Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, solek01 napisał:

Dostałem WZ bo odwoził kierowca ciężarówką. A swoją drogą do której ich lokalizacji odstawiałeś?

Przeworsk, to udaj sie osobiscie po fakture może ja ciagnikiem oddawalem i sie pytali czy wz czy faktura

Opublikowano
Dnia 6.11.2020 o 22:34, RU68 napisał:

Jeżeli kasa w ręce to może jedynie kombinować na wadze i wilgotności .I tak ustal gdzie po załadunku będzie ważone abyś ty był przy tym a wilgotność niech upoważni kierowcę do potwierdzenia  wilgotności i podpisania  dokumentu dostawy w  imieniu  kupującego ( zawsze możesz kupić woreczki sejfowe - można tylko raz zamknąć - i robisz próbki do badania w przypadku rozbieżności ale kierowca również musi podpisać ten worek 

tylko szybko go trzeba przekazać do niezależnego laboratorium bo jak to woreczek z tworzywa, moga się zmienić parametry, chyba że jakis perforowany

Dnia 7.11.2020 o 10:44, warchest napisał:

u nas normalnie sie sieje 2 lata pszenice a pozniej przerwa czyli np rzepak ,czy nieraz kukurydza szła pozniej , poplony tez czy inne uprawy ze przerwe sie robiło i tak wiekszosc ludzi u nas robi ze pszenica po pszenicy to norma i zadnych spadkow plonow nie ma po tym jak jest pszenica po pszenicy zasiana 

u nas nie ma opcji pszenica po pszenicy tj na słabych glebach, ciezko zrobić po dobrym przedplonie a co dopiero po pszenicy, chyba że jakiś ładny poplon się zasieje i się uda to wtedy wychodzi

4 godziny temu, AndrzejRo napisał:

Nie wiem jak u was ale u mnie to plony w tym roku jednak niższe o 10-15% choc kukurydza wizualnie duzo lepsza na słome/słomy multum a ziarna mało/

czasami tak jest, nie mamy na to wpływu, u mnie też łan bogaty a wychodzi średnio, zobaczymy na koniec podczas podsumowania

• Like 1
Opublikowano

mlocil ktos  jaka wilgotnosc spada czy rosnie

Dnia 3.11.2020 o 19:36, pawelek98 napisał:

witam czy ktoś sprzedaje suchą ? jak wyglądają potrącenia za ziarna połamane?

czy na mokro też potrącają za połamane?

Opublikowano
4 godziny temu, proxy8441 napisał:

tylko szybko go trzeba przekazać do niezależnego laboratorium bo jak to woreczek z tworzywa, moga się zmienić parametry, chyba że jakis perforowany

u nas nie ma opcji pszenica po pszenicy tj na słabych glebach, ciezko zrobić po dobrym przedplonie a co dopiero po pszenicy, chyba że jakiś ładny poplon się zasieje i się uda to wtedy wychodzi

czasami tak jest, nie mamy na to wpływu, u mnie też łan bogaty a wychodzi średnio, zobaczymy na koniec podczas podsumowania

nie no ja tez mam i gleby slabsze i na 5 klasie pszenicy nie sieje bo nie urosnie , tylko rzepak to jeszcze urosnie na takiej mieszanej ziemi 4 5 klasa i pszenzyto , ciekawe jak kukurydza ale na 5 klasie jak sucho to tez lipa 

Opublikowano
7 godzin temu, proxy8441 napisał:

Jak mogą się zmienić parametry ?Jedynie przy długim przechowywaniu może spleśnieć - badanie rozjemcze prowadzone jest metodą suszarkową i wilgotność jest stała jak w momencie pobrania

Opublikowano
11 godzin temu, kodzi napisał:

lubelskie LSW jak cena kukurydzy mokrej gdzie można dobrze sprzedać około 70 ton

nie wiem w jakiej odległości od komina szukasz i czy sam zawieziesz czy szukasz z odbiorem z pola.

w naszych stronach 420-430 netto 30% +10zł -6zł

LCH LLE

Opublikowano
Dnia 6.11.2020 o 21:24, warchest napisał:

pszenice po pszenicy normalnie mozna zasiac to norma ,

Chodzi mi o ten przymus zazielenienia powyżej 15 ha że ileś tam procent musi być np łubinu (wiążące azot) słyszałem że międzyplony 8 tygodniowe też się liczą . Czy coś się zmieniło? 

Opublikowano
6 godzin temu, pawel885 napisał:

Chodzi mi o ten przymus zazielenienia powyżej 15 ha że ileś tam procent musi być np łubinu (wiążące azot) słyszałem że międzyplony 8 tygodniowe też się liczą . Czy coś się zmieniło? 

teraz nowe doplaty to ciekawe jak to bedzie wyglądać 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Minister50 napisał:

A u kogo,bo ja też wsc

Rokicki Dżewicz WZY Kołodziejak Kaski WGM ale to wszystko na granicy WSC

Woj. mazowieckie pow sochaczew

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano
Dnia 8.11.2020 o 21:35, RU68 napisał:

Jak mogą się zmienić parametry ?Jedynie przy długim przechowywaniu może spleśnieć - badanie rozjemcze prowadzone jest metodą suszarkową i wilgotność jest stała jak w momencie pobrania

no tak, właśnie o pleśnienie mi chodziło 

spokojnie można siać teraz ozime, sam będe siał ale po 15 listopada jeszcze, wg mnie do końca listopada mozna zasiać, kwestia tego jaka pogoda głównie chodzi o temperaturę, dobrze by było żeby szpilka trafiła jeszcze na jakiś mróz żeby przeszła jarowizację, w 2018r w grudniu siódmego siałem juz jarą Tybalta, wyszła świetnie, kiełkowała a wschodziła końcem lutego i początkiem marca była na wierzchu, z ozimymi i przewódkami wszystko zalezy od pogody, czasami przewódka siana w grudniu może wyjść już początkiem stycznia i jak napotka srogie mrozy może ją zciąć

Opublikowano

Do wyjadaczy w temacie. Czy przy takich mglistych, wilgotnych warunkach wilgotność jeszcze spadnie? Ten tydzien pogoda bez zmian. Przyszly ma byc slonko. Od półtora tygodnia wilgotnosc praktycznie stoi w miejscu? FAO 250 27-28% z kolby, FAO 280 30% z kolby. Polska centralna 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v