Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

10.5°, 🌥, wiater zimny.

Siana suszarkami będą suszyć 😁

Proszę się złowieszczo nie podśmiechiwać, bo tu adres już niektórzy mają. Wpadnę moją fiestą, do auta zapakuje. Na miejscu widły wręcze i nie odwiozę prędzej niż siano będzie suche😜

Opublikowano

w alpach austriackich suszylismy siano suszarkami -tylko troche wiekszymi...to normalka, wtedy tam dwa dni padalo i dwa dni pogody-jak w szwajcarskim zegarku, jeden dzien rano dyskowka z kondycjonerem kosila, na drugi wieczorem po 15 przyczep sie zwozilo na strych ladowaczem linowym i dmuchawy w ruch. inaczej by nie wyschlo nigdy - nie dalo sie zrobic kiszonki bo mleczarnia na sery tak wymagala.

znowu w nocy popadalo,zimno,wieje, trawa dopiero teraz rosnie,  mialem ziemniaki podsypac , moze uda sie jeczmien prysnac- na ile dopiero po opadach ruszyl.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

koś i bądź pierwszy😀😉

No nawet moje stare łąki można kosić, ale sąsiad, z którym robię baloty nawet prasy jeszcze nie przeglądał :/ a pierpierwszy o tak nie będę, bo inny już wystartował dzisiaj. Zresztą, na te parę krówek, co się chce matuli jeszcze trzymać, go kiedy bym nie skosil to wystarczy. Najgorzej, że u nas wszystkie tuzy podane są jako cenne przyrodniczo, bo natura2000 i ani ich przeorać ani nic z nimi zrobić. Tak to już dawno na połowie by zboże rosło, a na drugiej połowie byłyby świeże łąki.

2 godziny temu, slawek74 napisał:

U nas trawy pokoszone tylko papraje i maruderzy zostali

U nas to krowiarze, co mają świeże łąki dopiero zaczynają, reszta nic nie rusza

Opublikowano
Dnia 10.05.2020 o 13:55, Zapracowany napisał:

Co do pożytków to pszczoły szaleją, wszystko zalane. A najlepsze przed nimi!

PO ILE Płacisz za  rój znaleziony ?   wczoraj gosciu zdjął taki 1,5  kg  to po 50 zł płaci bez wzgledu na wage .

Opublikowano

Ja nikomu nie płacę. Tylko temu co mnie poinformuje jeśli jest u niego rójka to ze dwa słoiki miodu dam. 

@Zapracowany Moje już najlepsze miały. Teraz to już coraz biedniej, trochę facelii i akacji, potem lipy i koniec sezonu. Jak dobrze pójdzie to jeszcze z 12l miodu z rodziny się w sumie wyciągnie i w sumie tyle mi pasuje, bo z dwoma poprzednimi wirowaniami wyjdzie koło 30l/rodzina.

+18, co chwilę chmury przechodzą ale nie pada.

Opublikowano (edytowane)

No nawet więcej. Nie płacę w sensie takim, że daję pieniążki gotowe do rączki tylko daję za to miodek po prostu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wieje i chmurzy się może  coś sie zbierze🤔

Już  kuźwa szukają  jak tu rolnika za kieszeń pociągnąć 😠

https://www.agrofoto.pl/aktualnosci/polska/za-co-rolnik-dostanie-mandat-zobacz-taryfikator,6548.html

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, soltys48 napisał:

I co wtedy poczujesz? Narodzi się to wiesz ile to roboty?

I jeszcze tanio odda .

Grześ , ale tam nic strasznego nie ma .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
28 minut temu, Bananek napisał:

I cyk, prawie 6ha położone.

I cyk, prawie 1ha lucerny położony. 😁

Opublikowano

też będziesz zaraz grabił w wałki? 😉 na jutro przyczepa zamówiona. jeśli pogoda pozwoli to wieczorem będę już po zbiorze pierwszego pokosu. trawy świetne. (zapomniałem dodać: kochany pamiętniczku)😀

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

PO ILE Płacisz za  rój znaleziony ?   wczoraj gosciu zdjął taki 1,5  kg  to po 50 zł płaci bez wzgledu na wage .

Z tego co wiem to brat  za darmo nie chce. Choroby te sprawy

Rolnik dlaczego im coś nie wsiejesz?

Teraz facelia, zaraz ogórecznik, potem gryka, wyka nostrzyk itd.

Opublikowano
4 godziny temu, hubertb napisał:

1000l wymaga SENT więc lepiej żeby policajt nie przyjechało. 

Policja pierwsza była bo akurat na ostrym zakręcie to poszło i osobówką płot przestawił jakiś geniusz. W mauserach przewozić to już raczej całkiem nie wolno. Ale smród we wsi jak nie wiem

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

kurka komu dobrze. wpadaj do mnie, pomożesz grabić. czy ja mam wpaść pomóc leżeć?😉

Do mnie ?

Ja na siano łąkę mam . Zaraz drugi raz przegrabię żeby równo zmokło .

6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Będzie padać a może i nie 

https://youtu.be/dLmvx7jh1qQ

To Jarek i takie sprzęty ma ?

Opublikowano
33 minuty temu, Bananek napisał:

też będziesz zaraz grabił w wałki? 😉 na jutro przyczepa zamówiona. jeśli pogoda pozwoli to wieczorem będę już po zbiorze pierwszego pokosu. trawy świetne. (zapomniałem dodać: kochany pamiętniczku)😀

Gdzie tam. 😏

Narazie rozbite z pokosów i na czwartek może będzie. 🤨

10 minut temu, Bananek napisał:

uważasz, że mam bramę na łąki? tam, gdzie będziesz grabil nie ma ogrodzenia.

Co inne ma na myśli. 🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

I jeszcze tanio odda .

Grześ , ale tam nic strasznego nie ma .

Poczytaj dobrze, za brudne opony możesz już  mandacik dostać. Rozumiem za upier...one to tak.😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v