieca (z paleniska) blachę ukośną po której zsuwa się powoli drewno. I jeszcze z tyłu pieca, przy dole zamykasz dopływ powietrza, który służy do dopalania gazu wytworzonego w procesie zgazowania. Wkład szamotowy między paleniskiem a tylnym kanałem dymowym, który spełnia nie jako funkcję panika do gazu, sam się po paru latach rozsypuje.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
8 godzin temu, hubertuss napisał(a):

To chyba przed 2018 rokiem kupili bo teraz przynajmniej legalnie nie zamontujesz pieca do palenia całymi kawałkami drewna poza wkładem kominkowym. Chyba, że coś się zmieniło. Albo na lewo to wiadomo. Bo można kupić takie piece - na eksport.

Po czym takich schiz dostałeś? Nie pisz bzdur 😄 ludzie montują co im pasuje chyba że chcą z dofinansowania skorzystać. 

4 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja chciałem gaz kilka lat temu ale przez tą pojebana unie i ich przepisy mam obawy. Chyba że wojna się skończy, ruski gaz zacznie płynąć przez niemcy i znów będzie ekologiczny.

W czym masz problem, ludzie nadal instalują kotły gazowe, okoliczna firma w tym roku ponad 1000zbiornikow sprzedała i cały czas schodzą.

Opublikowano
11 godzin temu, Kallina86 napisał(a):

Nadal można zagazowujące, w których pali się całymi kawałkami drewna. W październiku albo w listopadzie znajomi taki wstawiali na czyste powietrze. 

Też mam taki i podchodzi pod program ....chodzi tam głównie o bufor... jeśli ktoś ma dostęp do własnego drzewa i czas na jego przygotowanie to polecam...u mnie Atmos 25ds

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

Też mam taki i podchodzi pod program ....chodzi tam głównie o bufor... jeśli ktoś ma dostęp do własnego drzewa i czas na jego przygotowanie to polecam...u mnie Atmos 25ds

Ile kosztował Cie ten piec?

Nie chciałeś dwupaliwowego drewno pelet z atmosa? Zawsze jest jakaś alternatywa. Tylko cena chyba spora u nich.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Ile kosztował Cie ten piec?

Nie chciałeś dwupaliwowego drewno pelet z atmosa? Zawsze jest jakaś alternatywa. Tylko cena chyba spora u nich.

Gmina robiła na dotacje 6 lat temu zwracali70% za wszystko łącznie z montażem (piec, bufor ,lodomat,,3pompy) zapłaciłem 8tys sam piec wtedy kosztował 13tys do wyboru był albo drewno albo pellet.po rozbudowie domu też bym kupił tylko większy 

Opublikowano
17 godzin temu, bergman31 napisał(a):

Dwa albo trzy lata temu kupiłem piec zgazowujący, w którym pali się całymi kawałkami drewna. Piec jest klasy 5 i jego wymiana była zgłaszana.

Zgazowujący tak ale ten na taki nie wygląda. Ale nie spieram się może jest zgazowujący. Ja zgazowujący kiedyś miałem mordęga. Czyszczenie wymiennika ciepła co rusz to duży problem. Pamiętam u nas kiedyś kupowali czeskiego vigas a. Po chwili wszyscy palili jak w zwykłym bo nikt nie nastarczył tego czyścić nawet przy sezonowanym drewnie. Tylko wtedy to on jak kopciuch działa wszystko w komin idzie bo wymiennik jest ominięty. Ale 16 lat działał l ile razy zagotowany był. 

11 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Po czym takich schiz dostałeś? Nie pisz bzdur 😄 ludzie montują co im pasuje chyba że chcą z dofinansowania skorzystać. 

W czym masz problem, ludzie nadal instalują kotły gazowe, okoliczna firma w tym roku ponad 1000zbiornikow sprzedała i cały czas schodzą.

Wszystko napisałem no ale rozumiem, że chciałeś się przyczepić Wiem, ze ludzie wszystko montują i o tym napisałem.

