Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie jeszcze daje się opryskiwaczem pracować, ale drugiej beki chyba nie da rady bo ma ostro wiać 

Opublikowano

Bardziej  na drobną plamistość, ale i na brunatną, po trosze na gorzka

Opublikowano

coś i u mnie popadalo nad ranem. aż się spało lepiej i dłużej niż zwykle. 😉

niby na jutro po południu większy deszcz i na wtorek na cały dzień. gdzie jest ciepło? ziele w jarych rośnie jak najęte. temu to ani susza, ani zimno nie przeszkadza. może by się przestawić na uprawę chwastów...🤔 nawozów nie trzeba, opryskow tez... to jest jakiś plan.

tylko kto to kupi🤔

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Znając Życie to pewnie go podpierdolił ktoś bliski.Normalnie jak donosili do Gestapo na Żydów

8plus pochmurno  i powiewa wiatr

A może to niezła menda i zalazł komuś za skórę🤔 najlepiej nie wypowiadać się czy oceniać nie znając sprawy u mnie taki leser i medyk ma obecnie problemy ze swojej chciwości

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Czy jest sens pchać się w dzierżawę gdzie właściciel żąda 1500zł plus podatek a dopłaty dla mnie? 12ha, ziemia mozaikowata, na pewno wymaga wapna i obornika, obecnie uprawiający w tym roku nie dał nic nawozu ani oprysku na chwasty. 

Jak dopłaty bierzesz ty, to pisz umowę na ci najmniej 10lat i bierz a im umowa dłuższa tym lepsza. Ino trzeba mieć nadzieję że dopłaty się nie skończą. 

• Confused 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

21 minut temu, Bananek napisał:

niby na jutro po południu większy deszcz i na wtorek na cały dzień. gdzie jest ciepło? 

A jutro to jaki dzień?

hehe, faktycznie. 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

A jutro to jaki dzień?

Ciii🤫.

Nie uświadamiaj, twierdzi że jest abstynentem, a kalendarz widać i takim się myli😁😉

Opublikowano

Spoko, zawsze jak mam coś podpisać z datą, to muszę się pytać który jest

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Pafnucy napisał:

Znaczy szczęśliwy?

jak najbardziej. kiedyś zegarek musiał być zawsze na nadgarstku. teraz może od 10 lat nie zwracam uwagi na godzinę. jak mam coś zrobić to robię bez ram czasowych. w mojej rodzinie zwyczajem są wspólne posiłki, to tu też brzuszek przypomni o odpowiedniej porze, że trzeba już iść do domku.

43 minuty temu, bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

aż się spało lepiej i dłużej niż zwykle. 😉

Kurde, na mnie chyba przeszło te twoje nie spanie, bo od piątej się kręcę...

to nie moje. na Ciebie przeszło te z @pedro2. 😉

Edytowane przez Bananek
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, 6465 napisał:

Jak dopłaty bierzesz ty, to pisz umowę na ci najmniej 10lat i bierz a im umowa dłuższa tym lepsza. Ino trzeba mieć nadzieję że dopłaty się nie skończą. 

Tym bardziej że od przyszłego roku pewnie się zmienią zasady naliczania dopłat także ładnie można się władować 

Opublikowano (edytowane)

Ale można wziąć duży ciągnik na prow bo km do kazdego hektara,trochę da się naciągnąć ze niby gliny i ich przelicznik to za mało.

Wszystko zależy od umowy jak będzie napisana.Jak nie zapłacisz czynszu to choć i na dziesięć lat to ci zabiorą,Nawet jak będziesz obrabiać i zechcą sprzedać komuś innemu to sprzedadzą.Wszystko zależy od umowy żeby była korzystnie sporządzona.

Jeden koleś jak kupuje pole to od razu daje hajs i umowa taka ze jak się wycofa to mu pieniądze oddaje i  10tyś kary daje.I nawet jak ktoś by przebił to ma 10tyś,ale nikt nie przebije bo się robi drogo.I ludzie o dziwo się zgadzają takie coś podpisać,ta dz kto sprzedaje ten pan.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy napisał:

@Bananek a jak gdzieś trzeba na konkretną godzinę?

nie napisałem nigdzie, że w ogóle nie używam zegarka. Ciekawostką jest też to, że budzik może nie istnieć. Jeśli mam coś jutro rano załatwić (choćby o barbarzyńsko wczesnej porze) obudzę się zawsze na czas. Kiedyś ustawiałem budzik, bo nie ufałem sam sobie, ale zawsze budziłem się z pół godziny przed budzikiem.

3 minuty temu, bratrolnika napisał:

to poczekają😋

to też jest jakaś opcja. :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v