Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

U mnie meloman na wilgotniejszych stanowiskach wczoraj mierzylem to 110cm nie skracany jakieś  100kg N, to borowik jeszcze wyższy?

Z tego co mi wiadomo to Borowik jest najwyższą odmianą pszenżyta zarej. w Polsce. A z resztą jak chcesz zmienić odmianę to celuj w coś nowego bo Meloman raczej plonuje lepiej niż Borowik

• Thanks 1
Opublikowano

Borowik wysoki ale przy 110 kg N stoi bez regulacji,najlepsza odmiana żeby wk***ić sąsiada 😅

17 minut temu, 6465 napisał:

Przemek jak będziesz teraz jechał to weź młodego za kierowce,  rypniemy sobie 🍻na huśtawce. 

Nie stać mnie obecnie na niego

10 minut temu, 6465 napisał:

Już jedyny problem to taki że bardzo szybko jej się wszystko nudzi. 

Bo jedynaczka....,

• Like 1
Opublikowano

To na rokse zajrzyj, poprobuj może ci się rozochoci 😎 

Mój meloman nowy i stary borowik oba wysokie. Meloman ładniejsze kłosy. W żniwa się okaże... Ale jak prognozy się sprawdza to jutro pszenżyto legnie 🙄

Opublikowano (edytowane)

Oj Trismarta chyba nie widzieliście, ma już dobre 130 cm, miejscami 150. Dostał moddusa 0,4 l, ale jemu to by trzeba chyba jakąś końską dawkę dać, żeby przyhamować. 

IMG_20200606_150315.jpg

Edytowane przez karban
Opublikowano (edytowane)

Trismat to takie wyrzsze lombardo,kłosy ma tez takiego samego koloru podobne tez to twingo ale w twingo zianko lekkie i wyglonda jak zyto tylko jest duże,borowik to jedna z najmniej wymagających odmian pszenzyta tak samo jak fredro tylko ziarnko duże .

Co roku mam jakąś inną odmianę.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Rotondo to najlepsza odmiana pszenżyta. Sieje je od pierwszego roku jak tylko weszło już pewnie z 6-7 lat. Melomana miałem w tamtym roku z kwalifikatu wysianego na jednej działce z Rotondo i po jednym roku więcej go nie siałem. W tym mam pierwszy raz grenado i avokado które już mi się nie podoba bo po zimie słabo wyglądało a teraz ma jakieś brązowe ości. I odnowione w tym roku Maestozo które jest super na piachy. 

Za noc 3mm. Dzisiaj cieplutko i słonecznie nawet jednej chmurki nie ma. Jeszcze tak ładnego dnia w tym roku chyba nie było.

Opublikowano (edytowane)

Darek, jak u Arka drzewa ścinaliśmy też było ładnie tyle że nie tak ciepło. Na gorsze ziemie spróbuj Trismart, też jest spoko 

Co do Melomana strasznie ciężki w omłocie. 

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

a Rotondo polecacie ? mlomana mam drugi rok , w tamtym dał 8+

Rotondo super odmiana ale na dobre ziemie, Melomana też miałem i mam ale jednak Rotondo lepiej wypada. Mam jeszcze Octavio i Belcanto - zobaczę jak w żniwa będą sypać 

Opublikowano
4 godziny temu, karban napisał:

Oj Trismarta chyba nie widzieliście, ma już dobre 130 cm, miejscami 150. Dostał moddusa 0,4 l, ale jemu to by trzeba chyba jakąś końską dawkę dać, żeby przyhamować. 

IMG_20200606_150315.jpg

Miałem i to,jednak borowik wyższy

2 godziny temu, Uziu92 napisał:

a Rotondo polecacie ? mlomana mam drugi rok , w tamtym dał 8+

Bardzo dobra odmiana-rekord plonu u mnie w gospodarstwie ale.....

Mocno porasta

Potrzebuje dobrej ziemi

I wg mnie mimo że jest niskie ciężko je utrzymać w pionie do żniw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v