Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Sean napisał:

Czyli Apokalipsa się zbliża.

Może nie . Ale bida z nędzą mogą zajrzeć . B|

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

jak będzie 800kg/ha pszenicy to moze byc ciekawie. U mnie jeszcze z 1/3 z tamtego roku zostało ziarna i nie będę teraz sprzedawał.

futru mam minimum na rok zapasu gorzej ze słomą ale ona jakaś tam będzię

Opublikowano

jak tak dalej będzie to 4 cyfry za tonę zboża jak najbardziej realne, no i dobra, podlewa się coś tam będzie, nie tyle co trzeba ale przynajmniej będzie cena, mniej roboty a kasa ta sama będzie.

Opublikowano

lepiej sprzedac połowę mniej za powiedzmy 1200 za tonę jak 2x tyle po 600.

Swoją drogą to trzeba by poszukać informacji o tym czy izraelska firma tahal na prawdę wykupiła polskie wodociągi i ujęcia wody, bo jak to prawda, a gdzieś kiedyś o tym słyszałem to może mieć to coś wspólnego z tym że rok po roku 3 sezon już w tym samym czasie, najbardziej newralgicznym mamy suszę. Zasuszyć kraj, ludzie zasoby sami wyczerpią, a potem można dyktować cenę za wodę jaką się chcę, bo bez wody nic nie ma, nić nie przeżyje, żadne rośliny, zwierzęta i ludzie, lepszy biznes jak na ropie, bo bez ropy przeżyje, a bez wody nie, ludzie ostatni grosz oddadzą za szklankę wody.

3 minuty temu, soltys48 napisał:

mniej???

dla mnie ta sama

dla mnie przy uprawie tylko i wyłącznie ziarna to mniej roboty. Mniej ton do wożenia, ładowania, koszenia.

• Like 1
Opublikowano
Uziu92 napisał:

jak tak dalej będzie to 4 cyfry za tonę zboża jak najbardziej realne, no i dobra, podlewa się coś tam będzie, nie tyle co trzeba ale przynajmniej będzie cena, mniej roboty a kasa ta sama będzie.

Kasa ta sama, tylko za tą kasę kupisz wtedy połowę tego co obecnie. Pierwszy raz pokusiło mnie wyjść z domu w poszukiwaniu tych waszych "stringów" 😀 Nie wiedziałem nawet w którą stronę patrzeć, rozglądam się po niebie, kręcę w kółko (dobrze ze ciemno i sąsiady nie widziały 😝) i w pewnym momencie patrze, a coś leci z zachodu na wschód, najpierw trzy punkty jakby w nieregularnym trójkącie, a następne już bardziej w prostej linii. Chyba to było to... 😒

Opublikowano

dzisiaj zrobilem eksperymentalne nawodnienie -na razie ze studni w ogrodku pod warzywa i ziemniaki wczesne.

studnia nieuzywana ponad 20 lat, lustro wody na 7 metrach, wody prawie 1,5 metra, w lini prostej  ze 300 metrow od koryta wisly a pompa wyciagnie  150 litrow i  sie wylacza.

jutro w nocy ma padac i w sobote z rana-a jak mam kukurydze siac,co za pech.............

Opublikowano
16 minut temu, Uziu92 napisał:

Swoją drogą to trzeba by poszukać informacji o tym czy izraelska firma tahal na prawdę wykupiła polskie wodociągi i ujęcia wody,

tak za peło psl zostały sprywatyzowane 

• Like 1
Opublikowano

a jaki sens teraz coś robić w zbożach ? U mnie poszło na N1 80-90N czystego i jak nie zacznie padać normalnie to na tym kończę, na 4 tony to wystarczy tym bardziej że na jesieni poszedł podkład, nawet poprawki na chwasty nie robiłem, bo nie ma sensu tego palić, chwastów też w sumie nie ma, kolejne co najmniej 1200-1500 zł oszczędności, fungi też nie będę robił bo po co ? te 3-4 tony bez tego się obejdzie, podobnie regulacja, też nie trzeba bo po co, także już kilka kolejnych tyś oszczędności, na 2 dawce azotu też. Po co robić koszty ? zrobiłem ten błąd w 18 roku, mysląc do konca ze popada, nawaliłem 180N, fungi, regulacje, sracje odzywki i co ? plon średni 2,53t na koniec, nie miałęm czym jeszcze wtedy nawadniać, na taki plon to kompletnie nic nie było potrzebne, kupa kasy utopiona. Zastanawiam się czytając temat o ochronie zbóz i nawożeniu po co ludzie pryskają teraz te popalone zboża czy tam nawozy sypią jak to kompletnie nie ma sensu, jeszcze gorzej będzie palić, koszty nabijają, więc albo są z żuław albo z podkarpacia gdzie coś tam popadało w święta i jakieś tam zabiegi czy nawozy mają sens.

Trzeba na bieżąco obserwować co się dzieje, nie dziwię się obszarowcom gdzie setki ha do opryskania albo obsiania, ale takim mniejszym co ma klika kilkanascie ha , idzie pewny deszcz to czepiam siewkę godzinę albo 2 wcześniej i lecę z azotem, wiem że są mrozy to nie prsykam, czekam, środki teraz są takie że mają szerokie okna stosowania na fazy BBCH, zrobią się warunki, popada konkretnie to można podziałać, a nie nawali jeden z drugim a potem zdjęcia zbóż wyschniętych i pytania co to za grzyb..., co to się dzieje... , czemu nie rośnie. Naoglądają sie jutuberów i naczytają tutaj na forum kilku panów i myślą że tą chemią cholernie drogą swiat zwojują, a to trzeba swojego mózgu używać i patrzyć co się na polu i w pogodzie dzieje.

• Like 6
Opublikowano

Dobry Wieczór wszystkim Panom i pięknym Panią ))) Zostałam zaproszona na agrofoto.pl  i przy rejestrowaniu się. Pojawiła się informacja na ekranie mojego komputera: 3 wirusy masz. A następnie oferta: 58 % taniej - 299 zł PRZECENA na - 149 zł. Czy tylko mi przytrafiła się taka przygoda? Czy to się częściej zdarza? Czy ktoś z Was mógłby mi coś doradzić? Pozdrawiam serdecznie całą społeczność.

Opublikowano
3 minuty temu, annadziedzicowa napisał:

Dobry Wieczór wszystkim Panom i pięknym Panią

Zacięłaś się ? Ile razy z bykiem powtarzać to będziesz ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v