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

Gmina robiła na dotacje 6 lat temu zwracali70% za wszystko łącznie z montażem (piec, bufor ,lodomat,,3pompy) zapłaciłem 8tys sam piec wtedy kosztował 13tys do wyboru był albo drewno albo pellet.po rozbudowie domu też bym kupił tylko 

To jak za darmo...Ale nie kojarzę takiego programu w gminach 🤔

Opublikowano (edytowane)

A u mnie na czyste powietrze musiałbym jakieś machloje robić, żeby 40% dofinansowania dostać. O tyle to będzie większa faktura, jeśli na program. Za gotówkę robię póki co dach. Może w przyszłym roku elewacja i pier**lę te ich "dotacje"

IMG_20251208_162611.jpg

Edytowane przez Bananek
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

To jak za darmo...Ale nie kojarzę takiego programu w gminach 🤔

O to każda gmina się osobno starała. U nas jeszcze dochodziły przydomowe oczyszczalnie ścieków 

5 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

O to każda gmina się osobno starała. U nas jeszcze dochodziły przydomowe oczyszczalnie ścieków i jeszcze solary na ciepłą wodę 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.12.2025 o 19:40, Bananek napisał(a):

Pompy ciepła nie biorę pod uwagę 

takich rzeczy sie nie bierze pod uwage przy PV na nowych zasadach 

W dniu 8.12.2025 o 06:48, tytanowyJanusz napisał(a):

Lepiej powiedźcie jak tam wam się podobał remont u Andrzeja 🤣

czego bo przespałem ? ja po tej przybudówce wnioskuję że te drzwi z przprzedsionka do domu powinni wywalić i jako zewnętrzne do przybudówy wstawić a okno plastik to ze śmietnika znajdą 

W dniu 7.12.2025 o 19:52, Krzysztof81 napisał(a):

Gaz to niesamowita wygoda.

ciotka ma w mieście w mały drewnianym parterowym domku ale w większe mrozy i tak idzie kopciuch w ruch bo by zrujnowały rachunki 

jak dla mnie gaz czy pompa ciepłą lub pellet to tylko do podłogówki bez względu jak ocieplony budynek 

W dniu 7.12.2025 o 19:59, Bananek napisał(a):

Też mam ekogroszek. Ostatnio jakoś miałem trochę zmarnowanego pszenżyta to kiepsko szło. Zatyka dziurki w palniku. Owies szedł elegancko pierwszy sezon, kukurydza tak samo. Ale węgiel to węgiel. Też mam z rusztem, ale na podajnik stabilniej. 

jeszcze bób wypróbuj 

20 godzin temu, Bananek napisał(a):

A u mnie na czyste powietrze musiałbym jakieś machloje robić, żeby 40% dofinansowania dostać. O tyle to będzie większa faktura, jeśli na program. Za gotówkę robię póki co dach. Może w przyszłym roku elewacja i pier**lę te ich "dotacje"

IMG_20251208_162611.jpg

to jest oryginalna bryła domu czy coś było dobudowywane? 

W dniu 30.11.2025 o 20:43, Bananek napisał(a):

Konkubent już się nauczył DEJ. Żeby ktoś z dobrego serca transport bel wysłał. Ja mogę mu z dobrego serca 100 szt sianokiszonki wysłać za gotówkę. 

oni pewnie kombinują by przy kupnie bel transport i rozładunek były po stronie sprzedającego jeśli odległość nie jest przeszkodą do transportu ciągnikiem , to samo jak swoje łaki czy dzierżawy robią w bele

tam w wiosce sporo ludzi nic nie chowa a maszyny zielonkowe ma , pewnie siano na handel bo na hodowcach takich jak ona dobry biznes jest

Edytowane przez konteno
Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał(a):

Robisz sam czy firma? Blachodachówka? Jaki ogólny koszt mniej więcej?

Firma. Na rąbek stojący. 250m² dachu - koło 50-60 tysięcy. 

8 godzin temu, konteno napisał(a):

pewnie siano na handel bo na hodowcach takich jak ona dobry biznes jest

Zeszłoroczne bele po 170 poszły wiosną