Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
miwigos napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

ładowarki w aucie nie masz?

póki wiadomości obejrzysz to się podładuje 😉

Nie wszyscy są tak uzaleznieni żeby ja mieć,

od wiadomości? 😉

Opublikowano
Strongman napisał:

Jęczmienie ozime już koszą.

u mnie większość miękka a dziś znów polało także żniwa się przekładają

Bartek933 napisał:

Pokropiło. @ZELKOW u mnie Sailor cały biały (2x zabieg fungi) z samego brzegu 17%wilg 

u mnie poszły 3 zabiegi w dołkach zielone pszenice ale na górkach coraz bielsze z dnia na dzień zobaczymy jak będzie sypać niby w kłosie jest ale jak nie którzy wrzucali to pszenice zielone o tej porze to się zastanawiałem czy aż tak grzyb zaatakował

Opublikowano
45 minut temu, Bananek napisał:

I u mnie leje teraz. kalina, Ty weź kup w końcu ten dreszczomierz, bo nie wiem ile za suwaltysami nakapalo.

czyli gorsza. I dobrze, niech Ci gul skoczy. 😉

A czy Tobie z mego rośnie? Niechaj i do nieba Ci buja 😋 ale fakt, migdał jakby napuchnięty 😆😆

7 minut temu, soltys48 napisał:

za brzydką i kudłatą mordę mam, nikt nie chce

mój dziś 14,6 ale słoma zielona

kolejny z małym..................

🤣 Mały ale wariat 

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Mam w samochodzie ale to trzeba do garażu iść, 

Córka pałerbanka dała to na parę chwil starczy.

Nie ciekawe żniwa będą.

Lepiej bier szpadelek na ramię i leć miedzę przekopuj bo na powodziowe nie masz co liczyć 😋

Opublikowano

RLA od kilku dni ostra lampa dzisiaj coś popadało ale mogło by więcej spokojnego deszczu dać.

Opublikowano
25 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Mam w samochodzie ale to trzeba do garażu iść, 

Córka pałerbanka dała to na parę chwil starczy.

Nie ciekawe żniwa będą.

Do żniw  może  się  uspokoi pogoda, i aby nawałnicy nie było.

Co tam u Zetorka odzywał się  do Ciebie? Jechałem przez jego okolice w sobotę ale nie mam żadnych namiarow na niego bo bym odwiedził.

Opublikowano

W tym roku 10ha jęczmienia. Jest co młócić. 

O już druga przyczepa zajechała. Bizon pali gumę. Tylko ja uczulony jestem i nie mogę zwalać zboża. 

W prognozie nic nie widać. 

Dzisiaj jesteś chłop wyleciał z desykacją rzepaku taki wiatr był że pewnie kuku mi spalił. 

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Do żniw  może  się  uspokoi pogoda, i aby nawałnicy nie było.

Co tam u Zetorka odzywał się  do Ciebie? Jechałem przez jego okolice w sobotę ale nie mam żadnych namiarow na niego bo bym odwiedził.

Nie, też nie mam oprócz nr tel.

Szumi deszvz dalej, prądu nie dali.

• Sad 1
Opublikowano
leszek1000 napisał:

W tym roku 10ha jęczmienia. Jest co młócić. 

O już druga przyczepa zajechała. Bizon pali gumę. Tylko ja uczulony jestem i nie mogę zwalać zboża. 

W prognozie nic nie widać. 

Dzisiaj jesteś chłop wyleciał z desykacją rzepaku taki wiatr był że pewnie kuku mi spalił. 

jak u Cb z plonem jęczmienia

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Ło matko to jak była susza w tamtym roku i żeście prognozowali 50%, a w tym roku jeszcze 40% to chciałbym wiedzieć ile dla was jest 100%. Identyko jak handlarz po bydlaki zajeżdża, albo na forum gadka handlarzy... W dół znowu 20-40-50gr. Nigdy w górę od lat, to już dawno powinniśmy do bydlaków im dopłacać żeby wzięli

U mnie suszy nie ogłosili i nie czekałem na nią. Zebrałem przeciętnie 7,3t pszenicy i 5,5 pszenżyta.

W tym pszenica widzę że średnio nawet 4,5 nie da, a pszenżyto jeśli będzie wszędzie takie jak tam gdzie patrzyłem to i 3 t nie da.

Lepiej wejdźcie w łan żeby za dużo silosów nie stawiać i bb dokupować😁

Zlało tyłek na koniec kombajnowania porzeczki, wichura że skrzynki po polu fruwały. Brr...

Edytowane przez Agrest
Ebana autokorekta
Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Panie, jak tam, ogarnales się w obejsciu??? Udało się bez większych strat??

4 odpadu, 12 czeka a ja razem z nimi, niby w środę mają być wyniki badań

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v