Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

I u mnie o 3 w nocy coś pokropilo, bo było słychać jak o okno deszcz tłucze

7 godzin temu, Strongman napisał:

przeciągnąłem ręka po zbożu i wilgotne

Pamiętam sytuację z przed 20 lat, jak mi kumpel opowiadal: wyprowadzil z ojcem krowy na pastwisko, ojciec wbija paliki, a on czeka, no i mu się siku zachciało, zrobił co trzeba, ojciec krowy powiazał, podchodzi do niego, kuca, przeciąga ręką po swiezo obsikanej trawie i mówi: ale rosa, nie ma co isc na pole....

• Haha 8
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

LRA z minute popadało, @marulekk tak jaj u Ciebie chmury puste😣  Znalazłem beczkę dla siebie w Miedzyrzecu i przy okazji obejrzałam po poludniu, na drugi dzień  rano dzwonie dogadać cenę  a  ta już  sprzedana🤦‍♂️

A ty wiesz jak działają ogłoszenia z sianem sianokiszonka chłopie dodasz ogłoszenie nawet dobrze od komputera nie odejdziesz jak już dzwonią

Już  praktycznie słonko świeci , trza bylo fotowoltaike robić, tyle słońca w tym roku to by Prąda narobił

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano

Bo to są gangi,jedni przeszukują ogłoszenia,a  drudzy ich łapacze pędzą kto ma bliżej.I to działa we współpracy między polakami a litwinami. Wiem to z własnych  doświadczeń

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelS napisał:

@Rolnik1973 wyciągaj kieliszek idzie coś w twoją stronę. @Pafnucy idź za chmura trfisz do Ryśka kieliszek będzie stał na środku podwórka 

Poszło na wisznice tamtędy siwo było, a u mnie pokropiło że nawet z rynny nie leciało 

Hvjnia i tyle szkoda było tyle piniędzów na nawóz wywalić bo i tak nie popada.

Opublikowano

Chmur brak, "wjater" taki że głowę wygina..

Rolnik1973 napisał:

Poszło na wisznice tamtędy siwo było, a u mnie pokropiło że nawet z rynny nie leciało  Hvjnia i tyle szkoda było tyle piniędzów na nawóz wywalić bo i tak nie popada.

W jedynie słusznych mediach przed chwilą mówili, że w najbliższych dniach do ponad 91 tyś. rolników, trafi zaległe "suszowe", a i w związku z obecną suszą (nie)rząd wdroży programy pomocowe 😉 Jest też pozytywny aspekt suszy, bo powiedzieli że nieuniknione są w tym roku podwyżki cen żywności.. czyli będą nam więcej płacić za to co produkujemy 👍 Więc chyba źle nie będzie.... 😋

Opublikowano

Ja ostatnio słyszałem jak Duda mówił że już 90% rolników otrzymało suszowe... Więc nie słuchaj tych bajek co mówią albo przełącz z TVP na TVN tam juz inaczej mówią... a najlepiej jak pisałem wczesniej nie słuchaj wogóle tych głupot w TV.

• Like 1
Opublikowano

Obowiązkiem obywatelskim jest śledzenie "jedynie słusznych mediów" 😋 Apropo's Dudy i tego drugiego pajaca krzywoustego, to mówią to co im karakan nakaże. A że karakanowi z racji wieku w łepetynce się pier.oli, to niekiedy przeczy sam sobie 😜

Opublikowano
37 minut temu, Piotrek1975 napisał:

U mnie nawet kropla nie spadła, słońce grzeje wiatr zachodni, trza drewno ciąć na zime.

No patrz 🤨 u mnie to samo. 😁

Co się będziesz męczył z cięciem drew na opał lepiej zainwestuj w piec na pelet zasypiesz i spokój na dwa tygodnie. 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, mraukot napisał:

Chmur brak, "wjater" taki że głowę wygina..

W jedynie słusznych mediach przed chwilą mówili, że w najbliższych dniach do ponad 91 tyś. rolników, trafi zaległe "suszowe", a i w związku z obecną suszą (nie)rząd wdroży programy pomocowe 😉 Jest też pozytywny aspekt suszy, bo powiedzieli że nieuniknione są w tym roku podwyżki cen żywności.. czyli będą nam więcej płacić za to co produkujemy 👍 Więc chyba źle nie będzie.... 😋

I tu się zgodzę, bo ceny w sklepach pójdą w górę ale produkty/towary wyprodukowane u rolnika w dół, chodzi o inwentarz żywy 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
galan99 napisał:

Najbardziej pada od Kraśnika , Stalowa Wola kierunku Zamościa pada moje okolice zacznie dobrze padać koło 13 godziny .

To akurat nie jest jakiś strategiczny rolniczo region Polski, więc jakieś tam opady niczego nie zmienią w skali kraju. Tam to głównie "produkcja" na samozaopatrzenie.

Opublikowano
pedro2 napisał:

@Bananek pada? Kuźwa pokropiło lekko i tyle... wszystko o kilka km ominęło na Biebrzę poszło

A jakże. piękny deszczyk. szkoda tylko, że już się zrobiło chłodno i o kolejnym dziś deszczu tylko pomarzyć zostało.

Opublikowano (edytowane)

do 8 maja to już będą rzepaki po kwitnieniu, pszenica jeszcze chwile i liść podflagowy czyli powoli robi się pozamiatane, a w żniwa 100+l spadnie tak jak ubiegłe dwa lata 

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v