Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, bratrolnika napisał:

są dwie opcje, Grześ nie miał z czego pić, albo @6465  cię odwiedził pod przykrywką nocy...

W piątek będę się koło niego kręcił. ☺

Opublikowano

Chmura wielkości boiska i kupa gradu

5minut i 5mm. Tylko czemu w takiej formie?😥

Opublikowano

O 16 godz w Koninie gradem sypneło a jezdnia zamieniła się w jezioro. 

Sołtysa deszczomierz u mnie w ogródku stoi od pierwszego maja. Więcej mi nie potrzeba. 

Opublikowano

TO u was niemaja na skupach sondy odkurzacza i biora gdzie chcą automatem

U mnie N-3 był 9 maja,od tej pory spadły 23 mm,więc napewno nie spali

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

Według mnie to można tego z żytem nasypać na spód i nakryć bez żyta.Zresztą tego na skupach u mnie nie patrzą tylko i wyłącznie robaka.

Nikt na żaden skup nie wozi, wszystko bydło zjada. Moje kwalifikat i trochę było żyta. Hektar na najlepszym kawałku przeszedłem i pójdzie to w baksy do nasienia, jakbym miał chodzić na ponad 10ha wszystko rwać to pierdyle. 

Byłem na polu, na wiosce tylko porosiło, a niecały kilometr dalej fest polało także o d*pę potłuc dzisiejsze nasze pomiary, punktowe opady

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

jakbym miał chodzić na ponad 10ha wszystko rwać to pierdyle.

To po co aż tyle zasiales??? Jednak mniejsze działki to lepsze...

1 godzinę temu, 6465 napisał:

deszczomierz u mnie w ogródku stoi 

Kurde, może i ja bym się dorobił, w sumie to tyle co kawalek się przejechać i chwila strachu.....

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

To po co aż tyle zasiales??? Jednak mniejsze działki to lepsze...

Kurde, może i ja bym się dorobił, w sumie to tyle co kawalek się przejechać i chwila strachu.....

No niby tak Ale jakby Cię kolega @6465 nakrył to mógł byś zwrócić ale z widłami w pupie😎

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

No niby tak Ale jakby Cię kolega @6465 nakrył to mógł byś zwrócić ale z widłami w pupie😎

Poczekam aż się pochwali że wyjeżdża w trasę

Wszystko opracowane

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Duży był ten mocznik?

Granula 0,5 -0,7cm

Opublikowano

I dziś dopadało jeszcze 2mm. W sumie noc i dzisiejszy dzień dały 11,5mm, maj w sumie 81mm póki co. Dla porównania kwiecień 12mm, z czego 6mm spadło 29 kwietnia.

Opublikowano

Praktycznie bez wiatru. Ja w polu nie byłem, staram się nie dobijać do głowy  bo stres mnie wykańcza fizycznie i psychicznie, ale kolega dzwonił i mówił że liście na jabłoni mu pocięło i delikatne ślady na zawiązkach są.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

TO u was niemaja na skupach sondy odkurzacza i biora gdzie chcą automatem

Niema na 4 skupach,czasem mają taką laskę ze się wbija i przekręca,a tak to przeważnie kubeczek z dyszla lub pomostu jak przyczepa wysoka.Do tego sito ze jak jest robak to przeleci i całe próby,czasem wilgotność patrzą ale rzadko.A jak raz przywieziesz i sprawdzą i ok to kolejnej przyczepy nawet już nie patrzą

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
56 minut temu, bratrolnika napisał:

Poczekam aż się pochwali że wyjeżdża w trasę

Wszystko opracowane

i żona tyż namierzona???

3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Kurde chyba tylko ja nie posiadam deszczomierza 😕 A i jeszcze sołtys 

jutro juz będę miał

2 godziny temu, 6465 napisał:

W piątek będę się koło niego kręcił. ☺

Zajeżdżasz???

Opublikowano
5 godzin temu, karban napisał:

Jak wy tam działacie to nie wiem. Chyba jedynie facelię i słonecznik:) Jechałem kiedyś przez Kujawy nad morze rowerem i jak widziałem te wasze potężne rządki z ziemniakami, co to nasze bolka by musiały na 2 albo 3 razy brać, to ciężko uwierzyć, że dajecie radę przy 400 mm opadu na rok. Rozumiem, że nawadnianie robicie, ale skąd tyle H2O bierzecie? Warta i Wisła wyschnie przez Was.

Nie, nie mam nawadniania, gleby też nie zaciekawe na dodatek w pobliżu jest kopalnia odkrywkowa. W studni nawet kropli wody.Musimy sobie radzić tylko żal patrzeć na wysychające uprawy latem.Ciesze sie, że Wam sie darzy bo deszcz to życie i  być albo nie być nie jednego rolnika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
  • Dodaj nową pozycję...
v